Cum se pregătește România pentru situația în care Rusia ar reduce tranzitul de gaze prin Ucraina la iarnă? ANRE: Ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori

de C. Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 28 august 2019, 15:03 Economie | Energie


Piata gazelor naturale
Foto: Freepik.com
​​Pentru următoarea iarnă există "suspiciuni rezonabile" ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, motiv pentru care ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice pe păcură, se arată într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), postat pe site-ul instituției și citat de Agerpres. Și Ministerul Energiei arăta în luna mai că într-o astfel de situație ar putea fi luată o astfel de măsură, dar și altele precum repornirea unor sonde nerentabile.
 • UPDATE Documentul ANRE a fost retras pentru câteva minute de pe site, chiar dacă a fost preluat de presă, și înlocuit cu unul din care au fost eliminate paragrafele referitoare la posibilitatea ca Rusia să reducă tranzitul de gaze. Vezi aici nota ANRE inițială și nota ANRE modificată.
"Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură", se precizează în documentul ANRE.

Potrivit acestuia, în cazul apariţiei unei asemenea situaţii întreruperea furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina va afecta întreaga regiune, atât Ungaria cât şi Bulgaria fiind nevoite să declanşeze mecanismele de securitate pentru a-ş proteja proprii consumatori. "Ca urmare nu vor mai fi disponibile gaze naturale pe punctele de interconectare cu cele două ţări", se mai arată în documentul ANRE.

În luna mai, Ministerul Energiei a arătat într-un răspuns transmis la solicitarea deputatului USR Cristină Prună că în cazul sistării livrărilor de gaze din Rusia via Ucraina, există mai multe posibilități de acoperire a consumului intern, însă unele dintre ele ridică semne de întrebare.

Pentru situația sistării livrărilor de gaze din Rusia via Ucraina, Ministerul Energiei spune că există următoarele posibilități de acoperire a consumului intern.
 • 1. Activarea eventualelor capacități de producție, nerentabile în condiții normale. Bineînțeles, pe cheltuiala companiilor. Ar fi costurile de repornire, plus cheltuielile cu funcționarea unor sonde nerentabile.
 • 2. Majorarea volumelor înmagazinate în depozitele subterane și majorarea volumelor extrase din depozite. O astfel de măsură trebuie gândită din timp, înmagazinarea trebuie pregătită cu câteva luni înainte, iar pentru majorarea volumelor extrase trebuie făcute investiții.
 • 3. Creșterea cantităților importate pe relația Ungaria și Bulgaria. Accesarea de surse alternative din import. Deocamdată, Transgaz încă lucrează la interconectările cu Ungaria și Bulgaria.
 • 4. Trecerea producătorilor de energie electrică și termică pe combustibili alternativi. Întreruperea livărilor de gaze către mari consumatori.
Însă toate acestea sunt măsuri de moment. Pe termen lung, România nu este pregătită pentru un astfel de scenariu, chiar dacă Rusia a anunțat încă de acum trei ani că intenționează să reducă tranzitul de gaze prin Ucraina. Producția internă de gaze acoperă în jur de 85% din necesarul de consum. Pe timpul iernii, consumul este mult mai ridicat decât în restul anului, iar nevoia de importuri crește. De aceea, România ar trebui să fie bine pregătită pentru acoperirea necesarului de consum, în eventualitatea sistării livrărilor de gaze de către Rusia. De exemplu, în sezonul de iarnă 2017-2018, o iarnă obișnuită, consumul de gaze a fost de circa 7,7 miliarde mc, din care 1,2 miliarde mc au provenit din import.

Potrivit autorității de reglementare, deşi prin Decizia ANRE nr. 664/10.04.2019 a fost stabilit stocul minim pe care Transgaz are obligaţia de a-l constitui în depozitele subterane, există riscul ca, în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcţia Ucraina, Transgaz să nu deţină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării şi asigurării echilibrului fizic al sistemului de transport şi nici să nu aibă posibilitatea de a achiziţiona această cantitate prin mecanisme de piaţă.

ANRE mai spune că trebuie ţinut cont şi de faptul că, în prezent, capacitatea disponibilă pe punctele de interconectare Csanadpalota şi Giurgiu-Ruse sunt limitate din punct de vedere tehnic, iar capacităţile disponibile pe aceste puncte au fost deja rezervate.

ANRE precizează că având în vedere această ipoteză, o soluţie identificată constă în realizarea unui stoc de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană care să acopere cel puţin dezechilibru cu titlu deficit al utilizatorilor de reţea, înregistrat la nivelul sistemului de transport, în perioadele 1 octombrie - 31 martie din anii anteriori.

