Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) arată, printr-un comunicat de presă, că membrii Comisiei de Industrii și Servicii, împreună cu cei ai Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, au propus pe 27 noiembrie eliminarea posibilității deducerii redevenței din impozitul pe veniturile suplimentare precum și să aplice acest impozit luând în calcul un preț de referință nerealizat. ROPEPCA susține că "aceste posibile decizii lovesc deopotrivă în industria românească de extracție și prelucrare a gazelor naturale și în buzunarele consumatorilor de energie".

ForajFoto: OMV Petrom

Potrivit ROPEPCA, acest nou regim fiscal ar afecta negativ viabilitatea unei părți semnificative din industria gazului natural din România, punând în pericol investițiile noi și implicit producția internă de gaz. ROPEPCA susține că investițiile în industria ţiţeiului și a gazelor naturale au totalizat, în ultimii 5 ani, aproximativ 6 mld. euro.

ROPEPCA mai precizează că Executivul reține un maxim de 80% din venitul suplimentar, iar companiile ar trebui să păstreze 20%. Odată cu modificarea propusă, Guvernul va reține până la 18% ca redevență și 80% ca taxă suplimentară.

'Impozitarea unui venit suplimentar determinat arbitrar prin raportare la un preț de referință care NU este realizat de către producătorii români de gaz natural este fundamental greșită. Afectarea negativă a potențialului investițional privat va determina diminuarea veniturilor Bugetului Statului și va impacta negativ întregul sistem economico-social, întrucât impactul va cascada în întreaga economie, determinând pierderi semnificative de locuri de muncă și un efect negativ considerabil în PIB", mai arată asociația.

Porivit acesteia, ar apărea riscul creșterii prețului gazului natural pe piața din România.

“Astăzi, întreaga producție de gaze naturale a României, care asigură independența energetică de peste 90% față de gazele din import, provine din zăcămintele onshore. Modificările cadrului fiscal și de reglementare al industriei upstream onshore, inopinate și excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă, precum și climatul investițional, transmițând semnale negative întregului mediu de afaceri cu privire la lipsa de stabilitate și predictibilitate. ROPEPCA solicită respectuos autorilor propunerilor de modificare a mecanismului de impozitare a veniturilor suplimentare să analizeze impactul pe care acestea le-ar avea asupra industriei petroliere românești și stă la dispoziția acestora în calitate de partener de dialog, precum și în calitate de platformă reprezentativă a actorilor care asigură siguranța aprovizionării cu energie a României, pentru informații, analize sau discuții pe acest subiect”, a declarat președintele în exercițiu al asociației, Saniya Melnicenco.

Impozitarea veniturilor suplimentare a fost introdus în anul 2013 drept un impozit temporar, menit să protejeze consumatorii vulnerabili de efectele dereglementării prețurilor gazelor naturale. Inițial, acest impozit suplimentar se aplica prețului de peste 45,71 RON/MWh, într-un cuantum de 60% aplicat diferenței dintre prețul de vânzare și acest prag. Mai devreme anul acesta, impozitul a fost majorat la un cuantum de 80% pentru diferența de preț de peste 85 RON/MWh, diferența inițială de până la acest preț fiind în continuare impozitată cu 60%, producătorii având posibilitatea de a deduce din acest impozit valoarea redevențelor și cea a investițiilor făcute. Prelungit de la un an la altul, impozitul a devenit permanent anul acesta prin Legea nr. 73/2018. Acum, legiuitorii au revenit asupra impozitului, aducându-l în discuțiile purtate în cadrul comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputaților.