Acesta consideră că OUG 114/2014 privind suprataxarea mediului de afaceri și una dintre propunerile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de aplicare a acestui act normativ vor îngreuna semnificativ procesul de modernizare al unor importante capacități de producțiue de energie electrică, inclusiv a Unității 1 de la Cernavodă. "Acest lucru va transforma România într-un importator de energie", mai precizează Răzvan Nicolescu.
Reamintim că potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă până la 65% din cantitatea de energie pe piața reglementată și să obțină un profit de maxim 5% din această activitate. Efectele unei astfel de măsuri specifică țărilor comuniste vor fi dezastruoase pentru economie. Poate populația va primi energie puțin mai ieftină decât acum, însă vor crește prețurile la alte produse și servicii.
Autoritatea a venit cu acest proiect de ordin ca urmare a aprobării de către Guvernul Dăncilă a celebrei Ordonanțe de Urgență care suprataxează mediul de afaceri. OUG 114/2018 prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din domeniul energiei electrice și gazelor naturale. Actul normativ prevede printre altele și că "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, pentru clienţii casnici, furnizarea de energie electrică se realizează în condiţii reglementate, de către ANRE". Altfel spus, toți consumatorii casnici care acum sunt pe piața liberă vor fi întorși în piața reglementată. Aceasta după ani de zile de efort ca piața să fie liberalizată. Ordinul ANRE reglementează, de fapt, modul de aplicare a acelei prevederi din OUG.
Pentru mai multe amănunte, citește Încă o lovitură asupra companiilor energetice de stat și asupra economiei de la autorități: Hidroelectrica și Nuclearelectrica vor fi obligate să vândă energie ieftină și să obțină profituri mici
Clasa politică are obligația - asumată atunci când candidează - să ia măsuri ca să asigure populației un trai decent, iar „trai decent” înseamnă ca fiecare să-și permită să plătească din veniturile proprii (fără a fi discriminat și fără a primi privilegii) energia electrică.
Statul n-are de ce să „protejeze” pensionarul, trebuie doar să aibă grijă ca acesta să poată obține din munca sa o pensie care să-i permită să-și plătească toate cheltuielile, la același preț pe care îl plătește Țiriac pentru lucrurile fundamentale: chirie, pâine, apă, energie etc.
.Bai desteptule de ministru, stii tu de citi bani ii beleste pe Becali si Tiriac statul roman pe taxe si impozite, sau altii ca el, sa dea la trintori pensii speciale si ajutoare sociale la populimea votanta? Este greu pentru tine, atita poti, atita zici.De ce unii au pensii de citeva sute de lei? si altii de mii de euro pe luna?
Am inteles acum ce ni se intimpla, si iti multumesc ca m-ai luminat. Pretul nediferentiat la KW este numele problemei...Sau ca Becali are un bec in plus la baie?