Christina Verchere, CEO al grupului petrolier OMV Petrom, al cărui acționar majoritar este grupul austriac OMV, a declarat pentru Reuters că, pentru a investi într-un proiect offshore în Marea Neagră, cerințele cheie nu sunt încă în vigoare, notează Mediafax.

Platformă petrolieră offshoreFoto: OMV Petrom

„Noi credem că dialogul ne poate apropia mai mult de o soluție și că acest dialog trebuie să continue”, a spus Christina Verchere, într-un e-mail, pentru Reuters.

CEO-ul OMV Petrom a adăugat că amendamentele din Ordonanța Guvernului „răspund unor preocupări exprimate de industria petrolului și gazului și reprezintă un pas pentru revenirea la piața liberalizată a gazelor naturale”, iar „acest proces ar trebui să continue”.

„Rămânem dornici să avem un dialog cu autoritățile pentru a înțelege care este calea de urmat”, a concluzionat Verchere, pentru Reuters.

Guvernul român a adoptat, vineri, o formulă mai puțin strictă a taxei pe activele financiare ale băncilor, dar a menținut impozitele pentru companiile din energie și telecomunicații, așa cum le-a aprobat prima dată la sfârșitul lunii decembrie.

Astfel, firmele de energie, cu excepția centralelor electrice de stat pe bază de cărbune, vor plăti o taxă de 2% pe cifra de afaceri obținută din activitățile pentru care au primit aviz de la ANRE. De asemenea, prețurile la energie și gaze au fost plafonate pentru consumatorii casnici și CET-uri la 68 lei/MWh, între 1 mai 2019 și 28 februarie 2022, dar prevederea a fost eliminată pentru consumatorii industriali.