ANALIZĂ Noua strategie energetică: proiectele ceaușiste, vechi de zeci de ani și rostogolite de fiecare Guvern, sunt prezentate ca priorități, iar cele moderne sunt strecurate pe furiș

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 8 noiembrie 2018, 16:54 Economie | Energie


Ministerul Energiei a reușit să finalizeze, după patru ani, un proiect de actualizare a strategiei energetice. Cel puțin așa susține, publicând pe site o formă finală. Însă, în loc de proiecte adaptate vremurilor actuale, găsim un document cu iz comunist, care are în prim plan proiecte impuse de PSD, despre care se vorbește de zeci de ani și care sunt nelipsite în orice program de guvernare. Sunt proiecte al căror sens până acum a fost doar cheltuirea unor sume uriașe de bani pe multe studii de fezabilitate. În schimb, ideile inovatoare sunt ascunse undeva pe la finalul documentului, într-o enumerare, fără a fi evidențiate în vreun fel.

Pentru ce a fost depus efortul întocmirii unei strategii depășite de vremuri?

Interesant este că ministrul energiei Anton Anton (ALDE) tot încearcă să promoveze public, de la un timp, proiectele noi. Ne-am aștepta să fie la fel de promovate și în strategie. Dimpotrivă, sunt furișate în document ca și cum nu ar trebui remarcate. Găsim, în schimb, proiectul unei hidrocentrale pe Dunăre, undeva prin Teleorman, un proiect ceaușist de prin anii '70. Mai găsim și veșnicul proiect privind hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, un proiect plin de studii de fezabilitate. Nu este fezabil, însă Guvernul insistă cu menținerea lui în viață. Probabil se vor mai cheltui bani mulți ani de acum încolo pe alte studii. Strategia mai cuprinde și realizarea grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Și acesta este un proiect foarte vechi. De trei ani, negociază statul român cu o companie chineză pentru demararea proiectului, rezultatele fiind zero. Tot mai mulți din sectorul energetic sunt sceptici că se vor mai realiza cele două reactoare. Un alt proiect este realizarea unui grup nou pe cărbune de 600 MW de la Rovinari. Este o investiție total nepotrivită acum când cărbunele pierde tot mai mult teren în Europa ca resursă energetică, UE având un angajament față de o tranziție ireversibilă către energie curată. În plus, este o energie tot mai scumpă, prețul certificatelor de CO2 triplându-se într-un an.

În acest context, statele UE se orientează către resurse energetice cât mai puțin poluante, lucru pe care ar trebui să-l facă și România. Anton Anton a vorbit în ultima perioadă despre o soluție care ar putea fi aplicată în România, și anume convertirea centralelor pe gaze. Termocentrala Craiova deținută de Complexul Energetic Oltenia ar putea trece de pe cărbune pe gaze. "Avem în proiect un sistem revoluţionar de acumulare a energiei electrice, pentru că ştim cu toţii că la un moment dat avem un surplus, că bate vântul, că e soare afară, că nu consumăm. Dacă vom converti centrala de la Craiova pe gaze, dacă utilizăm depozitul de la Gherceşti ca depozit de acumulare multiciclu şi acumulăm gaze acolo, putem scoate de acolo energia electrică atunci când e scumpă şi dorită", a declarat recent Anton Anton. În acest moment, doar o centrală pe gaze, de 430 MW, se află în construcție, la Iernut, fiind un proiect al Romgaz. Tot Romgaz ar avea în plan realizarea unei centrale 400 MW, pe gaze, la Mintia.

Având în vedere descoperirile de noi zăcăminte de gaze în Marea Neagră, utilizarea lor sub această formă în România ar fi un avantaj major pentru sectorul energetic. Însă, România este mult prea rezistentă la schimbare, motiv pentru care astfel de proiecte nu sunt promovate decât prin vorbe, nu și prin strategia energetică. În proiectul de strategie, astfel de proiecte pot fi găsite cu greu undeva la pagina 56 din 64. Într-o enumerare de mai multe "obiective de investiții" se află: grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcționare flexibilă inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Ghercești și grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu funcționare flexibilă – Mintia.

Potrivit surselor HotNews.ro, schimbările sunt respinse de PSD din motive pur electorale. Renunțarea treptată la cărbune ar însemna pierderea a mii de locuri de muncă în zonele miniere, zone controlate de PSD din punct de vedere politic. Aceasta și din cauza incapacității statului de a realiza și pune în aplicare programe de reconversie profesională. Astfel, tot politicienii sunt cei care decid cum să arate o strategie energetică. Practic, este un document care promovează interesele politice de moment, fără viziuni despre viitor, chiar dacă din titlu reiese că este o strategie care ar trebui să fie valabilă până în 2030, cu perspectiva anului 2050.

