Practic, ar urma să fie finanțate toate tehnologiilor cu emisii reduse de carbon (energia eoliană, solară, bioenergia, hidroenergia, energia nucleară, energia produsă din combustibil fosil cu tehnologii CSC/CUC etc.) Pentru energie regenerabilă este propus un buget anual de subvenții de circa 125 milioane de euro, iar pentru proiecte nucleare de circa 215 milioane de euro. Pentru proiecte pentru energie produsă din combustibil fosil, bugetul anual de va stabili atunci când acestea vor deveni comercial viabile, se arată în propunerea Ministerului Energiei.
Contribuția va fi inclusă ca poziție separată în factura clienților finali, aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică. Cheltuielile de implementare a mecanismului vor fi recunoscute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei "prin mecanisme transparente, făcând obiectul monitorizării și raportării distincte a acestor cheltuieli", susține Ministerul Energiei.
Acesta spune că a fost făcut un studiu cu sprijinul consultantului Marsh Europe, NERA Economic Consulting și CMS pentru evaluarea opțiunilor de implementare a unui mecanism de sprijin de tipul „Contractelor de diferențe” („CfD”).
Ministerul Energiei mai susține că în multe state membre ale UE, guvernele au implementat scheme de sprijin de tip CfD ca modalitate de a-şi atinge țintele de reducere a emisiilor în condiții de eficiență economică – cu costuri mai reduse – asigurând în același timp un climat investițional relativ stabil pentru investitori.
Ce presupune Contractul de Diferență
- Mecanismul denumit Contract pentru Diferență (CfD) funcționează prin stabilizarea veniturilor pentru producătorii care beneficiază de acesta, la un nivel de preț fix, cunoscut sub numele de "preț de exercitare" (strike price). Prin Prețul de exercitare se înțelege, la nivel general, prețul final per MWh pe care investitorul îl va obține ca urmare a contractului pentru diferență. Prețul de exercitare este un preț al energiei electrice care reflectă costul investiției într-o anumită tehnologie. Acesta este stabilit în urma licitațiilor derulate pentru acordarea sprijinului de tipul CfD sau, în cazul unor proiecte unice, prin negociere directă.
- În cadrul licitațiilor, prețul de exercitare nu poate depăși o valoare stabilită în mod administrativ, în baza unor estimări privind evoluția prețurilor tehnologiilor respective (preț de rezervă). Pentru proiectele care vor beneficia de sprijin sub forma mecanismului CfD se va stabili, anual, un „preţ de referinţă” ex-ante, calculat pe baza valorilor medii ale preţurilor înregistrate pe piețele centralizate în anii precedenți pentru livrare în perioada de aplicare. Astfel, în cursul unui an, producătorii beneficiari de CfD îşi vor vinde energia electrică produsă pe piața concurențială de energie electrică şi vor obține venituri din această vânzare; în cazul în care prețul obținut de ei pe această piață este sub prețul fix denumit „preț de exercitare”, vor primi o plată reprezentând diferența dintre „prețul de referință” și „prețul de exercitare”. Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte.
- În schimb, dacă prețul obținut de ei prin vânzarea de electricitate pe piața concurențială este mai mare decât prețul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD vor trebui să ramburseze către Contraparte diferența respectivă, până la nivelul prețului de exercitare.
- Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale.
- De asemenea, mecanismul prevede (în special pentru proiectele unice, cum ar fi proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavoda sau un proiect cu captarea și stocarea operaţională a carbonului/captarea și utilizarea lui -CSC/CUC) posibilitatea corecțiilor „prețului de exercitare”, în situațiile în care costurile de exploatare și întreținere se modifică, operând în ambele sensuri, atât în sensul scăderii cât și al creșterii, după caz.
