​Profitul net al OMV Petrom a fost în primul semestru de 1,98 miliarde lei, cu 53% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor raportate de companie. Investițiile s-au ridicat la 1,7 miliarde de lei.

OMV PetromFoto: OMV Petrom

​Aspecte cheie prima jumătate din 2019 vs prima jumătate din 2018, transmise de OMV Petrom:

  • Valoarea vânzărilor consolidate a crescut în prima jumătate a anului 2019 cu 15% comparativ cu perioada similară din 2018, până la 11,32 miliarde de lei. Aceasta a avut loc in contextul unei baze de raportare reduse în 2018, când rafinăria a fost în revizie și a unei creșteri a cererii de carburanți în segmentul retail în 2019
  • Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 31%, la 2,22 miliarde de lei, datorită majorării vânzărilor, performanțelor operaționale solide și controlului continuu al costurilor.
  • Profitul net a fost 1,98 miliarde de lei, reflectând în principal evoluțiile favorabile ale rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale
  • Investițiile au însumat 1,7 miliarde de lei
  • Contribuția la bugetul de stat al României în perioada ianuarie-iunie 2019: 6 miliarde de lei.

Cu un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 1,60 miliarde de lei, cu 9% mai mare față de perioada similară a anului trecut, segmentul Upstream a avut o contribuție reprezentând peste două treimi din rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al OMV Petrom. Producția zilnică în România a scăzut cu 5%, în principal din cauza declinului natural, în condițiile scăderii cu 8% a producției de gaze naturale. Costul de producție a fost de 11,4 USD/bep, în scădere cu 3% în principal datorită evoluției favorabile a cursului valutar.

Pe partea de downstream oil, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost 560 milioane de lei, cu 28% mai mare. Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 95%, reflectând performanța operațională excelentă, comparativ cu o rată de utilizare de 71% în prima parte a lui 2018, datorată reviziei rafinăriei. Indicatorul marjă de rafinare OMV Petrom a scăzut cu 44%, la 3,74 USD/bbl, fiind influențat de evoluțiile prețurilor internaționale ale țițeiului și produselor petroliere. Volumele vânzărilor cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4% datorită creșterii cererii în România și în regiune.

În ceea ce privește gazele, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 140 milioane de lei, în creștere cu 34%. Vânzările de gaze naturale către terți au scăzut cu 13% din cauza scăderii producției proprii de gaze și a creșterii volumelor injectate în depozite. Producția netă de energie electrică a scăzut cu 14%, la 1,13 TWh din cauza închiderii planificate a centralei Brazi și a condițiilor de piață (marje negative).

Vezi aici raportul OMV Petrom pe primul semestru din 2019