Premierul Viorica Dăncilă a trimis joi Corpul de control al prim-ministrului la Complexul Energetic Oltenia. Aceasta este prima reacție a Guvernului față de criza energetică fără precedent din România. Minerii din Gorj sunt de șase zile în grevă, iar de atunci până acum, autoritățile statului nu au luat nicio măsură pentru rezolvarea problemei. Astfel, s-a ajuns într-o situație critică: stocurile de cărbune s-au epuizat, CE Oltenia a început să închidă din grupurile energetice, producția de energie nu acoperă necesarul național, iar importurile au crescut foarte mult.

Viorica DancilaFoto: Guvernul Romaniei

Cu mare întârziere, la 6 zile după declanșarea grevei minerilor, ministrul energiei Anton Anton s-a lăsat convins să plece la Târgu-Jiu pentru a discuta cu liderii sindicali.

"Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă, modului de stabilire și acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societății Complexul Energetic Oltenia - S.A., respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă la nivelul acestei entități, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare", se arată în comunicatul Guvernului.