Propunere a Ministerului Energiei: Toți consumatorii de electricitate să plătească, anual, peste 340 milioane de euro, pentru investiții în energie nucleară și regenerabilă

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 19 martie 2019, 11:25 Economie | Energie


Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica
​Ministerul Energiei se gândește la un mecanism de sprijin al investitorilor în tehnologii cu emisii reduse de carbon, de tipul "Contractelor de diferențe". Pe scurt, potrivit propunerii lansate de Minister pe site-ul său, consumatorii de energie ar urma să finanțeze acest mecanism de sprijin prin plata unor facturi mai mari. Un calcul arată că pentru proiecte de energie nucleară, cum ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, și pentru cele de energie regenerabilă, subvenția anuală suportată de consumatori ar fi de circa 340 milioane euro. Pentru alte tipuri de tehnologii nu a fost făcut încă un calcul.

Reamintim că Nuclearelectrica negociază din 2015 cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă exact acest tip de ajutor.

Practic, ar urma să fie finanțate toate tehnologiilor cu emisii reduse de carbon (energia eoliană, solară, bioenergia, hidroenergia, energia nucleară, energia produsă din combustibil fosil cu tehnologii CSC/CUC etc.) Pentru energie regenerabilă este propus un buget anual de subvenții de circa 125 milioane de euro, iar pentru proiecte nucleare de circa 215 milioane de euro. Pentru proiecte pentru energie produsă din combustibil fosil, bugetul anual de va stabili atunci când acestea vor deveni comercial viabile, se arată în propunerea Ministerului Energiei.

Contribuția va fi inclusă ca poziție separată în factura clienților finali, aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică. Cheltuielile de implementare a mecanismului vor fi recunoscute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei "prin mecanisme transparente, făcând obiectul monitorizării și raportării distincte a acestor cheltuieli", susține Ministerul Energiei.

Acesta spune că a fost făcut un studiu cu sprijinul consultantului Marsh Europe, NERA Economic Consulting și CMS pentru evaluarea opțiunilor de implementare a unui mecanism de sprijin de tipul „Contractelor de diferențe” („CfD”).

Ministerul Energiei mai susține că în multe state membre ale UE, guvernele au implementat scheme de sprijin de tip CfD ca modalitate de a-şi atinge țintele de reducere a emisiilor în condiții de eficiență economică – cu costuri mai reduse – asigurând în același timp un climat investițional relativ stabil pentru investitori.

Ce presupune Contractul de Diferență

 • Mecanismul denumit Contract pentru Diferență (CfD) funcționează prin stabilizarea veniturilor pentru producătorii care beneficiază de acesta, la un nivel de preț fix, cunoscut sub numele de "preț de exercitare" (strike price). Prin Prețul de exercitare se înțelege, la nivel general, prețul final per MWh pe care investitorul îl va obține ca urmare a contractului pentru diferență. Prețul de exercitare este un preț al energiei electrice care reflectă costul investiției într-o anumită tehnologie. Acesta este stabilit în urma licitațiilor derulate pentru acordarea sprijinului de tipul CfD sau, în cazul unor proiecte unice, prin negociere directă.
 • În cadrul licitațiilor, prețul de exercitare nu poate depăși o valoare stabilită în mod administrativ, în baza unor estimări privind evoluția prețurilor tehnologiilor respective (preț de rezervă). Pentru proiectele care vor beneficia de sprijin sub forma mecanismului CfD se va stabili, anual, un „preţ de referinţă” ex-ante, calculat pe baza valorilor medii ale preţurilor înregistrate pe piețele centralizate în anii precedenți pentru livrare în perioada de aplicare. Astfel, în cursul unui an, producătorii beneficiari de CfD îşi vor vinde energia electrică produsă pe piața concurențială de energie electrică şi vor obține venituri din această vânzare; în cazul în care prețul obținut de ei pe această piață este sub prețul fix denumit „preț de exercitare”, vor primi o plată reprezentând diferența dintre „prețul de referință” și „prețul de exercitare”. Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte.
 • În schimb, dacă prețul obținut de ei prin vânzarea de electricitate pe piața concurențială este mai mare decât prețul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD vor trebui să ramburseze către Contraparte diferența respectivă, până la nivelul prețului de exercitare.
 • Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale.
 • De asemenea, mecanismul prevede (în special pentru proiectele unice, cum ar fi proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavoda sau un proiect cu captarea și stocarea operaţională a carbonului/captarea și utilizarea lui -CSC/CUC) posibilitatea corecțiilor „prețului de exercitare”, în situațiile în care costurile de exploatare și întreținere se modifică, operând în ambele sensuri, atât în sensul scăderii cât și al creșterii, după caz.
 • Elementele mecanismului CfD se stabilesc în mod clar în cadrul unui contract, denumit Contract pentru Diferență, care se încheie între producător și Contraparte. Plăţile care vor fi efectuate de către Contraparte vor fi finanţate printr-o contribuție impusă tuturor consumatorilor de energie electrică. Eventualele fonduri suplimentare care ar rezulta din veniturile returnate de către beneficiari vor fi incluse în fondul de plată al Contrapărţii. Mecanismul de tip CfD se va putea aplica tuturor proiectelor de producere a energiei electrice prin tehnologii cu emisii reduse de carbon. Mecanismul de tip CfD nu garantează vânzarea energiei electrice produse, ci numai prețul de exercitare, cu corecțiile aferente, obligaţiile vânzării electricității fiind preluate exclusiv de către dezvoltatorul proiectului.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6039 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Sigur ca da (Marţi, 19 martie 2019, 11:27)