Până acum, obligaţia de înmagazinare a gazelor pentru iarna viitoare a fost îndeplinită în proporţie de 97%, susține ANRE.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5673 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Panourile Solare pe case si Blocuri (Miercuri, 28 august 2019, 15:06)

  un domn [utilizator]

  pana in ianuarie 2021 sa punem cat mai multe !
 • +5 (5 voturi)    
  Ministru energiei ex,, (Miercuri, 28 august 2019, 15:07)

  arpi [utilizator]

  Pai nea Anton ne mintea mai ieri ca se fac depozite si se stocheaza gaze de la rusi.. Acum sau razgandit.. Totul e o mare minciuna.. Suntem rupti in cur si cu pantaloni in vine..
  • -1 (3 voturi)    
   Nu va luati dupa fenta. Miza lui e pacura (Miercuri, 28 august 2019, 17:50)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui arpi

   Trebuie si pacura cumparata de cineva, si ce e mai la indemina decit arderea ei in CET-urile din Bucuresti?

   CET Grozavesti are actionar strain si este mai profitabil sa arzi pacura decit gaze, pret mai mic, energie mai multa.

   Cei de la Mediu (tot ALDE) nu lucreaza noaptea, nu-i deranjeaza nimeni.

   Toata lumea fericita, mai putin bucurestenii care se imbolnavesc de cancere inhalind clorura de vinil continuta in fumul de pacura.

   Daca veti urmari stirile, in fiecare an in aceasta perioada se zvoneste despre o viitoare criza a gazelor rusesti, motiv pentru aprobarea stocurilor de pacura pt. iarna. Odata aprobate, nu mai este niciun motiv sa nu fie folosite.

   Pina se numeste alt ministru la Energie, stocurile vor fi aprobate.
 • +2 (6 voturi)    
  Tipic (Miercuri, 28 august 2019, 15:28)

  ABBV [utilizator]

  incompetenta maxima!
 • +2 (4 voturi)    
  mda (Miercuri, 28 august 2019, 15:32)

  SoulSearcher [utilizator]

  ar fi frumos sa intrerupeti furnizarea de gaze pe program orar

  de exemplu ca pe timpul impuscatului, nu ne incalzim intre 6 si 11 noaptea..

  ulterior se poate face un program de furnizare a gazelor pe regiuni:

  lunea ardealul si muntenia
  martea muntenia si moldova
  miercurea moldova si ardealul..
  etc...
 • +1 (9 voturi)    
  Dragnea (Miercuri, 28 august 2019, 15:35)

  Capac1947 [anonim]

  PSD/Dragnea nu a primit spaga ceruta de la americani pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra.

  Multumim PSD!
 • 0 (6 voturi)    
  de ce (Miercuri, 28 august 2019, 15:56)

  Toni_Romania [utilizator]

  de ce ar reduce rusia debitele catre Ro, ca oricum de ani le cumparam gaze la suprapret.
  • +3 (5 voturi)    
   pt ca preteni cu americanii (Miercuri, 28 august 2019, 17:07)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   si nu uita ca rusi s-au casapit singuri ca chiorii….si ai cam uitat ce ti-au facut de-a lungul istoriei!!!
   • 0 (0 voturi)    
    ce remarca geniala la tine (Joi, 29 august 2019, 10:37)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Ce leg are cu "istoria" remarca mea perfect adevarata? Rusia azi haleste si ea la greu din "placinta Romania", cu verde de la multinationalele vest. (ex-O-mv a vandut rusilor actiuni Petrom)
 • 0 (0 voturi)    
  Inteleptii (Miercuri, 28 august 2019, 17:14)

  Moeko [utilizator]

