VIDEO Cum arată si ce este casa pasivă - locuința cu facturi mici și confort ridicat/ Inginerul Marius Șoflete: ”Orice apartament poate fi transformat într-o locuință pasivă/ Experiența unei familii din Otopeni care a construit o astfel de casă

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 iunie 2019, 0:57 Economie | Energie


Marius Soflete
Foto: Hotnews
​În ultimii ani, sunt tot mai mulți români care îți doresc o casă pasivă, care asigură facturi mici la energie și un grad ridicat de confort. ”Este mai scumpă cu cel puțin 30 % decât o casă normală. Până acum, în țara noastră sunt doar patru astfel de case certificate, iar acest lucru arată o reticență a noastră, ca nație” - susține inginerul Marius Șolfete, proiectant specializat în case pasive. Într-un interviu pentru HotNews, el a explicat exact care sunt costurile de construcție și cum se poate transforma o locuință mai veche (inclusiv un apartament de bloc) într-o casă pasivă.

Ce este casa pasivă?


O casă pasivă este locuința ce asigură un nivel ridicat de confort cu un consum minim de energie. Avantajele sunt multiple: temperaturi interioare constante si uniforme (fără suprafețe reci și fără fluctuații de temperatură), o stare generală bună a celor care trăiesc în ea, randament intelectual ridicat, etc. ”O parte din confortul casei pasive este definit de temperatură, umiditate și prospețimea aerului. Nu este o casă care se construiește ușor, iar costul este mai ridicat decât în cazul unor case normale” - a explicat Marius Șoflete.

Experiența unei familii din Otopeni: ”Am construit casa pasivă cu muncitori din Italia”!

Mihaela și Costin sunt doi tineri care au construit ”Casa cu soare” - o locuință pasivă, aflată încă în curs de certificare. Este o casă din lemn, cu un etaj, unde va fi amenajată o seră.
”Ne-am chinuit foarte mult cu echipele cu care am lucrat la acest concept de casă pasivă, dar ne-am asumat acest risc și ne-a plăcut. Încă de la început ne-am confruntat cu lipsa echipelor care au mai construit așa ceva. Am profitat de o conjunctură favorabilă și am lucrat cu români care muncesc în Italia și care nu au mai construit până acum în România. Cu siguranță, găseam și la noi în țară echipe care doreau să încerce să facă treaba asta” - spune Costin.

”Am ales o casă care să nu ne cocoșeze în timp. Am avut experiența părinților mei, care au construit o casă și încă mai trag de pe urma ei pentru că este foarte solicitantă din punctul de vedere al bugetului. De la început, noi ne-am dorit o casă în care să trăim foarte ușor, fără să ne fie teamă că nu avem bani de încălzire sau că nu avem bani să o răcim. Nu a fost ceva foarte diferit de construcția unei case normale, doar că am avut o mai mare grijă la anumite detalii. Când au auzit că vrem să ne facem o casă pasivă, părinții și prietenii noștri nu știau exact despre ce este vorba. Mama, de exemplu, era foarte speriată că noi ne facem o casă de lemn. Despre lemn, se știu o grămadă de lucruri care nu sunt tocmai ok. În general, lumea se gândește că o casă bună se face din cărămidă sau din blocuri de beton” - a completat Mihaela.

Cum se construiește o casă pasivă?

”Pentru a reduce consumul de energie, casa trebuie gândită ca o extensie a corpului nostru” - explică proiectantul Marius Șoflete. Mai exact, trebuie să îmbrăcăm casa în termoizolație la fel cum ne îmbrăcăm pe noi. Am pus termoizolație pe pereți, înseamnă că am pus și pe mine o geacă groasă și niște pantaloni groși. Geaca trebuie să fie suficient de groasă cât să nu imi fie cald. Și de aici rezultă grosimea efectivă a termoizolației.

La termoizolația fundației există un mit: ”lasă, că ține și pământul de cald!” De acord, dar dacă te duci la schi nu te duci în șlapi sau în sandale, ci te duci în clăpari sau în bocanci. Aici m-am lovit cel mai mult în proiectare dar și în execuție: era ideea de a-i convinge pe constructori să izoleze foarte bine fundațiile. Noi avem o cultură a construcției destul de împământenită în niște tehnologii vechi și absorbim foarte greu ceea ce este nou. Este, de fapt, un nivel de preconcepție la modul de construire”.


Cât costă o casă pasivă?

