​OMV Petrom va contribui cu 4 milioane de euro la programul „România Eficientă”, lansat de Energy Policy Group (EPG), pentru promovarea eficienței energetice, în perioada 2019-2022. În cadrul programului „România eficientă” vor fi organizate campanii de educare și informare.

OMV PetromFoto: Facebook/ OMV Petrom

Va fi promovată eficiența energetică la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

„Zi de zi, OMV Petrom furnizează energie pentru România. Rolul nostru nu se oprește aici, fiind parte din România, dorim să ne implicăm în inițiative care sunt relevante pentru țară. Credem că eficiența energetică este una dintre aceste inițiative și că ”România eficientă” poate încuraja consumul mai responsabil de energie, conducând la reducerea costurilor și a impactului asupra mediului. Măsurile de eficiență energetică pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program să avanseze”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

La rândul său, Radu Dudău, Director EPG a spus că peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 și au o performanță energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 și 400 kWh/m2. "Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conștientizeze risipa de energie și să aibă acces la informații despre creșterea eficienței energetice a clădirilor.”, a mai spus Dudău.

Prin izolarea termică adecvată și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie al clădirilor poate fi redus semnificativ. Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat și de patru ori.

Prin acest program, atât publicul larg cât și autoritățile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informații privind soluții concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilitățile și a impactului asupra mediului. De asemenea, vor fi dezvoltate un ghid practic de eficiență energetică și programe de training pentru reprezentanți ai autorităților publice. Într-o fază avansată a proiectului, vor finanțate proiecte de renovare extinsă a unor clădiri publice pentru creșterea eficienței energetice.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Universitatea Politehnică București (UPB) și Asociația de Standardizare din România (ASRO) s-au alăturat acestui program.