Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a luat marți o decizie surprinzătoare: a amânat termenul pentru transmiterea cifrei de afaceri realizate de titularii din sectorul energetic și gazelor naturale. Aceștia trebuiau să trimită datele până pe 20 februarie, iar în baza lor urmau să plătească celebra taxă de 2%, impusă prin OUG 114/2018. Reamintim că în ultima perioadă, ALDE s-a răzgândit în privința OUG 114/2018 și cere eliminarea taxei. ANRE nu a precizat până când se amână termenul.

EnergieFoto: Hotnews

"Având în vedere prevederile Ordinului ANRE 224/2018 de aprobare a tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE în anul 2019, precum și prevederile proiectului de ordin privind aprobarea Metodologiei privind calculul și stabilirea contribuției bănești anuale prevăzute la art. 2 alin. (3^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, astfel cum a fost introdus prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 si de modificare a Ordinului 224/2018, proiect care, în prezent, se află pe circuitul de avizare/aprobare, termenul pentru transmiterea cifrei de afaceri realizate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică și al gazelor naturale din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE se prorogă până la o data care va fi comunicată ulterior", a anunțat marți ANRE.

Această amânare are loc pe fondul solicitărilor făcute în ultima perioadă de Călin Popescu Tăriceanu pentru eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energiei electrice și gazelor naturale. ALDE consideră că efectele acestei taxe sunt negative în ceea ce privește sectorul energetic. Nu același lucru a considerat când a acceptat aprobarea de către Guvern a OUG 114/2018. De altfel, ministrul energiei Anton Anton, chiar membru ALDE, a fost unul dintre semnatarii Ordonanței.

Tăriceanu cere modificarea OUG 114, însă acest lucru nu este acceptat, deodamdată, de PSD.