Ioan Niculae, controversatul om de afaceri care controlează Interagro, este beneficiar al OUG 114/2018, prin faptul că sunt plafonate prețurile la gaze. Acest lucru este recunoscut chiar de Lia Olguța Vasilescu. "Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze", a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, Lia Olguța Vasilescu.

Lia Olguta VasilescuFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

"În ceea ce privește OUG 114, este o ordonanță care trebuie aplicată (...). Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze. Da, este bine că a anunțat că redeschide toate fabricile. Da, e bine că va avea o cifră de afaceri de un miliard de euro care intră în economie. Da, ordonanța asta ajută să se întâmple toate aceste lucruri", a spus Vasilescu.

HotNews.ro a arătat încă din ziua în care a fost aprobată OUG 114 că un câștigător în urma aplicării acesteia este Ioan Niculae, aceasta în condițiile în care mari consumatori de gaze sunt producătorii de îngrășăminte. Aceștia ar urma să beneficieze de gaze ieftine.

Unul dintre beneficiari ar putea fi producătorul de îngrășăminte chimice Interagro, societate aflată în insolvență și controlată de omul de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit unor surse din sectorul energetic, măsura cu reducerea și plafonarea prețului la gaze l-ar avantaja pe omul de afaceri Ioan Niculae, care controlează combinatele chimice Interagro, companie aflată în insolvență. Ioan Niculae ar fi făcut demersuri pentru obținerea unor prețuri avantajoase la gaze, astfel încât să poată relansa afacerea. Ioan Niculae este judecat, alături de fostul ministru al economiei Adriean Videanu, în dosarul "Romgaz", fiind acuzat de constituire de grup infracțional și delapidare. Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat. Grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Prejudiciul este de 282.630.330 lei.

Ioan Niculae a mai suferit o condamnare la doi ani și șase luni închisoare cu executare în dosarul "Mita la PSD".

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Ioan Niculae a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

În seara în care a fost aprobată OUG 114, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și consilierul Darius Vâlcov au organizat o conferință de presă. Întrebat insistent dacă Ioan Niculae va avea de câștigat în urma ordonanței, Vâlcov nu a vrut să răspundă.

Citește șiANALIZĂ Cum vor pierde și vor falimenta companii energetice de stat din cauza deciziilor luate de Guvernul Dăncilă