Guvernul schimbă Legea Offshore în favoarea investitorilor din Marea Neagră- proiect de lege

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 20 septembrie 2019, 14:04 Economie | Energie


Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES
​Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică Legea Offshore, o lege controversată aprobată anul trecut, cu prevederi impuse de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Legea nu a fost bine primită de investitorii din domeniul gazelor, motiv pentru care americanii de la ExxonMobil ar intenționa să renunțe la licența petrolieră din Marea Neagră. Prin noul proiect de lege, Guvernul intenționează să relaxeze fiscalitatea pentru investitori, mai ales în condițiile în care au fost scoase la licitație noi perimetre petroliere. Potrivit surselor HotNews.ro, până acum nu a fost manifestat un interes foarte mare pentru aceste perimetre, un motiv putând fi chiar legislația nefavorabilă.

Reamintim că în luna august, președintele SUA Dondald Trump și-a exprimat, în discuțiile cu omologul său român, Klaus Iohannis, așteptarea ca legislația românească privind energia, în speță legea offshore și Ordonanța de Urgență 114/2018, să se amelioreze, pentru a crește atractivitatea României pentru investitori. Afirmațiile au fost făcute cu ocazia vizitei lui Iohannis în SUA.

Și premierul Viorica Dăncilă începe duminică o vizită în SUA. Exact cu două zile înainte de a începe vizita, a fost pus în dezbetere publică și acest proiect. Dăncilă va avea o întrevedere și cu vicepreședintele SUA Mike Pence, la care va semna cu oficialul american un acord în domeniul energetic.

Schimbările prevăzute de noul proiect de lege
 • Eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.
 • Eliminarea utilizării prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate. În plus, este necesară menționarea principiilor pentru determinarea prețului de referință în legislația primară pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ.
 • Mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagra.
 • Eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore.
 • Eliminarea obligațiilor de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte ăn conformitate cu practica internațională în domeniul resurselor naturale.

Potrivit notei de fundamentare, "pentru a permite implementarea practică a deducerii la calculul impozitului pe veniturile suplimentare offshore a valorii investițiilor din segmentul upstream, se impune clarificare legislativă și eventual emiterea unui ordin pentru clarificarea aplicării articolului 19, în special cu privire la alineatele 9 și 10". Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu are în atributiile sale aprobarea tuturor investițiilor offshore efectuate de titulari (de ex. instalații tehnologice/facilități de tratare, prelucrare, transport; alte investiții cum sunt diverse infrastructuri, de ex. platforme maritime, etc), verificarea valorii contabile a investițiilor intrând în competența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, se mai arată în nota de fundamentare.

Aceasta mai arată că impozitul pe profit și impozitul pe veniturile suplimentare offshore sunt două impozite diferite și de aceea este necesar ca baza impozabilă să fie determinată în mod adecvat pentru ambele impozite. În condițiile existenței a două impozite diferite, fiecare cu propriile reguli de determinare, nu se justifică afectarea unui drept de deducere stabilit prin reguli generale aplicabile impozitului pe profit, prin deducerea similară aplicabilă pentru impozitul pe veniturile suplimentare offshore, potrivit practicii internaționale relevante.


Citește și
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8992 vizualizari

 • -9 (21 voturi)    
  Pai nu fusese mai hat plavanul nostru (Vineri, 20 septembrie 2019, 14:33)

  xrogo [utilizator]

  national pe-acolo, pe la americani si nu semnase el niste intelegeri, pai cum se poate asa ceva, americanii nu respecta intelegerea si nu venira la forat(sau furat, ca se pare ca-i acelasi lucru) la gaze in Marea Neagra?
  • -5 (9 voturi)    
   Va fi armonie deplina intre palate! (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:08)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Va fi armonie deplina intre palate! Scopul e maret.
 • -7 (19 voturi)    
  inteligent (Vineri, 20 septembrie 2019, 14:47)

  Mazeta [utilizator]

  Petrolul aduce războaie peste tot în lume. Scăpând de petrol, România scapă și de probleme. Focul la ei!
  • 0 (0 voturi)    
   sa ne vedem de lungul nasului! (Luni, 23 septembrie 2019, 23:18)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   n-as vrea sa zic, dar rezervele de petrol din marea neagra, nu rup gura tirgului (si nici alea de gaz, ca sa ne socotim complet). sint bune pentru noi, dar n-avem bani si nici cu ce sa le scoatel la suprafata. asa ca daca vrem sa facem ceva bani si sa-si mai faca politicienii niste vile, e cazul sa-i interesam pe cei care au tehnica, finantarea si knowhow necesar.
 • +6 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 20 septembrie 2019, 16:43)