  E bine ca dupa cca 20 de ani ANRE si-a dat seama ca iarna sunt probleme cu gazele naturale .Din pacate daca se opresc gazele de la prieteni,este o iarna geroasa,ingheata apele pe aductiunile principale ,stocurile de carbune nu sunt realizate, nu sunt vagoane pentru asigurarea aprovizionarilor centralelor cu carbune etc.ANRE nu treubuie sa scoata nici-un ordin pentru ca protectiile pe SEN vor lucra si vor da afara consumatorii conform transelor deja aprobate.Din fericire cei cativa specialisti in energie vor asigura si in acest an siguranta SEN.Noroc ca in situatii grele pilele de partid se dau la o parte si ii lasa pe acesti oameni sa faca ce trebuie.Cel mai mult mi-a placut acea solutie cu inlocuirea gazului pe pacura ,pe costurile societatilor.Asta arata ca atat specialistii din ME cat si din ANRE nu au lucrat o ora in posturi de conducere intr-o centrala (imi cer scuze fata de dl SS Visan D).Daca nu stiati acesta este caz penal,Sigur daca aveti sange in p………dati ordin membrilor CA sa aprobe inlocuirea gazului cu pacura indiferent de costuri, iar ANRE sa dea un ordin prin care recunoaste costurile reale cu functionare pe pacura.Nu stiu ce decizie vor lua adm judiciari de la societatile aflate in insolventa,vor mari pierderea ?Cu aceasta pozitie a ANRE cred ca se incearca ceva de genul ,,eu v-am spus, dar voi nu a-ti facut ce trebuia,,Oricum e mobilizatoare pozitia ANRE,asa ca mai cumparati o plapuma.Noroc ca vine dl Badalau ministru ME si va rezolva toate problemele
 • 0 (0 voturi)    
  gaz (Miercuri, 28 august 2019, 17:15)

  RonaldDTrump [utilizator]

  comentariu test
 • 0 (0 voturi)    
  test (Miercuri, 28 august 2019, 17:19)

  RonaldD [utilizator]

  comentariu test
 • 0 (0 voturi)    
  Inteleptii (Miercuri, 28 august 2019, 17:29)

  Moeko [utilizator]

  E bine ca dupa cca 20 de ani ANRE si-a dat seama ca iarna sunt probleme cu gazele naturale .Din pacate daca se opresc gazele de la prieteni,este o iarna geroasa,ingheata apele pe aductiunile principale ,stocurile de carbune nu sunt realizate, nu sunt vagoane pentru asigurarea aprovizionarilor centralelor cu carbune etc.ANRE nu treubuie sa scoata nici-un ordin pentru ca protectiile pe SEN vor lucra si vor da afara consumatorii conform transelor deja aprobate.Din fericire cei cativa specialisti in energie vor asigura si in acest an siguranta SEN.Noroc ca in situatii grele pilele de partid se dau la o parte si ii lasa pe acesti oameni sa faca ce trebuie.Cel mai mult mi-a placut acea solutie cu inlocuirea gazului pe pacura ,pe costurile societatilor.Asta arata ca atat specialistii din ME cat si din ANRE nu au lucrat o ora in posturi de conducere intr-o centrala (imi cer scuze fata de dl SS Visan D).Daca nu stiati acesta este caz penal,Sigur daca aveti sange in p………dati ordin membrilor CA sa aprobe inlocuirea gazului cu pacura indiferent de costuri, iar ANRE sa dea un ordin prin care recunoaste costurile reale cu functionare pe pacura.Nu stiu ce decizie vor lua adm judiciari de la societatile aflate in insolventa,vor mari pierderea ?Cu aceasta pozitie a ANRE cred ca se incearca ceva de genul ,,eu v-am spus, dar voi nu a-ti facut ce trebuia,,Oricum e mobilizatoare pozitia ANRE,asa ca mai cumparati o plapuma.Noroc ca vine dl Badalau ministru ME si va rezolva toate problemele
 • -1 (3 voturi)    
  Pretext pentru aprobarea stocului de pacura (Miercuri, 28 august 2019, 17:38)

  D-or [utilizator]

  Prin septembrie - octombrie se da OUG cu programul pregatirilor de iarna si de stabilire a bugetelor si stocurilor, inclusiv de pacura.

  De indata ce Energia a fost luata de ALDE, cantitatea de pacura stabilita pentru Bucuresti in 2017 a crescut de 6-7 ori fata de cea din anul 2016.

  Acum se grabesc sa aprobe stocurile si bugetele inainte de numirea altor ministri la Energie si la Mediu.
  Ma miram ca renunta ALDE la Energie, dar pina pleaca isi mai fac plinul si in iarna 2019/2020, trec in opozitie si, cine stie, vor fi din nou in guvern si la anul, tot la Energie.

  Pacura e folosita - cu titlu de derogare, teoretic fiind interzisa - pentru incalzirea si producerea energiei in Galati, Bucuresti, Breaza si in viitor si in Constanta.

  In Galati au inchis termoficarea, dar probabil ca pacura va fi alocata oricum, pentru producerea energiei electrice. Asta in timp ce Hidroelectrica raminea cu productia nevinduta.
 • +1 (3 voturi)    
  Dragneev si colitii (Miercuri, 28 august 2019, 18:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si-au indeplinit misiunea ticaloasa si tradatoare de tara - Dragenea, Valcov, Iancu, Teodorovici, si toti ceilalti infractori si complici psd.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by