În disputa asupra conductei de gaz din Marea Baltică, Nord Stream 2, Germania și Franța au ajuns la un compromis, relatează prima televiziune germană, ARD,pe pagina sa online. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a înregistrat astăzi "un progres remarcabil" obținând mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe unul dintre cele mai sensibile și mai importante dosare legislative ale agendei europene - revizuirea Directivei privind Gazele Naturale. Demersul inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre, a transmis Guvernul.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

Există condiții suplimentare, însă acestea “nu ar trebui să pună în pericol proiectul”. Astfel, disputa pare să fi fost abandonată. Noua propunere a fost pusă la dispoziția agențiilor de presă DPA și AFP și relevă o extraordinară turnură în stabilirea de responsabilități.

Potrivit documentului citat, “responsabilitatea pentru conducte realizate cu țări terțe, cum ar fi Rusia, revine țării UE în care conducta întâlnește pentru prima dată rețeaua europeană - în cazul Nord Stream 2, respectiv Germaniei, și nu UE”.

Statele membre ale Uniunii Europene doresc să își stabilească astăzi poziția cu privire la revizuirea Directivei europene privind gazele, înainte de începerea negocierilor cu Parlamentul European. Acestea includ, printre altele, o posibilă înăsprire a regulilor privind conductele din țările terțe. „Nu este clar dacă compromisul dintre Germania și Franța este susținut de suficiente state din UE”, conchide Tagesschau.de.

Guvern: Președinția României la Consiliul UE a obținut mandat pentru inițierea negocierilor pe revizuirea Directivei privind Gazele Naturale

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a înregistrat astăzi "un progres remarcabil" obținând mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe unul dintre cele mai sensibile și mai importante dosare legislative ale agendei europene - revizuirea Directivei privind Gazele Naturale. Demersul inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre, a transmis Guvernul, printr-un comunicat de presă..

Precizările Guvernului:

  • Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, data fiind complexitatea și impactul acestuia pentru funcționarea pieței interne și pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, dosar de importanță geostrategică.
  • Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform și transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terțe.
  • Succesul de astăzi, înregistrat după negocieri extrem de dificile la nivelul Consiliului Uniunii Europene de peste un an de zile, precum și sprijinul semnificativ din partea statelor membre acordat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene evidențiază încă o dată angajamentul nostru comun – state membre și instituții europene – de a acționa în beneficiul întregii Uniuni Europene.
  • În baza mandatului acordat de statele membre, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene intenționează să inițieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european.