Există condiții suplimentare, însă acestea “nu ar trebui să pună în pericol proiectul”. Astfel, disputa pare să fi fost abandonată. Noua propunere a fost pusă la dispoziția agențiilor de presă DPA și AFP și relevă o extraordinară turnură în stabilirea de responsabilități.
Potrivit documentului citat, “responsabilitatea pentru conducte realizate cu țări terțe, cum ar fi Rusia, revine țării UE în care conducta întâlnește pentru prima dată rețeaua europeană - în cazul Nord Stream 2, respectiv Germaniei, și nu UE”.
Statele membre ale Uniunii Europene doresc să își stabilească astăzi poziția cu privire la revizuirea Directivei europene privind gazele, înainte de începerea negocierilor cu Parlamentul European. Acestea includ, printre altele, o posibilă înăsprire a regulilor privind conductele din țările terțe. „Nu este clar dacă compromisul dintre Germania și Franța este susținut de suficiente state din UE”, conchide Tagesschau.de.
- Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, data fiind complexitatea și impactul acestuia pentru funcționarea pieței interne și pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, dosar de importanță geostrategică.
- Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform și transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terțe.
- Succesul de astăzi, înregistrat după negocieri extrem de dificile la nivelul Consiliului Uniunii Europene de peste un an de zile, precum și sprijinul semnificativ din partea statelor membre acordat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene evidențiază încă o dată angajamentul nostru comun – state membre și instituții europene – de a acționa în beneficiul întregii Uniuni Europene.
- În baza mandatului acordat de statele membre, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene intenționează să inițieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european.
Conducta cu gaz rusesc intra in Deutschland asa si cum vapoarele port-container pline cu plasticuri chinezesti facute cu gaz rusesc intra in portul Marsilia.
Trebuie ca UE sa negocieze intre membrii o taxa zdravana si pe gazul rusesc, dar si pe plasticurile chinezesti la Vama din Marsilia.
Rusia a inceput deja sa ne injure si sa fabrice dezinformari care sa ne afecteze (cum e chestia cu Deveselu, aparuta taman acum, in negocierile privind propunerea romaneasca).
De aia e foarte util pentru Romania sa fie membra UE si NATO, avem niste leviere de influenta foarte importante in batalia cu imperialismul rusesc.
Industria Europena nu are gaz, iar o multime de europeni din UE cumpara palsticuri chinezesti facute cu gaz rusesc.
Deci este absolut normal, daca nu exista intelegere in aceasta privinta, sa fie nevoie ca gazul din Penninsula Iamal sa ajunga in UE.
In plus gazul nici macar nu este al rusilor ci al etnicilor crescatori de reni din zona. Rusii doar au luat gazul cu japca.
In mod normal, inca in de pe timpul Imperiului Rus din vremea Tarilor trebuiau improprietariti crescatorii de reni macar cu o parte cu terenurile peninsulei sub forma de rezervatii si de unde sa beneficieze de gazul extras local. Etnicii din Iamal nici macar niste rezervatii ca in SUA nu au.
In SUA, cu toata nedrepatatea care a fost facuta nativilor americani prin constituirea de rezervatii, totusi orice resursa minerala din aceste rezervatii le apartine. In Peninsula Iamal rusii le-au luat localnicilor toate terenurile cu resursele minerale pe care le aveau.