​Compania națională de transport a energiei a anunțat demararea procedurilor pentru închiderea inelului de 400 kV al Bucureștiului, prin construirea unei stații electrice de transformare noi în zona de nord-est a Capitalei, mai exact în zona localităților Otopeni, Tunari sau Voluntari. Deocamdată, se află doar în stadiul lansării unei licitații pentru un studiu de 143 mii lei.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Cel care va câștiga licitația trebuie să găsească soluțiile potrivite pentru dezvoltarea rețelei electrice de alimentare a zonei metropolitane București, cu perspectivă pe 10 ani. Transelectrica susține că "acest demers reprezintă un pas decisiv pentru demararea proiectului de închidere a inelului de 400 kV al Bucureștiului".

De altfel, este o investiție care nu mai poate fi amânată, având în vedere că dezvoltarea imobiliară puternică în zona Capitalei a dus la creșterea consumului. În lipsa acestor investiții, s-ar putea ajunge în situația unor pene de curent serioase.

“Închiderea inelului de 400 kV al Bucureştiului este o prioritate pentru Transelectrica, dat fiind faptul că județul Ilfov împreună cu Municipiul București reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară, adică circa 15% din totalul consumului la nivel național", a declarat Marius Dănuț Carașol, președintele Directoratului Transelectrica. Acesta a mai spus că până la sfârșitul anului trebuie semnat contractul de proiectare.

Reprezentantul companiei mai spune că pentru menținerea siguranței în alimentarea consumatorilor din București, trebuie construită o stație în zona de nord și realizarea unor porțiuni de linii electrice de 400 kV.

Ca măsuri suplimentare de întărire a actualei rețele din zona metropolitană a Capitalei, Transelectrica urmează să instaleze un autotransformator de 220/110 kV în stația Fundeni și un transformator de 400/110kV în Stația București Sud. Aceste două proiecte se află în faze avansate de achiziție, mai arată Transelectrica.

Studiul urmează să fie predat către Transelectrica în termen de 5 luni de la încheierea licitației și semnarea contractului cu societatea câștigătoare.

Vezi AICI caietul de sarcini