Departamentul de Justiție al SUA a declarat vineri că un cetățean chinez a fost arestat pentru furt de secrete comerciale de la o companie petrolieră din S.U.A., angajatorul său, în legătură cu un produs în valoare de peste 1 miliard de dolari, relatează Reuters.

Insigna si arma FBIFoto: Wikimedia Commons

Departamentul susține că Hongjin Tan a descărcat sute de dosare legate de fabricarea unui produs menit pentru piața de energie, pe care intenționa să le utilizeze în folosul unei companii dinChina care i-a oferit un loc de muncă. El a fost arestat joi în Oklahoma și va apărea miercuri în instanță.

Pagina de LinkedIn a lui Tanarată că era angajat al companiei Phillips 66 din Bartlesville, Oklahoma, din mai 2017.

Phillips 66 a declarat într-o declarație că a cooperat cu Biroul Federal de Investigații într-o chestiune care a implicat un "fost angajat de la locația noastră din Bartlesville", dar a refuzat să comenteze în continuare.

O declarație a FBI arată că Phillips 66 a contactat agenția săptămâna trecută să raporteze furtul de secrete comerciale, iar Tan a spus unui fost colaborator că pleacă înapoi în China.

FBI-ul a găsit pe laptop-ul lui Tan un contract de muncă de la o companie chineză care a dezvoltat linii de producție pentru materiale dincomponența acumulatorilor cu litiu-ion.

Tan a accesat fișiere considerate secret comercial legate de "sisteme de telefonie mobilă și baterii pe bază de litiu", a spus FBI. Phillips 66 a spus că are unadintre cele două rafinării din lume care fabrică produsul respectiv.

Tan a fost responsabil pentru cercetarea și dezvoltarea programului de baterii al companiei din S.U.A. și pentru dezvoltarea tehnologiilor acumulatorului utilizând procesele sale de proprietate. Phillips 66 a spus FBI că a câștigat între 1,4 miliarde dolari și 1,8 miliarde de dolari din tehnologia respectivă.