VIDEO Grevă spontană la Complexul Energetic Oltenia: Minerii au oprit lucrul. Ei cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă

de CP     HotNews.ro
Duminică, 13 ianuarie 2019, 13:45 Economie | Energie


Protest mineri
Foto: Captura TVR Craiova
​Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au declanșat vineri seara o grevă spontană, iar de atunci până în acest moment, au refuzat să mai lucreze, potrivit presei gorjene. Minerii nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei, potrivit ziarului Pandurul.ro. Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.

Până acum, Ministerul Energiei, care este și acționar al companiei, nu a reacționat față de protest. Abia luni, la ora 15.00, va avea loc o întâlnire la Ministerul Energiei. "Ca urmare a intreruperii voluntare a lucrului in unele cariere din cadrul Societatii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinte iremediabile asupra activitatii companiei, a fost stabilita, de catre conducerea Ministerului Energiei, o intalnire intre conducerea societatii si partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, in data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea solutiilor corespunzatoare", se arată într-un comunicat al companiei.

Conducerea CE Oltenia susține că această grevă ar putea avea "consecințe deosebit de grave" asupra funcționării Sistemului Energetic Național, motiv pentru care cere reluarea imediată a activității de producție.Protestul a început vineri seara la Cariera Jilț Nord, apoi s-a extins sâmbătă la Jilț Sud și apoi la Roșiuța. Potrivit ziarului Pandurul, lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Condițiile de muncă ale minerilor sunt foarte dificile, scrie Pandurul. Minerii sunt nevoiți să meargă mai mulți kilometri pe jos, până la utilaj, prin noroaie care ajungeau la nivelul cizmei. Faptul că fiecare salariat face munca a doi oameni rezultă dintr-un document al Ministerul Energiei, care estima un deficit de 4.000 de oameni pe zona de producție. „În acest moment, există un deficit de circa 3.100 de salariaţi în activitatea aferentă sectorului minier şi de circa 1.100 salariaţi în activitatea aferentă domeniului energetic”, se arată în documentul citat de Pandurul.

Potrivit acestuia, minerilor li s-a interzis, prin dispoziție scrisă, să mai filmeze și să fotografieze condițiile în care muncesc. Media de vârstă în CE Oltenia este de aproape 50 de ani, iar zilnic 400-500 de oameni sunt în concediu medical, compania având 13.000 de angajați.

Minerii din Complexul Energetic Oltenia, aflați în grevă spontană începând de vineri seara, nu vor să fie reprezentați de liderii sindicali la negocieri, spunând că nu mai au încredere în ei. Liderii sindicali s-au remarcat în ultimii doi ani prin laudele aduse șefilor companiei, dar și prin faptul că și-au angajat copiii în companie, mai precizează Pandurul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3227 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  Cie sunt? (Duminică, 13 ianuarie 2019, 13:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sunt cei care au raspuns chemarii CRIMINALULUI Iliescu si au particiapt la Mineriada sau progeniturile lor? In ambele cazuri au ceea ce merita - au aparat un regim CRIMNIAL P$DS=F$N=PCR: si acum trebuie sa suporte consecintele ticalosiei lor de atunci
  • -2 (8 voturi)    
   Vai de capul tau, (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:39)

   TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Sper sa nu faci pui !
  • +5 (5 voturi)    
   Tu crezi că cei de atunci (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:52)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   mai sunt acum activi?
   Sunt pensionari de multă vreme, unii poate cu cerificate de revoluționar.
   Nu spun că cei de azi nu ar acționa la fel ca generația anterioară, probabil că de votat au votat (și în ciuda evidenței, vor vota în continuare) la fel, dar până la proba contrarie să le acordăm prezumția de nevinovăție - nu pentru ei, ci pentru noi - pentru că ne vrem democrați și liberali în gândire și nu judecăm oamenii după origine sau după simpatiile politice.
  • +4 (4 voturi)    
   Esti (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:55)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   un pic confuzat prietene, aia de care zici sunt din Valea Jiului sau CE Hunedoara ma rog ce a mai ramas din el, astia sunt din Gorj adica Oltenia. Sti la vremea respectiva Condeescu din gorj era prieten cu pd- ul si nu se comporta ca miron cozma din valea jiului prietenu, lu, iliescu.
 • +3 (5 voturi)    
  Vrajeala, (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:28)

  savatuf [utilizator]

  vrajeala si iar vrajeala. Oamenii au iesit in strada impotriva conducerii si a liderilor de sindicat pt ca noul buget negociat nu prevede majorari salariale , societatea find pe pierdere. Ce va costa sa verificati informatiile intai , apropo intalnirea de la min.energiei nu este confirmata.
  • 0 (2 voturi)    
   Ești pe lângă @savatuf ! (Luni, 14 ianuarie 2019, 1:33)

   viomarmi22 [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   În orice țară civilizată din lumea asta, mineritul pe cărbune a fost și este subvenționat de statul respectiv, la noi subvențiile acordate acestui domeniu energetic sunt derizorii de la revoluție încoace, în schimb bieții mineri lucrează în niște condiții de iad, salariile nu mai vorbesc, atenție !!! minerii din România primesc cele mai mici salarii din lume din minerit, pe asta o știați ???
   • +1 (1 vot)    
    Nu (Luni, 14 ianuarie 2019, 8:21)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui viomarmi22

