Secretarul american pentru Energie Rick Perry a afirmat luni la Vilnius (Lituania) că gazoductul Nord Stream 2, care urmează să fie terminat în curând, va întări influența Moscovei asupra politicii externe a UE, scrie AFP.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

Acest gazoduct "va aduce o lovitură puternică împotriva diversității și securității energetice a Europei", a declarat Perry, în vizită în Lituania pentru a promova relațiile țărilor din Europa de Est cu Statele Unite în domeniul energiei.

"Va crește influența Rusiei asupra politicii externe a Europei și a vulnerabilității Europei față de o întrerupere a aprovizionării", a spus oficialul american.

Gazoductul Nord Stream 2, o investiție de circa 10 miliarde de euro, va permite dublarea livrărilor de gaze rusești către Germania. Ucraina, Polonia și țările baltice se tem că în acest fel se întărește dependența UE față de Rusia și că Moscova va folosi acest lucru pentru presiuni politice.

Potrivit lui Rick Perry, Nord Stream 2, care trece pe sub marea Baltică, și TurkStream - care va aduce gaz rusesc în Turcia prin marea Neagră - "vor permite Moscovei să oprească tranzitul de gaz prin Ucraina spre sfârșitul deceniului".

SUA sunt "pregătite, dornice și capabile" să întărească securitatea energetică europeană oferind surse alternative, respectiv gaz natural lichefiat și tehnologii nucleare civile.

"Susținem rute multiple pentru a furniza energie în întreaga Europă (...) susținem piețe deschise ... suntem împotriva folosirii energiei pentru a face presiune asupra unei țări", a continuat el.