Arabia Saudită va reduce în ianuarie exporturile de petrol cu 10% în raport cu noiembrie, pentru a stabiliza prețurile, a anunțat miercuri ministrul Energiei din regat, citat de AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

Cel mai mare exportator mondial de petrol își va reduce exporturile cu 800.000 de barili pe zi la 7,2 milioane, față de 8 milioane în noiembrie, a precizat Khalid al-Falih. O reducere suplimentară de 100.000 de barili pe zi este prevăzută în februarie.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care face parte și Regatul, și aliații sîi s-au angajat în decembrie la o reducere a producției de 1,2 milioane de barili pe zi de la 1 ianuarie, pentru a resorbi excedentul de aur negru de pe piețe și pentru a susține prețurile.

Cursul petrolului a intrat în degringoladă la sfârșitul lui 2018 pentru a atinge un minim al ultimelor 18 luni de 49,93 dolari pentru barilul Brent, după ce la începutul lui octombrie era cotat la peste 85 de dolari.

Această cădere a prețurilor se explică în special prin supraproducție și prin teama de un eventual război comercial între cel mai mare importator mondial, China, și cel mai mare producător, Statele Unite.

Cotația a revenit însă în creștere în ultimele zile, în special după intrarea în vigoare în ianuarie a limitării producției țărilor din OPEC.