Schimbările prevăzute de noul proiect de lege
- Eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.
- Eliminarea utilizării prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate. În plus, este necesară menționarea principiilor pentru determinarea prețului de referință în legislația primară pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ.
- Mărirea nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagra.
- Eliminarea limitării deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Astfel, se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore.
- Eliminarea obligațiilor de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte ăn conformitate cu practica internațională în domeniul resurselor naturale.
Potrivit notei de fundamentare, "pentru a permite implementarea practică a deducerii la calculul impozitului pe veniturile suplimentare offshore a valorii investițiilor din segmentul upstream, se impune clarificare legislativă și eventual emiterea unui ordin pentru clarificarea aplicării articolului 19, în special cu privire la alineatele 9 și 10". Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu are în atributiile sale aprobarea tuturor investițiilor offshore efectuate de titulari (de ex. instalații tehnologice/facilități de tratare, prelucrare, transport; alte investiții cum sunt diverse infrastructuri, de ex. platforme maritime, etc), verificarea valorii contabile a investițiilor intrând în competența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, se mai arată în nota de fundamentare.
- Povestea din spatele presupusei renunțări a ExxonMobil la investiția din Marea Neagră/ Americanii ar vrea să se retragă din proiect, dar nu de tot
- Dezbaterile pe Legea Offshore, blocate de două săptămâni în Camera Deputaților: Cum este mimată transparența și cum sunt purtate adevăratele negocieri tot în biroul lui Liviu Dragnea
față de Viena.Cititi cartea "Istoria petrolului " de Eric Sedillot.O să aflați cum occidentalii ,in istorie ,au cedat la toate concesiile arabilor.Dacă nici-un pic de gaz nu trece prin Romania ,e curată crimă.Mai bine lăsati gazul in Marea Neagră si faceti terminal LNG la Marea Neagră! Lăsati gazul romanesc in pamant pentru zile negre.Băltește NGL-ul in USA si Qatar si noi ne dăm gazul pe nimic.Profitul Romgaz e scump pentru chimia romănească.
Trumguverp i-a cerut lui Iohannis boicotarea tehnologiei 5G chineze, guvernul pesedist a semnat deja un un acord cu omologul sau din Polonia.
A cerut Trump relaxarea legislativa pentru Exxon catre Iohannis , a sarit imediat guvernul pesedist sa o faca.
Conflictul intre Iohannis si PSD e doar unul de fatada, uite ce bine colaboreaza ei cand e vorba de cerinte americane...
Ambele parti executa ce au cerut americanii
la noi, in general, numai neaveniti participa la acest fel de negocieri. in afara citorva "accidente" ( platoului continental din marea neagra e unul dintre ele), in rest ne bat toti si la negocieri si in tribunale.
cu semianalfabeti politici, nu se face treaba!
de ce este obligatorie exploatarea acestor resurse naturale?
Romania de unde se aprovizioneaza cu gaze?
tot din Rusia?
ai dat gazele sa le exploateze americanul gratuit.si vreau sa facem un pariu peste 7-8 ani!
VOM CUMPARA GAZE din Marea neagra via EXXon MAI SCUMPE DECAT DE LA GAZPROM.dar vom fi independeti!
tara bogata,ce carpe de conducatori avem!mi-e scarba,cred ca voi vota un inginer necunoscut decat carpe care lustruiesc pantofii mai rau decat pe vremea fanariotilor!