Comisarul european Miguel Arias Cañete a solicitat autorităților române să furnizeze informații cu privire la compatibilitatea legislației din domeniul energiei cu legislația europeană, inclusiv cu articolele din Tratatul privind funcționarea UE care vizează libera circulație a mărfurilor. Solicitarea apare într-o scrisoare transmisă de comisarul european ministrului energiei Anton Anton. În scrisoare, Cañete își manifestă îngrijorarea față de unele prevederi din legislația națională, care ar afecta piața energiei electrice și piața gazelor din România.

Arias CaneteFoto: Comisia Europeana

Scrisoarea a fost transmisă la sfârșitul lunii noiembrie 2018, înainte ca Executivul să aprobe celebra ordonanță de urgență 114/2018 privind supra-taxarea companiilor cu 2% din cifra de afaceri, plafonarea prețurilor la gaze la 68 lei/MWh și scoaterea consumatorilor casnici de pe piața liberă a energiei electrice. Practic, îngrijorările lui Cañete erau legate de legislația anterioară. Cea de acum afectează și mai mult piața energiei electrice și a gazelor naturale.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Energiei un punct de vedere și să explice cum va justifica autorităților de la Bruxelles necesitatea OUG 114/2018, act normativ semnat inclusiv de ministrul Anton Anton. Aceasta în condițiile în care OUG 114/2018 limitează și mai mult piața energiei față de ce a constatat comisarul european. Ministerul Energiei nu a răspuns până la publicarea articolului, deși solicitarea a fost transmisă săptămâna trecută.

Constatările lui Cañete

În ceea ce privește piața gazelor, Cañete spunea prin scrisoarea transmisă la sfârșitul lui noiembrie că apreciază eliminarea restricțiilor asupra exporturilor de gaze prin Legea care aprobă OUG 64/2016, însă este îngrijorat în privința altor reglementări. Cañete se referea la prevederile care obligă toți participanții din piață să vândă cel puțin 50% din cantitățile de gaze pe bursă. Comisarul european consideră că aceste cerințe pot avea efecte negative pe piață, că ar putea fi puse în pericol investițiile, iar dezvoltarea producției de gaze din Marea Neagră ar putea fi întârziată. În plus, ar putea fi discriminați producătorii din România.

În ceea ce privește piața de energie electrică, Cañete critică obligația de tranzacționare doar pe piața centralizată OPCOM. Comisarul spune că este afectată libertatea furnizorilor la tranzacții și împiedică dezvoltarea de noi unități de producere a energiei. NOTA Red. De mai mulți ani, firmele din energie se plâng că nu pot dezvolta proiecte deoarece nu au posibilitatea de a încheia contracte de furnizare pe termen lung, contracte care ar reprezenta o garanții pentru credite bancare.

Citește și