  xolv [utilizator]

  sa mai trimitem niste bani la baietii destepti din energie
  • +6 (6 voturi)    
   CSAT (Marţi, 19 martie 2019, 15:24)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ar trebui sesizat !
   • +1 (1 vot)    
    dupa ce au luat la buget profitul (Marţi, 19 martie 2019, 18:07)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    dupa ce au luat la buget profitul companiilor energetice acum cer marirea tarifelor pentu ca investitiile sa poata continua.
    Tipic psd. Da putin pentru ca sa poata avea de unde sa ia mai mult.
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 16:07)

   [anonim] i-a raspuns lui xolv

 • +21 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 11:37)

  [anonim]

  • +11 (11 voturi)    
   mda (Marţi, 19 martie 2019, 12:57)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   intrebare retorica nu ? :D

   cum adica unde sunt banii.. pai pensiile alea speciale... salariile alea nesimtite de prin sistemul bugetar.... de unde se platesc ??

   mai adaugi si FURTUL facut de toti politicienii, si evident ca ramanem cu o gaura mare ce trebuie umpluta..
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 16:56)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +17 (19 voturi)    
  Mangleala (Marţi, 19 martie 2019, 11:41)

  Frank777 [utilizator]

  Cine ii sfatuieste pe astia numai la hotii se gandeste.
  Este o schema care urmareste ca niste baieti destepti 1 producatori, vand energia sub pretul de productie unor baieti destepti 2 si statul le da banii diferenta pana la costul de productie. Baietii destepti 2 vand apoi energia la pretul pietii si castiga banii pe care ii duc in Monaco.
  De aici se naste o politica care are pretextul unor investitii in energie care investitii fiind dupa tipul imprumuturilor neperformante de la Banca Agricola sau BRCE vor duce la falimente dupa ce se face banul si zboara la Monaco.Sau Dubai ca Teodorovici vroia sa-i scoata de pe lista neagra a EU ca spalatori de bani negrii.
 • +1 (9 voturi)    
  hehe (Marţi, 19 martie 2019, 11:54)

  opinius [utilizator]

  cu ani in urma cand luam prin comentarii apararea producatorilor din surse regenerabile, lumea sarea pe mine, ca de ce sa sprijinim noi consumatorii, prin cumpararea de certificate verzi (consumatorul suporta in cele din urma pretul lor) business-ul producatorilor care sunt niste private....


