România ar bâjbâi după soluții de moment în eventualitatea în care Rusia ar opri, începând cu 1 ianuarie 2020, livrările de gaze prin Ucraina, așa cum amenință. Practic, autoritățile române nu sunt pregătite pentru o astfel de situație. Cel puțin așa reiese din răspunsul primit de Cristină Prună, deputat USR, în urma unei întrebări adresate, pe acestă temă, Ministerului Energiei.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com

Producția internă de gaze acoperă în jur de 85% din necesarul de consum. Pe timpul iernii, consumul este mult mai ridicat decât în restul anului, iar nevoia de importuri crește. De aceea, România ar trebui să fie bine pregătită pentru acoperirea necesarului de consum, în eventualitatea sistării livrărilor de gaze de către Rusia. De exemplu, în sezonul de iarnă 2017-2018, o iarnă obișnuită, consumul de gaze a fost de circa 7,7 miliarde mc, din care 1,2 miliarde mc au provenit din import.

Ce spune mai exact Ministerul Energiei? În cazul sistării livrărilor de gaze din Rusia via Ucraina, există următoarele posibilități de acoperire a consumului intern.

  • 1. Activarea eventualelor capacități de producție, nerentabile în condiții normale. Bineînțeles, pe cheltuiala companiilor. Ar fi costurile de repornire, plus cheltuielile cu funcționarea unor sonde nerentabile.
  • 2. Majorarea volumelor înmagazinate în depozitele subterane și majorarea volumelor extrase din depozite. O astfel de măsură trebuie gândită din timp, înmagazinarea trebuie pregătită cu câteva luni înainte, iar pentru majorarea volumelor extrase trebuie făcute investiții.
  • 3. Creșterea cantităților importate pe relația Ungaria și Bulgaria. Accesarea de surse alternative din import. Deocamdată, Transgaz încă lucrează la interconectările cu Ungaria și Bulgaria.
  • 4. Trecerea producătorilor de energie electrică și termică pe combustibili alternativi. Întreruperea livărilor de gaze către mari consumatori.

Practic, toate acestea sunt măsuri de moment. Pe termen lung, România nu este pregătită pentru un astfel de scenariu. Vezi AICI întreg răspunsul Ministerului Energiei.

"Nu aș vrea să critic acest plan care pare mai degrabă un set de acțiuni, nu neapărat o strategie, însă cred că ar trebui să fim conștienți că dacă nu renunțăm la acest discurs medieval absolut falimentar promovat de Liviu Dragnea și nu încurajăm producția de gaze naturale din perimetrele noi descoperite, pentru a avea o ofertă mai mare decât nevoia de consum internă, s-ar putea să ne coste extrem de scump", spune Cristina Prună, comentând răspunsul Ministerului Energiei.

Potrivit acesteia, "primul care ar trebui să se desprindă de retorica aceasta bolnăvicioasă este chiar ministrul Energiei Anton Anton, care ar trebui să-și lase deoparte nevricalele și să nu mai dea răspunsuri în doi peri, că nu este nicio problemă dacă industria va lua gaze din import". "Păi, este o problemă, dacă vorbim despre o singură sursă de import care, după 31 decembrie, ar putea să devină incertă!", a mai spus Cristina Prună.