​Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) atrage atenția asupra lipsei de investiții private într-unul dintre principalii piloni strategici ai economiei - domeniul generării energiei electrice. În ultimii ani investițiile private în acest sector s-au diminuat dramatic până aproape de zero, în condițiile în care parcul de generare a energiei electrice din surse convenționale în România este îmbătrânit, precizează AmCham.

AmChamFoto: AmCham

Potrivit asociației, importante capacități instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislația europeană de mediu sau performanță economică. O sursă de finanțare importantă pentru substituirea acestora, capitalul privat, întâmpină însă obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ în vigoare.

Acest blocaj poate genera amenințări la adresa securității energetice a României, în condițiile în care realizarea unui nou proiect, de la stadiul de analiză de fezabilitate la punerea în funcțiune depășește valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele declarate prioritare în propunerea de strategie energetică a României necesită peste 5 ani între momentul deciziei de investire și momentul punerii în funcțiune.

"În ultimii ani, AmCham a transmis semnale de îngrijorare legate de efectele puternic negative ale unor prevederi din legislația primară, care practic au descurajat aproape în totalitate investițiile private și intențiile unor instituții financiare de a sprijini asemenea investiții. Articolele 23 și 28 din Legea Energiei Electrice și Gazelor Naturale nr. 123/2012 elimină posibilitatea semnării de acorduri contractuale negociate bilateral, utilizate drept instrumente de garantare pentru obținerea de finanțare pentru proiecte noi. Deși au fost transmise numeroase semnale pe multiple canale către factorii de decizie - legiuitori, membri ai executivului și reglementatori - asistăm în continuare la un blocaj generat de prevederi legale formulate la nivelul anului 2012, deși nu au lipsit asigurările că se va avea în vedere adoptarea unui cadru legislativ care să permită investițiile private. Această stare de fapt descurajează finanțarea de terță parte și inițiativa privată în domeniul producerii energiei electrice atât din surse convenționale cât și din surse regenerabile de energie", precizează AmCham.

AmCham Romania mai arată că încercările de remediere a acestui blocaj prin modificări ale cadrului de reglementare secundar sau prin platforme de tranzactionare pe piețe centralizate nu sunt suficiente pentru a oferi soluții convenabile pentru investitori și finanțatori privați, fiind necesară o revizuire a prevederilor legislației primare.

În absența unor măsuri reale, consecința pe termen mediu va fi o capacitate de generare instalată insuficientă, cu impact direct asupra securității energetice a României.