  Eu le spuneam, Orbilor! daca scoatem din calcul regenerabilele (care sunt oricum un procent mic) avem numai tehnologii de productie vechi, la limita functionarii. O sa vina si vremea nuclearelectrica si a celor de la termoelectrica sa se re-inoiasca, cine o sa suporte pretul re-tehnologizarii? Tot noi, cum e si normal. Bine macar, ca sistemul are acum si un sfert din capacitatile de productie innoite (regenerabilele) + hidro care mai are inca resursa de functionare.


  Alrmanta este, insa, starea retelei de distributie!
  • +1 (1 vot)    
   multe si nu marunte cauze (Marţi, 19 martie 2019, 17:49)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui opinius

   In timp se va restrange mult reteua nationala, in favoarea prosumatorilor si a micro-retelelor.

   Va fi o retehnologizare ce va lovi puternic marile companii transportatoare si distribuitoare de energie.

   Ele sunt primele care se opun energiilor regeneabile exact din aceasta cauza. Pe fata "comunica"" una , dar in realitate pun piedici cat pot.

   Sigur se adauga intereselor straine prmovate in Romania dinspre Est, prostiei, coruptiei samd.
 • +8 (10 voturi)    
  la reciclare! (Marţi, 19 martie 2019, 11:56)

  Dedalus [utilizator]

  De unde au aparut ideilea astea prostesti?!

  Nici nu se poate comenta asa ceva, e dovada de tampenie si incompetenta crasa.
 • +10 (12 voturi)    
  Bravo PSD&ALDE (Marţi, 19 martie 2019, 11:57)

  titirica [utilizator]

  Buna coordonare și strategie de guvernare!

  Pe de o parte vii populist cu OUG 114 și plafonezi prețuri la consumatori iar pe de alta parte vii cu propunerea aceasta sa ii încarci la factura.

  Nu contest ultima propunere, poate fi viabila deși exista alte mecanisme ( unul era piața concurențială le care doar ce s-au chinuit sa o distrugă). Contest idioțenia de a anula toate efortorile făcute din ultimii ani pentru stabilirea unei piețe concurențiale. Și contest idiotenia in a face strategii fără nicio coordonare și viitor.
 • +11 (13 voturi)    
  to'arasu' Anton (Marţi, 19 martie 2019, 12:00)

  loveparade [utilizator]

  nu a avut nimic de comentat cand stapanii lui au pus suprataxa la energie prin ordonanta din decembrie.
  acum a dat creativitatea in el
 • +8 (10 voturi)    
  Ne intoarcem la comunism? (Marţi, 19 martie 2019, 12:08)

  vodatepes [utilizator]

  Ne intoarcem la comunism? Pe timpul lui Ceausescu ii obliga pe toti angajati sa cotizeze din salariu cu niste bani chipurile pentru investiti. Se mai spunea partile sociale. Dupa revolutie unii au reusit sa isi recupereze bani alti nu. masura seaman cu un comunista prin care cetateanul plateste pentru investitii. Intrebare bani se duc la investiitile facute de stat sau se duc in privat? Oricum nu e in regula. Eu daca vreau sa pronesc o afacere vin cu bani de acasa sau de la banca. De ce nu merge statul sa acorde imprumuturi cu o dobanda simbolica pentru cei care vor sa faca investitii in domneiul energiei verde? Pentru ca banca urmareste cu atentie cum se cheltuiesc bani, dar cetateanul urmareste cum sunt folositi bani cotizati de el? Chiar daca ar vrea nu poate.
 • +9 (9 voturi)    
  Subventii de la consumatori (Marţi, 19 martie 2019, 12:34)

  Arkantas [utilizator]

  Dar oare dece nu se dau subventiile astea , din pensiile speciale , caci banuiesc ca ar ajunge cu prisosinta ...
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 15:39)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 19 martie 2019, 15:42)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Primesc acțiuni de banii investiți? (Marţi, 19 martie 2019, 17:45)

  hsl [utilizator]

  mi se deduc de la plata impozitului pe venit/profit?
  După ce se face investiția, consumatorul-investitor plătește doar prețul administrării, al consumabilelor și al materiilor prime, fără a mai plăti niciun leu pe energia regenerabilă?
  Consumatorul din UE - care are dreptul să cumpere energie din România - va plăti același preț precum consumatorul-investitor?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by