Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și la energie pentru consumatorii casnici și industriali, la acesția fin urmă fiind vorba de un mix „între prețul de 68 de lei, prețul de cost și prețul de înmagazinare”, a declarat Darius Vâlcov, la finalul ședinței de Guvern în care s-a adoptat ordonanța noilor taxe. Măsura se va aplica pentru trei ani.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com

„Guvernul nu va câștiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,5- 2 miliarde de lei. Acești bani nu se vor mai încasa”, a spus el.

Vâlcov a precizat că pentru a compensa s-a decis impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. El a revenit ulterior spunând că nu se va aplica taxa companiilor producătoare de energie termică.

„Această taxă va ajuta consumatorul vulnerabil”, a mai spus el.

Întrebat dacă a fost efectuat un studiu de impact și câte locuri de muncă se vor pierde la companiile de stat, în urma adoptării OUG, Darius Vâlcov a răspuns: "Nu cred că va fi vorba de pierderi ale locurilor de muncă de la companiile de stat".

Întrebat în avantajul căror companii sunt aceste măsuri, Vâlcov a evitat un răspuns concret. Întrebat dacă îl Ajută Interagro al lui Ioan Niculae, consilierul premierului nu a răspuns.