În iulie 2014, Comisia a trimis autorităților române un aviz motivat din cauza faptului că legislația națională a acestei țări creează bariere în calea liberei circulații a mărfurilor în interiorul pieței unice a UE. După evaluarea modificărilor recente ale Legii energiei adoptate de România, Comisia a constatat că este menținută obligația de a vinde gaze naturale cu prioritate pe piața română, ceea ce, în consecință, reprezintă o încălcare a dreptului UE, arată Comisia.
Comisia consideră că actualul cadru juridic român, prin faptul că impune producătorilor din România obligația de a acorda prioritate vânzărilor de pe piața internă, creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România și, prin urmare, a solicitat eliminarea acestor bariere. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE.
România s-a aflat în acest proces de infringement timp de doi ani, din cauza restricțiilor la exporturile de gaze. Procedura a fost suspendată după aprobarea OUG 64/2016, prin care erau eliminate barierele la export. Ordonanța a fost transformată apoi în lege de către Parlament. Însă, procedura putea fi reluată oricând în cazul în care aceste bariere sunt reintroduse. Practic, a fost reluată în condițiile în care Guvernul a aprobat la sfârșitul lui decembrie controversata OUG 114, prin care este impus plafon de 68 lei/MWh. De altfel, Comisia Europeană a reacționat la scurt timp după aprobarea OUG 114/2018.
Citește și:
- Document Motivare foarte dură a Comisiei Europene pentru începerea infringementului pe gaze: Există îndoieli că plafonarea prețurilor va avea vreun efect benefic pentru consumatorii români
- Comisia Europeană reacționează dur pe OUG 114: A început procedura de infringement din cauza plafonării prețurilor la gaze
hihi
statul comunist falimentar Romania
amu da faliment
TRANSGAZ n-are "teava" pentru export; Ungaria plangea de frig, acum cativa ani cand s-a inchis conducta in Ucraina si ar fi platit oricat pe gazul stocat in Romania, rezerve pentru mai multe luni de iarna.
Romania are gaz si de export daca vrea si are depozite pe care le poate folosi, pentru stocare cand pretul de achizitie e mic si re-vanzare cand pretul creste.
Dar "n-ai cu ce" ca profitul destinat pentru investitii l-a luat psdragnea pentru consum si mariri de salariu.
Romanii isi mananca fripte gainile care fac oua de aur si apoi se vaita ca sunt mereu nemancati.