    am inteles de ce sunt pe langa, pt ca spun care este adevarul in ce priveste evenimentele mentionate.
    • 0 (0 voturi)    
     Spui numai tâmpenii ! (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 8:09)

     viomarmi22 [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     Voi ăștia care vorbiți din ceea ce verficați pe sursele ”radio șanț”, ar trebui să mergeți în zona Gorjului, să vedeți real cu ochii voștri cum arată iadul pe pământ ! Subvenția acordată mineritului este mizerabilă ca să nu spun altfel, de 29 de ani, doar mineritul a mai rămas să-l distrugem, în rest au avut grijă leprele din politică care acum primesc pensii speciale, să distrugă și să șpăguiască toată industria care le-a stat în cale ! Dragi români ! minerii sunt oameni oropsiți, primesc salarii derizorii, ei scot afară cărbune energetic ca noi să avem căldură și electricitate, credeți că aceste resurse se pot exploata fără costuri subvenționate, care includ inclusiv cheltuieli de salarizare ??? Doar derbedeii din politica noastră, cred acest lucru, în toate țările civilizate exploatarea resurselor carbonifere este subvenționată masiv de către statele care au norocul ca și noi să aibă resurse carbonifere ! Firmele fantomă românești și din Austria distrug mii de hectare de păduri lemn în majoritate furat și exportat ca produse finite la prețuri exorbitante, binențeles și pentru încălzirea populației, fără ca aceste firme să planteze mai nimic în schimbul pădurilor virgine rase de pe suprafața pământului !!! Cărbunele este la îndemână noastră, în schimb nu suntem lăsați să-l folosim în mod eficient, pentru că de-aici nu le iese șpaga tâlharilor din politica falimentară a României !!!
 • -1 (1 vot)    
  si daca raman in greva? (Duminică, 13 ianuarie 2019, 16:11)

  Antenistontel [utilizator]

  se intampla ceva daca activitatea nu se mai reia niciodata?
  • +2 (2 voturi)    
   Da (Luni, 14 ianuarie 2019, 2:21)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Daca greva dureaza mult, ar fi groasa de tot. Stiti ce-nseamna blackout? Eu am apucat unul in 1977 si, cu toate ca-s pesimist din fire, nu ma asteptam sa mai traiesc inca unul.
   Nu s-ar simti probabil la nivelul consumatorului casnci si pe termen scurt, dar pe termen mediu si lung ar fi o catastrofa. Nicio firma, romaneasca sau straina, cu actionari/manageri normali la cap n-ar vrea sa faca afaceri intr-o tara care nici macar curentul electric nu-i in stare sa-l asigure.
   Da' oricum nu conteaza, programul de guvernare e in grafic, s-au bagat mai multi bani in buzunarele romanilor, la urma urmelor pot sa stea si-n intuneric si frig, oricum n-or sa priceapa legatura dintre cele doua. Important e doar sa fie bine pentru dl. Dragnea si gasca lui, restul poate sa se faca praf. Ceea ce foarte probabil se va si intampla.
   • 0 (2 voturi)    
    Daca (Luni, 14 ianuarie 2019, 8:25)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    pica ceo sunt capacitati tinute in rezerva care pot acoperii necesarul de curent. Eventual se importa. Daca insa necesarul de curent se apropie de capacitatea maxima si la noi si la vecini de abia atunci avem o problema.
    • +2 (2 voturi)    
     Din pacate... (Luni, 14 ianuarie 2019, 10:21)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

     ... va inselati.
     CEO merge in perioada asta cu 2000 MW, cam atat (mai) poate.
     Cernavoda functioneaza la capacitate, OMV Brazi la fel, Portile de Fier la fel (in conditiile unui debit pe Dunare la 70% din media multianuala a acestei perioade).
     Lacurile de acumulare sunt la 50% grad de umplere (vedeti site-ul Transelectrica pentru date exacte) si din motive tehnice nu pot cobora sub 25%; daca hidrocentralele de pe raurile interioare ar merge la capacitate non-stop, ar consuma diferenta de 25% in mai putin de-o saptamana.
     Asa stand lucrurile, sunt curios daca aveti dvs. o lista de (alte) centrale care pot produce 2000 MW incepand, sa zicem, de maine si care acum stau.
     In ceea ce priveste importurile, la ora asta consumam cca 9300 MW si producem 8600; deficitul de cca 700 MW se importa. Uitati-va pe site-ul OPCOM si-o sa constatati ca in mod uzual in ultima perioada linia de import din Ungaria a fost ocupata la maximum in intervalele de varf. Din Serbia n-avem ce importa, ca sunt ei insisi in deficit, iar Bulgaria n-are nici pe departe asemenea capacitate de export (si oricum nici capacitate pe linie).
     E groasa.
     OK, probabil am exagerat si nu s-ar ajunge chiar la blackout - inainte de asta am avea insa restrictii de consum foarte severe, cu implicatii economice pe masura.
     Ehei, cu minunatul Guvern Dancila la butoane, se vor intoarce vremurile bune din anii 80, cu la fel de minunatele lor crize de orice - energie electrica, gaze naturale, ba chiar si apa din cand in cand...
 • 0 (2 voturi)    
  Pensii speciale (Luni, 14 ianuarie 2019, 8:42)

  Delavale [utilizator]

  Minerii merita pensii speciale!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by