Transgaz a semnat, joi, cu Banca Europeană de Investiții (BEI) două noi contracte de finanțare. Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro. Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. De asemenea, a fost semnat un contract de împrumut de 38 de milioane de euro.

TransgazFoto: Transgaz

Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro. Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport gaze naturale, cât și cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podișor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală și Europa de Vest. Acordarea acestei finanțări este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa ("Planul Juncker").

Contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanțarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău. Realizarea proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iași –Ungheni- Chișinău.

"BEI a semnat până acum cu Transgaz, trei contracte de finanțare, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) și unul ca primă tranșă pentru construcția conductei Tuzla – Podișor. Astăzi s-a semnat contractul pentru tranșa a doua, în valoare de 100 milioane euro, din împrumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substanțial la extinderea infrastructurii naționale de transport gaze natural, iar pentru proiectul de interconectare Ungheni –Chișinău, finanțarea BEI va impacta pozitiv și va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din România, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, reducerea dependenței energetice și integrarea Republicii Moldova în Proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeană de Investiții are încredere în capacitatea Transgaz de a duce la bun sfârșit aceste proiecte și contribuie prin finanțările acordate la creșterea încrederii și sentimentului de solidaritate între țările europene care vor beneficia de pe urma acestor investiții strategice", a declarat Ion Sterian, director general al Transgaz.