Statele Unite nu sunt "în poziția" de a dicta conduita OPEC, a declarat joi ministrul saudit al Energiei, după ce președintele american a cerut cartelului să renunțe la reducerea producției pentru a susține cotația barilului, scrie AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

Washingtonul "nu este în poziția de a ne spune nouă ce trebuie să facem", a subliniat ministrul, Khaled al-Faleh, înaintea unei reuniuni a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) la Viena. "Nu am nevoie de permisiunea nimănui pentru a reduce" producția, a subliniat el.​

Donald Trump a cerut miercuri OPEC, într-un tweet, să "mențină producția" la nivelul actual, în condițiile în care organizația dorește reducerea acesteia, pentru a susține cotația, după o cădere de 30% în două luni.

Afirmându-și opoziția față de o reducere a producției țării sale, ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a ironizat și el tweetul lui Trump.

"Este pentru prima oară când un președinte al Statelor Unite spune OPEC ce trebuie să facă", a spus acesta, adăugând că americanii "ar trebui să știe că OPEC nu face parte din departamentul american al Energiei".

Ministrul saudit a subliniat că OPEC dorește să ajungă joi la un acord asupra unei "scăderi suficiente" a producției sale pentru a echilibra piața, apreciind că această scădere "va trebui distribuită de manieră egală între țările" membre, în funcție de producția lor.

al-Faleh a precizat că își dorește o reducere a producției de "un milion de barili pe zi", fără a preciza dacă este vorba de o reducere în raport cu nivelul obiectivelor fixate la sfârșitul lui 2016 sau în raport cu producția grupului în octombrie și noiembrie.

În octombrie, OPEC a produs 32,99 milioane de barili pe zi, potrivit Agenției internaționale pentru energie, iar Arabia Saudită a anunțat o nouă majorare a producției în noiembrie.

În condițiile în care analiștii cred că o reducere de un milion de barili nu va fi suficientă pentru reechilibrarea pieței, prețul petrolului a căzut cu aproape 5% după declarațiile ministrului saudit.

În jurul orei 11,00 GMT, barilul Brent din marea Nordului pentru livrările în februarie era cotat la 58,63 de dolari pe Intercontinental Exchange (ICE) din Londra, în scădere cu 2,93 dolari în raport cu închiderea de miercuri.

Potrivit ministrului iranian, majoritatea statelor OPEC vizează un preț al petrolului între 60 și 70 de dolari.