Batalia cu Ucraina obliga Gazprom sa caute trasee alternative pentru tranzitarea gazului sau catre Europa. Misiunea companiei rezida nu doar in ocolirea incomodului vecin, dar in general, eliminarea oricaror alte surse de alimentare a Europei, cu exceptia Gazprom. Luni, in direct la postul de radio „Eho Moskvi”, purtatorul de cuvant al gigantului energetic, Serghei Kuprianov, a lasat sa se inteleaga ca Gazprom poate deveni participant la proiectul Nabucco.

„Tot auzim in ultimul timp afirmatii potrivit carora fara implicarea Gazprom, proiectul Nabucco nu are sanse de realizare. Daca vom primi propruneri, le vom examina”, a spus reprezentantul oficial al holdingului rusesc.

In Rusia, construirea conductei prin Azerbaidjan si Turcia trezeste suparare si invidie. Si se incearca in fel si chip sa i se bage bete in roate. Astfel, autoritatile ruse, scrie ziarul Gazeta, au facut tot posibilul pentru a opri proiectul transcaspic de transport al gazelor naturale din Turkmenia in Azerbaidjan si care ar fi putut deveni parte a sistemului nabucco.

Pentru a exclude posibilitatea realizarii acestei conducte proiectata sa traverseze Marea Caspica, ocolind Rusia, Moscova a sustinut varianta unui gazoduct alternativ, conducta Caspica, care, impreuma cu traseele Asia centrala – Centru, aduna tot gazul central-asiatic, lasand Nabucco fara nimic. In acelasi timp, Gazprom si compania italiana ENI au decis sa construiasca un gazoduct alternativ la Nabucco, South Stream, prin Marea Neagra.

Impreuna cu sistemul de transport Asia Centrala – Centru si in combinatie cu realizarea gazoductului caspic, toate posibilitatile de a asigura materie prima pentru Nabucco din Asia centrala s-au epuizat, practic, precizeaza Gazeta. „Nu exista companie capabila sa asigure volumul necesar de gaze naturale pentru Nabucco, astfel incat proiectul sa devine oportun din punct de vedere economic. Asta inseamna minim 20-30 miliarde metri cubi de gaze pe an”.

Dar, comenteaza Gazeta, Kuprianov pare sa fi uitat ca negocierile cu Azerbaidjan privind furnizarea de gaze din zacamantul Shah-Deniz nu s-au incheiat inca. Gazprom nu a reusti sa „ia” tot gazul azer. De aceea, companiei ruse i-a ramas o singura sansa de a exclude aparitia unui concurent puternic – aceea de a deveni furnizor al Nabucco, deposedand, astfel, Azerbaidjanul de posibilitatile sale de export.