Marius Dănuț Carașol, șeful Directoratului Transelectrica, și-a trecut în CV că are diplomă de inginer diplomat, după ce a terminat în 2005 Facultatea de Electrotehnică, în cadrul Universității Politehnica București. Însă, diploma ar fi falsă, au declarat surse din Transelectrica pentru HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 3 Carașol ar urma să fie demis în cursul zilei de joi.

UPDATE 2 Compania Transelectrica a reacționat printr-un comunicat de presă care arată că vor fi luate măsuri în funcție de documentele de atestare a studiilor pe care Carașol urmează să le prezinte.

"În vederea clarificãrii acestei situații, Consiliul de Supraveghere al Companiei i-a solicitat deja domnului Marius-Dãnuț CARAȘOL toate documentele de atestare a studiilor în original, cu recomandarea de a întreprinde personal demersurile cãtre Universitatea Politehnica București pentru validarea autenticitãții acestora", se arată într-un comunicat al Transelectrica.

"În mãsura în care autoritãțile abilitate sã autentifice documentele de studii ale domnului Marius-Dãnuț CARAȘOL se vor exprima, vor fi dispuse mãsurile care se impun în conformitate cu prevederile legale și statutare", mai arată Transelectrica.

Ministrul Economiei Niculae Bădălău s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului de Supraveghere și le-a cerut să se întrunească pentru a lămuri situația. "În urma acestor discuții, Consiliul de Supraveghere s-a întrunit în cursul acestei săptămâni, și se va mai întruni, pentru a efectua demersurile necesare pentru elucidarea acestei spețe. Ministrul Economiei așteaptă ca aspectele sesizate de către Consiliul de Supraveghere să-i fie comunicate cu celeritate, precum și eventualele măsuri care se impun", a declarat Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvând al ministrului economiei.

UPDATE 1. Surse din Ministerul Educației au confirmat pentru HotNews că diploma lui Marius Dănuț Carașol este falsă, pentru că nu corespunde standardelor diplomelor emise de Ministerul Educației. Nici formatul tipizat nu corespunde, dar nici numărul care este înscris pe diplomă nu corespunde, pentru că este mai mare decât numărul de diplome emise în acel an pentru Universitatea Politehnică.

Carașol ar fi urmat cursurile universității, a repetat doi ani de facultate, dar nu a mai absolvit-o, potrivit Edupedu.ro .

Informația privind falsificarea diplomei a început să circule de luni pe internet, pe Facebook și diverse site-uri. Deși Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Transelectrica, s-a sesizat încă de acum două zile, nici până acum nu a fost luată vreo măsură.

Cu această diplomă falsă, Carașol a trecut în CV că a absolvit Facultatea de Electrotehnică.

Universitatea Politehnica din București (UPB), Facultatea de Electrotehnică, arată într-un răspuns transmis la solicitarea presei că "a fost student al UPB, dar nu a finalizat studiile".

Potrivit surselor HotNews.ro, Ministerul Economiei și Consiliul de Supraveghere al companiei i-au solicitat lui Carașol încă de luni, când au apărut primele sesizări, lămuriri despre diploma sa de inginer. Carașol le-a spus membrilor Consiliului de Supraveghere că diploma sa este reală și neagă vehement că ar fi fost falsificată.

Carașol a fost numit președinte interimar al Directoratului Transelectrica în luna iunie 2019, având mandat până în luna octombrie. Însă, el lucrează în Transelectrica încă din mai 2018, având funcția de director la Sucursala de Transport București.

Este neclar cum a ajuns Consiliul de Supraveghere să-l numească președintele Directoratului Transelectrica, mai ales că este o companie strategică, fiind transportatorul național de energie electrică.

Click pentru a deschide

În biografia sa scrie că "activează în sectorul energetic din anul 1993, având o bogată experiență în cadrul companiilor de profil, în cadrul cărora a ocupat mai multe poziții de conducere" și că în luna mai a anului 2018 "a preluat conducerea Sucursalei de Transport București din cadrul CNTEE Transelectrica SA, poziție din care a coordonat importante lucrări de mentenanță și investiții în ceea ce privește rețeaua electrică de transport a energiei electrice din zona Bucureștiului".

Potrivit CV-ului, a fost electrician din 1993 până în 2006. Apoi, după ce a obținut așa-zisa diplomă, a deținut diverse funcții de conducere la companii din domeniul energetic. Din 2009 până în decembrie 2015 a fost șef centru în cadrul Centrului de Distribuție Ilfov Est la Enel Distribuție Muntenia. În perioada 2016-mai 2018 a fost director tehnic la General Electro Proexim SRL.