Compania italiană Enel ar lua în calcul vânzarea activelor sale din România, în valoare de circa un miliard de euro, fiind interesate trei fonduri de investiții, transmite publicația money.it, citată de presa românească. Surse din piață au explicat pentru HotNews.ro că nu ar fi vorba despre vânzarea unor pachete majoritare de acțiuni, ci, eventual, a unor pachete minoritare, alături de cele ale Fondului Proprietatea.

Foto:

Totul ar fi pornit de la anunțul de acum doi ani al Fondului Proprietatea privind scoaterea la vânzare a participațiilor pe care le deține la societățile controlate de ENEL în România și la Engie România. Fondul Proprietatea deține între 12% și 24% la aceste companii (Enel Energie- 12%, Enel Energie Muntenia- 12%, E-Distribuție Muntenia- 24%, E-Distribuție Dobrogea- 24%, E-Distribuție Banat- 12%).

Unele fonduri de investiții sunt interesate de aceste acțiuni ale Fondului Propritatea, însă încearcă să obțină în plus și din participațiile deținute de Enel. Însă aceste tranzacții vor fi făcute, dacă vor avea loc, în așa fel încât compania italiană să rămână acționar majoritar, potrivit surselor HotNews.ro. Aceste vânzări de acțiuni nu sunt certe, mai spun sursele HotNews.ro.

Presa italiană susține că fondurile de investiții interesate ar fi Macquarie, Singapore GIC și fondul de infrastructură Kuwait Wren House.

În România, Enel deține distribuţia şi furnizarea de energie în Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea. Are 2,9 milioane de clienţi. Companiile Enel au înregistrat venituri de 1,2 miliarde euro în 2018 și un rezultat EBITDA de 230 milioane euro.