Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat marți seara, la Varșovia, că Statele Unite vor face tot ce le stă în putere pentru a stopa proiectul gazoductului Nord Stream 2 care ar urma să lege Rusia de Germania, scrie AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

Pompeo a subliniat astfel absența unei dorințe de compromis din partea Washingtonului asupra acestui subiect, în condițiile în care Germania a efectuat ieri o apropiere de Statele Unite, după ce a promis să importe în anii următori gaz natural lichefiat american și să construiască infrastructura corespunzătoare.

Citește și:

Potrivit secretarului de Stat, gazoductul a cărui construcție a început anul trecut "va duce banii" spre Rusia.

"În condițiile în care acest tip de tranzacție comportă cu siguranță un aspect comercial, el include și un risc enorm pentru securitate", a declarat Pompeo, într-o conferință comună de presă cu ministrul polonez al Afacerilor externe, Jacek Czaputowicz.

"Cred că președintele Trump a fost foarte limpede asupra faptului că Statele Unite vor face tot ce le stă în putere pentru ca securitatea europeană să fie în prim plan în ceea ce privește deciziile energetice", a spus el, întrebat dacă Statele Unite au în vedere sancțiuni.

Noul gazoduct va permite dublarea capacităților primului Nord Stream, care transportă gaze de pe coasta baltică a Rusiei până în Germania. El este susținut condiționat de Franța, dar criticat puternic de țările baltice și Polonia.

Secretarul de Stat efectuează un turneu în Europa centrală și de est pentru a contracara influența în creștere a Rusiei, acuzată că folosește energia ca un element de presiune.

Ucraina este foarte preocupată de faptul că Nord Stream 2 și conexiunea prevăzută la Turkstream va permite Rusiei să o elimine ca șară de tranzit, ceea ce ar putea să o expună, potențial, la noi incursiuni militare ale Moscovei.

În ceea ce privește politica internă, Pompeo a subliniat importanța respectării statului de drept, în condițiile în care guvernul conservator a introdus o serie de reforme judiciare controversate care amenință, potrivit UE, independența justiției.

"În numeroase epoci, poporul polonez s-a luptat pentru independență și libertate. Astăzi, îndemn Polonia să mențină cursul - cursul libertății și democrației - care au fost câștigate cu greu în anii 1980 și 1990", a spus Pompeo.