- Elementele mecanismului CfD se stabilesc în mod clar în cadrul unui contract, denumit Contract pentru Diferență, care se încheie între producător și Contraparte. Plăţile care vor fi efectuate de către Contraparte vor fi finanţate printr-o contribuție impusă tuturor consumatorilor de energie electrică. Eventualele fonduri suplimentare care ar rezulta din veniturile returnate de către beneficiari vor fi incluse în fondul de plată al Contrapărţii. Mecanismul de tip CfD se va putea aplica tuturor proiectelor de producere a energiei electrice prin tehnologii cu emisii reduse de carbon. Mecanismul de tip CfD nu garantează vânzarea energiei electrice produse, ci numai prețul de exercitare, cu corecțiile aferente, obligaţiile vânzării electricității fiind preluate exclusiv de către dezvoltatorul proiectului.
Tipic psd. Da putin pentru ca sa poata avea de unde sa ia mai mult.
Aproape nu mi-ar parea rau ca rusii sa dea o bomba cu hidrogen pe noi.
Deci platim deja cel mai mult din UE pe energie electrica si Ministerul Energiei ne propune un 2-3 lei pe kwh!
Ca la rromanistan! Vor ajunge oamenii sa se debranseze de la retea ca mor de foame. Si nu-mi va parea rau. Sincer, voi savura.
Dar remarcati ca jegurile din Minister lucreaza pentru Rusia. In loc sa stimuleze oamenii sa se branseze la retea si sa se incalzeasca/raceasca cu pompe de cladura, deci sa devina independenti de rusi, nemernicii stimuleaza exact cresterea pretului energiei electrice si exact dependenta fata de rusi.
Prin asta ce propun boarfele de la minister se intra deja in tradarea tarii.
cum adica unde sunt banii.. pai pensiile alea speciale... salariile alea nesimtite de prin sistemul bugetar.... de unde se platesc ??
mai adaugi si FURTUL facut de toti politicienii, si evident ca ramanem cu o gaura mare ce trebuie umpluta..
Este o schema care urmareste ca niste baieti destepti 1 producatori, vand energia sub pretul de productie unor baieti destepti 2 si statul le da banii diferenta pana la costul de productie. Baietii destepti 2 vand apoi energia la pretul pietii si castiga banii pe care ii duc in Monaco.
De aici se naste o politica care are pretextul unor investitii in energie care investitii fiind dupa tipul imprumuturilor neperformante de la Banca Agricola sau BRCE vor duce la falimente dupa ce se face banul si zboara la Monaco.Sau Dubai ca Teodorovici vroia sa-i scoata de pe lista neagra a EU ca spalatori de bani negrii.
Eu le spuneam, Orbilor! daca scoatem din calcul regenerabilele (care sunt oricum un procent mic) avem numai tehnologii de productie vechi, la limita functionarii. O sa vina si vremea nuclearelectrica si a celor de la termoelectrica sa se re-inoiasca, cine o sa suporte pretul re-tehnologizarii? Tot noi, cum e si normal. Bine macar, ca sistemul are acum si un sfert din capacitatile de productie innoite (regenerabilele) + hidro care mai are inca resursa de functionare.
Alrmanta este, insa, starea retelei de distributie!
Va fi o retehnologizare ce va lovi puternic marile companii transportatoare si distribuitoare de energie.
Ele sunt primele care se opun energiilor regeneabile exact din aceasta cauza. Pe fata "comunica"" una , dar in realitate pun piedici cat pot.
Sigur se adauga intereselor straine prmovate in Romania dinspre Est, prostiei, coruptiei samd.
Nici nu se poate comenta asa ceva, e dovada de tampenie si incompetenta crasa.
Pe de o parte vii populist cu OUG 114 și plafonezi prețuri la consumatori iar pe de alta parte vii cu propunerea aceasta sa ii încarci la factura.
Nu contest ultima propunere, poate fi viabila deși exista alte mecanisme ( unul era piața concurențială le care doar ce s-au chinuit sa o distrugă). Contest idioțenia de a anula toate efortorile făcute din ultimii ani pentru stabilirea unei piețe concurențiale. Și contest idiotenia in a face strategii fără nicio coordonare și viitor.
acum a dat creativitatea in el
După ce se face investiția, consumatorul-investitor plătește doar prețul administrării, al consumabilelor și al materiilor prime, fără a mai plăti niciun leu pe energia regenerabilă?
Consumatorul din UE - care are dreptul să cumpere energie din România - va plăti același preț precum consumatorul-investitor?