De la ce a pornit? Luni dimineață, g4media.ro a transmis în exclusivitate că ExxonMobil a informat Guvernul, vineri, că vrea să renunțe la proiectul din Marea Neagră și că intenționează "să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței".
Câteva ore mai târziu, Agerpres a transmis că, de fapt, ExxonMobil a informat reprezentanții Guvernului că doresc atragerea unui nou partener în acest proiect, al treilea, pe lângă OMV Petrom.
Ce informații a obținut HotNews.ro din mai multe surse? Între investitori și reprezentanții Guvernului și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) se poartă de mai multe luni negocieri. Guvernul aștepta din partea ExxonMobil decizia finală de investiție în Marea Neagră. Pe cealaltă parte, americanii transmiteau că nu iau decizia finală de investiții până nu vine Guvernul cu niște ordonanțe de urgență, care să modifice Legea Offshore și OUG 114/2018.
Reamintim că în octombrie 2018, Parlamentul a aprobat legea offshore, însă companiile petroliere au anunțat că au nevoie de timp pentru a analiza impactul acesteia în vederea luării deciziei finale de investiție. În privința Legii Offshore, cereau să se revină la forma aprobată de Senat, nu cea de Camera Deputaților. Mai exact, cereau renunțarea la impozitele asupra veniturilor suplimentare introduse în lege de către Camera Deputaților.
Vineri, a avut loc la Guvern o ultimă întâlnire, însă nu pentru o nouă negociere, ci pentru ca reprezentanții ExxonMobil să o informeze pe Viorica Dăncilă, "ca să afle direct de la ei, nu din altă parte", că au decis să vândă o parte din licență sau chiar toată. Interesant este că nu ar vrea să se retragă de tot, ci parțial. Mai exact, ar vrea să rămână operatori în Marea Neagră, dar nu și investitori. Adică, să execute lucrările necesare, construcție, instalare, foraj etc, dar investitorul să fie altul. Potrivit surselor HotNews.ro, ar fi interesați de partea ExxonMobil cei de la OMV, dar și fonduri de investiții, cum ar fi Carlyle, care deja are un proiect în Marea Neagră. Dar ar putea fi și alții.
Din aceste jocuri, România poate ieși câștigătoare sau dimpotrivă. Va ieși câștigătoare doar dacă va apărea o companie în locul ExxonMobil decisă să investească. Partea negativă în acest caz ar fi că proiectul va mai întârzia. Va fi un proces de durată. În primul rând vânzarea trebuie aprobată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Aprobarea va fi dată, însă va dura cel puțin până în toamnă. Apoi, noul investitor va trebui să consulte toate datele oferite de ExxonMobil, ca să poată avea loc tranzacția. România va pierde dacă întreg proiectul se va bloca în negocieri interminabile. Potrivit surselor HotNews.ro, în situații asemănătoare, alte state ar cere compensații pentru aprobarea transferului de licență, dar și pentru prelungirea acordului și eventuale întârzieri. În România, tranzacțiile de rezerve s-ar face la un preț de circa 6 dolari/boe (baril echivalent petrol).
În tot acest timp, Rusia nu poate decât să jubileze: independența totală a României pe zona gazelor mai întârzie. Între timp, Transgaz se străduie să finalizeze conducta BRUA, faza I, investiție de 478,6 milioane euro. Finalul lui decembrie este termenul limită. Va fi o conductă goală. Ramâne de văzut cum își va recupera această investiție uriașă.
Reamintim că ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Potrivit estimărilor, ar fi rezerve între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă consumul României între 3,5 și 7 ani.
Glaucus din Cipru are peste 1 miliard de barili echivalent petrol /4 - 8 trilioane metri cubice.
Sofia ajunge hub regional iar RO se da in barcile incompetentei de tip Vasilica si ai ei psdei incapabili.
2. Exxon Mobil si-a luat niste tzepe grave prin Rusia, si vor sa se asigure ca daca tot risca niste tzepe si pe aici, macar sa le imparta cu altii, chiar daca asta inseamna si profit mai mic.
3. Din cate stiu eu, operatorii (Exxon Mobile, BP, Conoco, samd.) nu executa ei lucrările necesare, construcție, instalare, foraj etc., ci contracteaza companii specializate in servicii, gen Haliburton, Schlumberger, etc. Asa ca tot investitori se numesc.
Daca e de parlit, si luat pe de=a moaca, facut profit de miliarde, toti inainte
Daca e vorba de fair share, munca, parteneriat, e cu articole in ziare, influienceri si agitatori ca vai doamne pleaca cainii de la macelarie
Da, cainii care asteptau halca de carne pe de-a moaca
Asa ca mai lasati-ma cu lamentarile. Daca n-au fost gaze din Marea Neagra...nici o problema...o sa stam ca si pana acum. Oricum nu e industrie care sa o consume, oricum nu duc nicaieri ca interesele sunt mari, vezi ungurii care zic pass, austriecii care se trag pe fund, germanii care si-au tras tatza direct la Putin. Eu cred ca interesele sunt mult mai mari decat oug 114, si aici se arunca doar praf in ochi pentru creduli....poate poate se mai stoarce si niste capital politic