O nouă variantă de proiect al Ministerului Finanțelor, care modifică OUG 114/2018, prevede amânarea până pe 1 mai a obligației producătorilor de a vinde gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh. Până acum, OUG 114 impunea plafonarea începând cu 1 aprilie. Noul document a fost elaborat în cursul zilei de miercuri și a luat prin surprindere furnizorii de pe piața gazelor. Aceștia sunt bulversați, mai ales că unii dintre ei au încheiat să deja contracte începând cu 1 aprilie, în baza vechilor prevederi. Se tem că aceste contracte ar putea deveni nule și, astfel, să rămână fără cantitățile de gaze pentru care au și plătit deja.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com

"Au creeat un haos de nedescris. Acum toți furnizorii și producătorii care aveau contracte semnate începând cu 1 aprilie nu știu ce să mai facă. Dacă iese așa, lumea nu are contracte pentru gaze începând cu 1 aprilie. Toate contractele semnate pentru gaze la 68 lei sunt nule de drept, dacă dau modificarea asta. Luni este 1 aprilie. S-au și plătit, că toate sunt cu plata 100% în avans. Producătorii nu sunt dispuși sa vândă cu 68 lei (n.red. către furnizori) decât forțați. Toate contractele au clauza dacă OUG 114 se modifică/abrogă, sunt nule de drept", ne-a semnalat un actor de pe piață.

Vineri, în ședința de Guvern, ar urma să fie aprobat un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea OUG 114. Varianta publicată pe 26 martie, pe site-ul Ministerului Finanțelor, nu prevedea această amânare la gaze. Miercuri, 27 martie, Ministerul Finanțelor a întocmit un nou document, iar acesta a intrat în posesia reprezentanților mediului privat joi, în jurul orei 11.00.

Prevederile din noul document legate care amână plafonarea prețurilor la gaze cu o lună

  • În perioada 1 mai 2019 - 28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici şi al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare.”
  • Prin derogare de la prevederile alin. (1)-(8), pentru perioada 01.05.2019-28.02.2022, în conformitate cu reglementările proprii, ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici, cu excepția producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.”

Prevederile din OUG 114/2018 erau oricum controversate, însă această decizie luată cu doar cu câteva zile înainte de 1 aprilie când trebuiau să intre în vigoare, încurcă și mai mult afacerile de pe piața gazelor. Toate aceste prevederi încalcă legislația europeană pe partea de concurență. De altfel, Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement din cauza articolelor privind plafonarea prețurilor la gaze.

Pentru mai multe amănunte legate de OUG 114 pe zona de energie, citește și