Iranul a avut exporturi de petrol mai mari decât era preconizat, în luna ianuarie, și se mențin la un nivel stabil și în februarie, în ciuda sancțiunilor impuse de administrația Trump, care s-a retras din acordul nuclear cu republica islamică. Reuters arată, în urma unor date obținute din piață, că livrările sunt în medie de 1,25 milioane de barili pe zi.

Sonda petrolFoto: Flickr

Cum Iranul a negociat, în cadrul OPEC, o scutire de la reducerea producției, creșterea exporturilor va afecta prețul petrolului și va acționa împotriva intenției cartelului de a reduce oferta, pentru a susține cotația aurului negru.

De asemenea, opt mari importatori de petrol printre care China, India, Japonia și Coreea de Sud, au primit derogări din partea SUA pentru a putea cumpăra în continuare petrol iranian.

Această evoluție ar putea determina o accentuare a eforturilor SUA de a reduce afluxul de petrol, care însă s-ar putea să determine o creștere a prețului petrolului, în condițiile în care Washington-ul încearcă simultan să reducă și exporturile Venezuelei.

Astfel, Statele Unite ar putea să acorde derogări mai stricte, atunci când acestea vor trebui reînnoite. Luna trecută, reprezentantul special al SUA pentru Iran a spus că va exista o reducere mult mai profundă a exporturilor iraniene.

Teheranul a promis că va continua să exporte petrol în ciuda eforturilor Statelor Unite.