Ce promovează Guvernul

Hidrocentrala cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, estimat la peste 1,2 miliarde de euro. Este un proiect prin care au fost cheltuite circa cinci milioane de euro pe tot felul de studii de fezabilitate, care nu au reușit să-i dovedească viabilitatea. Primele studii au fost făcute în anii '70. De atunci și până acum au urmat alte studii și actualizări de studii. Vezi aici un istoric. Anii trecuți a fost înființată și o companie de proiect Hidro-Tarnița, însă aceasta a fost doar un loc pentru sinecuri. Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernările PSD-ALDE și introdus în programul de guvernare. Vezi aici mai multe amănunte.

Complexul Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole, estimat la circa 3 miliarde euro. Și acesta este un proiect din anii '70. Este un proiect foarte scump, pentru care insistă foarte mult PSD, mai ales că vizează județul Teleorman. Guvernul spune că vrea să-l facă în parteneriat public-privat.

Finalizarea Grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă, estimat la peste 5-7 miliarde de euro. De 10 ani se tot chinuie Guvernul să găsească investitori și de trei ani se află în discuții cu o companie chineză (China General Nuclear Power Corporation) pentru demararea construcției. Și acesta este un proiect foarte vechi, din perioada comunistă. Potrivit surselor HotNews.ro, sunt șanse reduse pentru a fi demarată construcția, atât din motive tehnice, cât și de costuri. Nu este suficient de multă apă pe Dunăre pentru 4 reactoare, iar costurile ar fi atât de mari încât investitorii cer un mecanism de sprijin, prin introducerea unor contracte de diferență, care ar urma să fie suportate de către consumatorii de energie. Nuclearelectrica ar trebui să se concentreze pe retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă pentru prelungirea duratei sale de viață, proiect de peste 1,2 miliarde euro.

Realizarea Grupului de 600 MW de la Rovinari, estimat la aproape 850 milioane de euro. Prin 2015, Guvernul se afla în discuții tot cu o companie chineză, China Huadian Engineering. Nu s-a concretizat nimic până acum. Dacă s-ar realiza, centrala ar produce energie pe bază de lignit.

Proiectul strategiei energetice ar urma să fie aprobat de Guvern ori prin hotărâre, ori prin lege. În a doua variantă, proiectul ar trebui să treacă și prin Parlament. Ultima strategie energetică a fost făcută în 2007, însă niciodată nu s-a ținut cont de ea.

Vezi aici proiectul strategiei energetice
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.3733 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  Sigur ca ceausiste (Joi, 8 noiembrie 2018, 17:02)

  amicugri [utilizator]

  Daca nu proiectele ceausiste atunci ce? Ca doar avem de-a face cu pcr-ul.
  • +2 (4 voturi)    
   Asta a votat poporul (Joi, 8 noiembrie 2018, 17:13)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Poporul asta necivilizat, needucat a votat PSD.

   Deci sa se faca voia PSD-ului, daca poporul roman habar n-are pe ce lume traieste.
  • +1 (7 voturi)    
   proiecte ceausiste? (Joi, 8 noiembrie 2018, 22:07)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   asta imi aduce aminteb de "mormanul de fiare vechi" ale lui petrica...credeam ca ne-am mai desteptat intre timp....dar se pare ca nu.
  • -5 (5 voturi)    
   Neuron stingher, (Vineri, 9 noiembrie 2018, 7:48)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Dacă nu erau comuniștii, tu și acum râneai la porci.
   • +3 (3 voturi)    
    Era sa-ti dau plus din neatentie... (Vineri, 9 noiembrie 2018, 9:41)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Citisem cu coada ochiului: "Daca nu cadeau comunistii..."
    Deci, "daca nu cadea regimul comunist al lui ceausescu voi si acuma râneati la porci".
    Mai stateai tu sa te dai tare-n clape pe internet...? hehe (citat din noua generatie de comunisti cu facultati de gaze si vanturi)
    Din pacate, n-au cazut ... decat primul strat de vopsea. Aia cu culoarea!
    Acum va straduiti sa-i puneti la loc, dar mai prosti si mai ticalosi.
  • -4 (4 voturi)    
   Multa incrancenare (Vineri, 9 noiembrie 2018, 9:14)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

   Multa incrancenare a HN si "surselor" HN atunci cand se pune problema ca Romania sa faca ceva pentru viitorul ei.

   Argumente "beton" pentru a NU se face ceva: "guvernul zero a suspendat in 2016...", "Nu e apa pe Dunare...", "proiect din perioada ceausista...", "guvernul cauta finantare...", "expertii HN spun..".