  Reticentul [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   zero taxe la Buget (Marţi, 24 septembrie 2019, 4:51)

   neaMarian [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   ...cu mult umor, dar ai descris realitatea!
 • +5 (11 voturi)    
  Statul roman (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:05)

  coco04 [utilizator]

  Vrea petrochimie dar cu gaz dublu ca pret
  față de Viena.Cititi cartea "Istoria petrolului " de Eric Sedillot.O să aflați cum occidentalii ,in istorie ,au cedat la toate concesiile arabilor.Dacă nici-un pic de gaz nu trece prin Romania ,e curată crimă.Mai bine lăsati gazul in Marea Neagră si faceti terminal LNG la Marea Neagră! Lăsati gazul romanesc in pamant pentru zile negre.Băltește NGL-ul in USA si Qatar si noi ne dăm gazul pe nimic.Profitul Romgaz e scump pentru chimia romănească.
 • -1 (13 voturi)    
  Blat intre Iohannis si Dancila (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:20)

  galeo [utilizator]

  Sa nu uitam ca Iohannis a fost in SUA si a primit "to do list-ul " de la Trump....
  Trumguverp i-a cerut lui Iohannis boicotarea tehnologiei 5G chineze, guvernul pesedist a semnat deja un un acord cu omologul sau din Polonia.
  A cerut Trump relaxarea legislativa pentru Exxon catre Iohannis , a sarit imediat guvernul pesedist sa o faca.

  Conflictul intre Iohannis si PSD e doar unul de fatada, uite ce bine colaboreaza ei cand e vorba de cerinte americane...
 • +4 (14 voturi)    
  Votam degeaba (Vineri, 20 septembrie 2019, 17:25)

  galeo [utilizator]

  Conflict intre PSD si Iohannis nu exista.
  Ambele parti executa ce au cerut americanii
  • 0 (6 voturi)    
   Bah, tu fluieri in Biserica PSD (Vineri, 20 septembrie 2019, 18:18)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Nici un psdist nu voteaza degeaba, e pe un kil de zahar sau o litra de ulei sau o galeata...goala!!!
  • -1 (7 voturi)    
   "deal" (Vineri, 20 septembrie 2019, 19:37)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Ca in orice afacere lucrurile trebuiesc echilibrate : vanzatorul cere, cumparatorul se targuieste, in final se ajunge la o intelegere echitabila. Pentru amandoi ! Sa speram ca suntem pe calea cea buna, ca interesele noastre, ale romanilor, vor fi bine negociate !
   • 0 (2 voturi)    
    Bine Furate ai vrut sa spui (Vineri, 20 septembrie 2019, 21:46)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    Ca e vorba de psd!!!
    • +6 (6 voturi)    
     Iohannis a semnat memorandum cu Trump (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:32)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     Sa nu uitam asta si sa dam vina doar pe PSD
   • 0 (0 voturi)    
    hahahaha (Luni, 23 septembrie 2019, 23:23)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui codrean

    cea mai buna gluma pe ziua de astazi.
    la noi, in general, numai neaveniti participa la acest fel de negocieri. in afara citorva "accidente" ( platoului continental din marea neagra e unul dintre ele), in rest ne bat toti si la negocieri si in tribunale.
    cu semianalfabeti politici, nu se face treaba!
 • +9 (11 voturi)    
  Tara bananiera/colonie. (Vineri, 20 septembrie 2019, 20:52)

  raducelfrumos [utilizator]

  Strainii isi vad de exploatarea resurselor si de "reducerea fiscalitatii"...Prostii se agita voteaza noi administratori de colonie la fiecare patru, cinci ani. ..Petrol, gaze, banci, retail, utiliati si distributii, paduri, etc. totul la discretia strainilor sa exploateze resurse si la serveasca drept piata de desfacere. Tara bananiera.
 • +1 (3 voturi)    
  bine, bine (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 12:24)

  miculescu-rucar [utilizator]

  dar Romania cu ce se alege din toata afacerea asta?
  de ce este obligatorie exploatarea acestor resurse naturale?
  Romania de unde se aprovizioneaza cu gaze?
  tot din Rusia?
  • 0 (0 voturi)    
   ne alegem cu biogaz de la usa (Luni, 23 septembrie 2019, 22:46)

   credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   pentru asta nu-l votez pe werner,chetuiest bani sa te duci in america ,si cu ce ai venit in traista?
   ai dat gazele sa le exploateze americanul gratuit.si vreau sa facem un pariu peste 7-8 ani!
   VOM CUMPARA GAZE din Marea neagra via EXXon MAI SCUMPE DECAT DE LA GAZPROM.dar vom fi independeti!
   tara bogata,ce carpe de conducatori avem!mi-e scarba,cred ca voi vota un inginer necunoscut decat carpe care lustruiesc pantofii mai rau decat pe vremea fanariotilor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by