Orice casă pasivă este mai scumpă decât una normală - afirmă Marius Șoflete. Costurile sunt mari cu aproape 30 la sută, ceea ce înseamnă - în medie, aproape o mie de euro/mp de construcție. ”Sfatul meu, înainte de a vă apuca de orice construcție - fie că este o casă pasivă sau una normală - este să vă asigurați că aveți banii. De multe ori, lucrările au fost blocate pentru că proprietarul nu mai avea fonduri să continue.

Față de o construcție standard, la o casă pasivă este un cost suplimentar al izolației folosite și al tâmplăriei performante. O altă investiție, care aparent crește costurile casei (dar de fapt, le scade) este sistemul de ventilație cu recuperare de căldură. Cel mai ieftin echipament costă 2000-2.500 de euro, la care se mai adaugă montajul și tubulatura. Acesta este singurul echipament în plus care apare în cazul unei case pasive. În rest, toate instalațiile - electrice, termice, sanitare - sunt la fel ca în cazul unei case normale.Cu zece mii de euro poți transforma un apartament de bloc într-o locuință cu standard de casă pasivă

Inginerul Marius Șoflete spune că orice apartament de bloc poate fi transformat într-o casă pasivă, iar investiția ar fi de aproximativ zece mii de euro. După ce a atins standardul de locuință pasivă, factura cu încălzirea apartamentului va fi de aproximativ 300 de lei pe an.

”Dacă stai într-un apartament reabilitat, mai poți pune termoizolație și prin interior. Este adevărat, se mai pierde din spațiu dar se câștigă la costul întreținerii. Când izolează locuința, oamenii fac o serie de greșeli care conduc, de multe ori, la apariția condensului”.
Filmare și montaj: Cătălin Voicu


O explicație detaliată a conceptului de casă pasivă:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31449 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Salutare stimabile! (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 8:35)

  delavrancea [utilizator]

  La consolidarea unei cladiri foarte vechi, zona fiind neinundabila, am ales sa cobor cota pardoselii cu 70 cm.Am izolat pardoseala hidro si termo.In pod, pe placa- dupa consolidare , am pus o parte din pamantul sapat, in strat de vreo 20 cm.In urma acestei modificari am obtinut cu aproximatie 6 grade pe plus pe timp de iarna si mai multe pe minus pe timp de vara.Vara in pod e foarte cald iar in camere e racoare.Eu consider ca se poate obtine un comfort termic mult mai bun la locuintele familiale ,in zonele neinundabile, in prima faza doar prin coborarea cotei "0".Geamurile sa fie putin mai sus de nivelul solului, eventual cu luminator pe tavan.
  In timpul liber lucrez la un concept de aerisitor de locuinta cu schimbator de caldura si control al umiditatii.
  Cum bine stim, controlul umiditatii este partea de finete in ceea ce privesc ambientul si structura unei locuinte.
  Trebuie gasite solutii cat mai bune si cu impact financiar si ecologic cat mai redus pentru controlul umiditatii...
  Din cate imi amintesc, am vazut cateva reportaje la tv in ceea ce priveste utilizarea argilei la constructia locuintelor-conceptul unui arhitect german.Am savurat reportajul si m-a bucurat ca se incearca utilizarea acestor resurse ecologice prin prisma unor tehnici reactualizate-sa zic asa.
  ...
  Cam atat.
  E asa da!Pot sa zic..."Curat progresism"!
  Sa traiasca inginerii si tehnicienii!Viitorul le apartine.
  Doamne ajuta!
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 9:01)

  cartograful [utilizator]

  @delavrancea
  Coborarea cotei 0 prezinta riscuri destul de serioase in caz de inundatie. Treaba cu neinundabilitatea zonei e destul de relativa. Chiar si o mica inundare locala poate produce pagube mari, sistematizarea verticala trebuie sa fie in cazul coborarii cotei 0 exemplara.
  @articol...problema mare la casele pasive e ventilarea. Ventilarea controlata prin intermediul schimbatoarelor de caldura pune cateva problemute:
  1. chiar daca sa spunem ca in teorie rezolva aportul de aer proaspat/oxigen nu prea reuseste sa elimine noxele. Chiar daca vedem, cam toate obiectele din casa, cat de ecologice, degaja noxe de tot felul, in general vapori toxici din vopsele, lacuri, substante de curatenie, produse de tratare a lemnului, mase plastice diverse, haine, samd, samd. In lipsa aerisirii clasice ele au tendinta sa se acumuleze si in timp sa condenseze pe pereti sau obiecte creaind un mediu destul de discutabil dpdv al toxicitatii.
  2.asigurarea unui regim higro-termic corect (adica o combinatie de umiditate-temperatura) corecte
  3. lipsa razelor UV solare care patrund in camera cand deschidem ferestrele si care in mod normal mai distrug si ele din bacterii/acarieni
  4. nu in ultimul rand costurile
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 10:04)

