​Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că liberalii au solicitat, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, introducerea în legea offshore a unei virgule în lipsa căreia s-a putea interpreta că firmele nu mai plătesc impozitul pe venit suplimentar.

Omv-Petrom-OffshoreFoto: OMV Petrom

„Am solicit o îndreptare de eroare materială în textul publicat pe site (textul legii offshore trimis la promulgare - n.r.), eu de două săptămâni solicit asta, am solicitat Secretariatului General mai întâi și săptămâna trecută Biroului Permanent, în articolul 18, care este amendamentul PNL cu privire la stabilitatea și predictibilitatea legii, prin care noi am înțeles că regimul fiscal să rămână același pentru acordurile existente pe toată perioada acordului, acel impozit pe venit suplimentar. Eroarea a apărut la finalul articolului 18, între și trebuie pusă o virgulă, pentru că dacă nu punem acea virgulă se înțelege că este vorba de acordurile existente la data intrării în vigoare a legii, or nu asta am dorit să spunem. Este vorba de redevență și regimul fiscal din acorduri existente la data intrării în vigoare a legii”, a declarat deputatul PNL Virgil Popescu.

El a explicat că există riscul ca titularii de acorduri petroliere să nu mai plătească impozitul pe venit suplimentar.

„Sunt două posibilități de interpretare. Una care nu afectează statul român, care cred că este cea mai probabilă, în sensul că orice titular de acorduri petroliere plătește redevențe și regim fiscal. Sau o interpretare, cred că nu se va ajunge aici, dar putem lua în calcul inclusiv asta, este că orice titular de acorduri petroliere existente, care le are încheiate acum, plătesc redevența și regimul fiscal din acordurile existente la data intrării în vigoare a legii. Adică nu mai plătesc acel impozit pe venit suplimentar. Asta este problema cu virgula. Nu cred că se va ajunge acolo, dar unii au intrepretat și așa”, a arătat acesta.

Președintele PSD Liviu Dragnea a explicat, luni, după ședința Biroului Permanent, că se poate face o lege de introducere a virgulei în text.

„Adevărul e că noi facem istorie aici în Parlament. Azi s-a discutat despre teoria virgulei. Dacă cineva dorește o modificare există o cale legală, constituțională, parlamentară. BP al Camerei nu poate să să modifice o lege deja adoptată și promulgată. Da, decretul (de promulgare a legii offshore - n.r.) l-am arătat tuturor colegilor din Biroul permanent. Biroul permanent nu poate să modifice o lege deja adoptată de Parlament și promulgată de președinte. Cine vrea să schimbe, poate să facă un proiect, să pună o virgulă și după aia să discutăm dacă se aprobă sau nu”, a spus liderul social-democrat.

Potrivit legii offshore, „Art. 18. – Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Camerei Deputaților a adoptat pe 24 octombrie, în calitate de for decizional, legea offshore privind condițiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră. Investitorii sunt obligați să tranzacționeze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajați trebuie să fie români.