   Dar n-am observat propunerile, alternativa "expertilor HN" la proiectele astea pesediste "atat de proaste".
   • +2 (2 voturi)    
    Chiar mă miram să nu sari și tu din tufiș (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:08)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Măi Noviciok Priveliștea, HN nu este nici partid, nici guvern, ca să aducă alternative la tâmpeniile comuniste expirate de PCR-PSD, acești kleptocrați bugetofagi care distrug națiunea. După cum a enunțat clar articolul, așa-zisa strategie energetică, vorba nemuritorului Caragiale, e sublimă, dar lipsește cu desâvârșire, și anume pe ici, pe colo, în punctele esențiale.
    Dar tu ceri alternative unui site, pentru că, nu este așa? Orice postak moskvit/morkovit trebuie să își justifice simbria de zvoner-răspândak, dând aiurea din taste. Probabil că sunteți plătiți la minusuri, caz în care vei avea simbrie mare....
 • +8 (8 voturi)    
  CU PSD la Guvernare este ca si cum (Joi, 8 noiembrie 2018, 17:15)

  Habermas [utilizator]

  poporul Roman a pus un grup de maimute in sala de control a unei centrale nucleare.
 • +4 (4 voturi)    
  Strategia ar trebui sa tina cont de consum (Joi, 8 noiembrie 2018, 19:45)

  Tzepe [utilizator]

  O strategie energetica ar trebui sa tina cont de evolutia prognozata a consumului de energie electrica.
  In plus, in analiza de fata se amesteca filierele de producere (carbune, gaz, CNE), fara a se tine cont de participarea fiecareia la acoperirea curbei de sarcina:
  - grupurile nucleare si cele pe carbune functioneaza in regim de baza (la incarcare constanta);
  - grupurile pe hidrocarburi (gaze/pacura) produc mai scump dar permit variatii ale sarcinii, deci pot acoperi cu succes zona de semivarf/varf;
  - regenerabilele sunt aleatorii, deci au nevoie de rezerva sau de sisteme de acumulare.
  Ca urmare, daca nu se tine cont de evolutia consumului si de modul de acoperire a curbei de sarcina prognozate, vorbim discutii ca sa ne aflam in treaba.
  Ca sa evitati amatorismul, e bine sa cereti opinia unor specialisti care cunosc bine domeniul.
 • +3 (7 voturi)    
  ENERGIE (Joi, 8 noiembrie 2018, 22:01)

  GICOMANU [utilizator]

  Deocamdata din vechile proiecte luam energie la un pret cit de cit normal .Din noile proiecte dam bani degeaba ( energie verde,eoliene) uitati-va pe factura.Deci pentru care cititori ati scris acest articol ?
 • 0 (6 voturi)    
  important (Vineri, 9 noiembrie 2018, 0:43)

  gpavel [utilizator]

  centrala prin repompare cred ca este cel mai important si cel mai eficient proiect,nu cred ca-i perimat(ceausist),este justificat tehnic,nu exista deocamdata alta posibilitate de stocare a energiei(e vorba de stocare a unei cantitati imense de energie),toate sistemele de energie neconventionala,solara sau eoliana au nevoie pentru a functiona eficient de acumulare,acuma prin lege ele functioneaza cand au conditii(soare /vant)in detrimentul sistemulul "clasic"care trebuie sa isi modeleze puterea pentru ca sistemul sa fie in echilibru!deci centralele gestionate de stat vor merge neeconomic(si neecologic!) pentru a avea energie "verde"generata de centrale ale unor firme particulare!tarnita e solutia efientizari sistemului energetic,din pacate vaduvita de fonduri nerambursabile si nesprijinita politic deoarece nu aduce avantaje unor firme private!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Intra in faliment (Vineri, 9 noiembrie 2018, 6:02)

   Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Nu numai ca centralele conventionale functioneaa neeconomic din cauza proliferarii regenerabilelor (care au ajuns la peste 5000 MW instalati), dar aceste centrale intra in faliment pt. ca nu mai au bani nici pt. reparatii.
   • -2 (4 voturi)    
    repompare (Vineri, 9 noiembrie 2018, 7:38)

    gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

    centralele prin repompare(cu acumulare de apa in bazin superior)sunt centrale hidro,100%prietenoase cu mediu,practic deocamdata nu exista alta alternativa viabila la acumularea energiei electrice!ele sunt solutia functionarii centralelor eoliene si solare cu eficienta,fara necesitatea opririi bruste a unor grupuri energetice "clasice"care asigura stabilitatea sistemului energetic si pastrarea lor"calde"pentru a le pornii in momentul cand soarele si/sau vantul nu asigura functionarea celor neconventionale!(aceste grupuri care stau sa astepte intrarea in functiune sunt mari consumatoare de energie,forta de munca,etc,facand ineficient sistemul "clasic"in ansamblu)
    • +2 (2 voturi)    
     Regenerabilele produc cel mai scump (Vineri, 9 noiembrie 2018, 8:48)

     Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     Deocamdata, regenerabilele produc cea mai scumpa energie, aceste grupuri nu se sustin economic pe durata de viata fara subventii (certificatele verzi).
     Daca nu s-ar fi legiferat "dezmatul" certificatelor verzi, n-am fi ajuns la dezechilibrul sistemului de acum (peste 5000 MW in regenerabile, la un consum de 7-8000 MW).
     Acumularea in CHEAP inseamna si un randament de restitutie de cca. 70%.
     In plus, daca se intrevede cresterea consumului, grupurile nucleare sunt absolut necesare.
     Iar turbinele pe gaze ofera elasticitate, acoperirea rapida a varfurilor de consum.
    • +3 (3 voturi)    
     Pomparea lu peste, (Vineri, 9 noiembrie 2018, 9:36)

     Iocan [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

     Ba baiatule ori esti dus cu capul ori esti din colectivul de proiectare pentru Tarnita!
     Randament maxim pompa apa 40%,
     Randament motor electric pompa 80%
     - Randament pompare apa maxim 32%.
     Randament turbina apa max 60%
     Randament maxim generator 80%
     - Randament generare max 48%
     REZULTALA 100KW CONSUMATI INMAGAZINEZ 32 KW.
     LA 32 INMAGAZINATI PRODUC 15 kW maxim fara cheltuieli intretinere fara salarii fara etc.
     Sa zicem ca dupa ce platesti 100 kW si alte cheltuieli vrei sa vinzi 15 KW produsi la un pret care sa acopere cheltuielile....deci de cel putin 7 ori mai mare decat pretul cu care ai cumparat 1 kW!!!!!!!!!!!!! Sunteti bolnavi?!
  • +1 (1 vot)    
   Fancezii sunt comunisti?! (Vineri, 9 noiembrie 2018, 9:24)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Intre timp tehnologia a evoluat, iar cererea de energie electrica a evolaut si mai mult!
   Dar francezii aveau din 1960 "centrala prin repompare", nu se poate spune ca este un PROIECT CEAUSIT VECHI.
   Iar la centrala nucleara, este absurd sa spui ca:
   "... reactoarele 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Și acesta este un proiect foarte vechi."
   Uitati-va peste tot in lume, centralele nuclearoelectrice au 4 grupuri sau mai mult, nu pot functiona eficient cu un singur reactor!
   • +1 (1 vot)    
    Noi aveam Pitesti in 1960 (Vineri, 9 noiembrie 2018, 11:07)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

    repompam sangele si matzele "dusmanilor poporului", "legionarilor", in matzele altora.

    Era mai smecheri romanashii.
  • +2 (2 voturi)    
   Tarnița este un proiect inutil (Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:14)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Ceea ce ați menționat la începutul postării dvs. este adevărat, dar se poate realiza cu toate hidrocentralele gestionate în timp real ca una singură - un sistem unic automat care să reducă producția pe hidro când este vânt, permițând acumularea în TOATE lacurile de acumulare. Dar asta ar însemna o integrare/contrabalansare și financiar, pentru că sunt întreprinderi diferite, cu clienți diferiți și prețuri diferite. O astfel de perspectivă sinergic holistică este cu mult peste capacitățile tinzând spre zero ale clasei politruce, kleptocrate și bugetofage actuale....
 • -3 (3 voturi)    
  ... (Vineri, 9 noiembrie 2018, 11:41)

  vitan.sandu [utilizator]

  Va dati seama ce opinteala cretina au unii de a scoate din istorie perioada trecuta!? "proiecte ceausiste", "proiecte comuniste", etc. Vorbind despre metrou, mai zilele trecute, niste neica nimeni ziceau ca, vezi Doamne, ideea ar fi a lui carol al II-lea. Sa nu cumva sa o atribuie cineva lui ceausescu! Numai ca faptul ca ceausescu a gasit resursele sa faca metroul, Transfagaraseanul, A1, Palatul Parlamentului, zecile fabrici, combinate (pe care le-au dat la fier vechi "democratii"!), nu veti putea sterge din istorie. Stiu, o sa ziceti ca fabricile erau nerentabile. Alta minciuna. Chimica Marasesti, de exemplu, vindea in toata lumea, a fost inchisa de concurenta straina.
  • +3 (3 voturi)    
   99,9999% din planeta (Vineri, 9 noiembrie 2018, 14:25)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   s-a descurcat fara ceausoglu.
   Tu ai ramas in opozitie democratica.

   Intrebare ca de la om la om, cat de tampit poti sa fii mai nene ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by