​Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care OMV Petrom Marketing SRL preia stațiile de distribuție carburanți deținute de compania Art Petrol SRL, sub brandul Art, potrivit unui comunicat de presă. Art Petrol este una dintre companiile controlate de oligarhul rus Rishat Safin, care a deținut, în urmă cu mai mulți ani, funcția de prim vice-preşedinte al Lukoil şi preşedinte al Lukoil Europe Holdings.

Benzinarie ARTFoto: Artoil

Rușii de la Artoil au intrat pe piața rămânească a carburanților în 2013 prin compania Art Petrol. Aceasta este controlată de Art Holding BV, care îi are ca acţionari pe Rishat Safin, Aleksei Kuznetsov și Yuliia Latysheva. Familia Safin ar fi fondatoarea Lukoil. De altfel, și filiala Artoil din România ar fi fost înființată în 2012 de un fondator al Lukoil România și Lukoil Moldova- Vladimir Dobrea, potrivit unui articol din 2013 de pe energyreport.ro.

Consiliului Concurenței arată că OMV Petrom Marketing opera, la sfârşitul anului 2018, o reţea de 794 de stații de distribuție pe piața regională a carburanților, sub două mărci, OMV și Petrom, acoperind România (564 de stații), Republica Moldova, Bulgaria și Serbia și oferind o gamă completă de produse și servicii. De asemenea, OMV Petrom Marketing activează și pe segmentul vânzărilor cu ridicata de produse petroliere, deservind o gamă largă de clienţi industriali.

Art Petrol SRL deţine opt staţii de distribuţie localizate în București și în județele Ilfov, Ialomița, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu și Argeș.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.