   [anonim] i-a raspuns lui cartograful

   • +1 (3 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 20:51)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui

    @marionette, o casa pasiva are schimbul de aer dimensionat in principal pt. controlul cantitatii de CO2 si mai putin alte noxe cum ar fi vaporii de diferite substante care intra in componenta finisajelor, tesaturilor si mobilei. In plus e vorba si de anumiti curenti de aer care se creaza in timpul ventilarii naturale si care ajuta si la evacuarea noxelor.
    Toata sticla obisnuita filtreaza UV intr-o anumita masura.
    • +3 (3 voturi)    
     Sticla obisnuita... (Duminică, 2 iunie 2019, 1:55)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     ... elimina UV in FOARTE MARE masura, aproape complet. De-aia, printre altele, o sa va bronzati putin-spre-deloc facand plaja in spatele ferestrei, oricat de puternic ar parea soarele.
  • +1 (5 voturi)    
   Zona neinundabila... (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 10:29)

   delavrancea [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Panta catre canalizare e destul de mare.
   Bucataria si baia au si scurgere prin pardoseala.
   Incalzire pe timp de iarna cu combustibil solid-sobe teracota.
   Am avut in vedere aceste aspecte.
   ...
   Da, controlul umiditatii si aerisirea trebuiesc eficientizate- in costuri accesibile.Partial am compensat din aceasta problema prin sobele de teracota pe timp de iarna.
   • +1 (5 voturi)    
    casa este asigurata? (Sâmbătă, 1 iunie 2019, 15:13)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui delavrancea

    ca sunt sceptic in privinta asta!
  • 0 (0 voturi)    
   99 la suta din casele americane si canadiane (Duminică, 2 iunie 2019, 4:39)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   au basement, la unele geamurile pt basement is extrem de mici, 20cm inaltime. Peretii exterior sunt din ciment impermeabil si tin loc si de fundatie. Primul nivel este insa mult deasupra solului, trebuie sa fie o inundatie serioasa ca sa te inunde so, don't build on river banks or flooding plains. Pt lipsa razelor de soare poti lua un air purifier cu UV si alte filtre. Costurile is mai mici decat la o casa complet deasupra solului, gandeste-te ca ai un nivel intreg in pamant, no exterior maintenance for that.
   Hint: Walk out basement, construind pe o panta, naturala sau artificiala, e foate convenient si practic
 • -1 (1 vot)    
  de gandit (Duminică, 2 iunie 2019, 19:22)

  uv.electric [utilizator]

  traiesc de 18 ani in Canada, unde toate casele sunt din lemn. Sura pe romaneste. Se incalzeste usor, raceste bine nimic de spus, dar cam atat. Nimeni nu spune nimic de izolatia fonica . Nu conteaza unde calci , cate etaje are ca tot se aude. Si cat rezista la sistemul nostru de a sta intr-un loc ptr generatii?
  Abureala si conservatorismul este peste tot in lume. casa de lemn in Romania este la fel de utopica ca si cea de caramida in N America. Dar puiloir ati auzit de ICF ?
  Imbina betonul cu izolatia interioara si exterioara de polistiren. Dar la fel ca aici ca si in Romania am auzit :''costa".
  Emisiiune ok dar reclama gratuita la ceva ieftin, bunicel, dar nu fiabila si de durata .
  Si inainte de a fi injurat, lucrez in domeniul constructiilor de 20 de ani si din nefericire am studiat aceste solutii , am vazut diferentele intre ele pe viu si in timp
 • 0 (0 voturi)    
  Casa pasiva - povesti (Duminică, 2 iunie 2019, 20:10)

  Victtor [utilizator]

  Ideea a pornit din occident si are legatura cu povestile eco, nu cu stiinta serioasa.
  Toata lumea incearca sa nu consume energie dar nu se discuta despre efectele negative pe termen lung si probleme produse de aceste concepte.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by