Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara, companie cu circa 4.000 de angajați, a cerut, luni, insolvența societății. Este o companie care a beneficiat de ajutoare de stat, fiind ținută artificial în viață. Dar chiar și așa a ajuns la pierderi uriașe, peste 270 milioane lei în prima jumătate a anului, și la datorii de peste 1,6 miliarde lei.

Complexul Energetic HunedoaraFoto: AGERPRES

Cererea de intrare în insolvență a fost depusă, luni, la Tribunalul Hunedoara. Complexul Energetic Hunedoara nu este la prima încercare de intrare în insolvență, însă Guvernul a salvat pentru câțiva ani compania cu un ajutor de stat, dovedit ulterior ca fiind ilegal, în urma unei investigații a Comisiei Europene.

Această societate a primit în 2015 un ajutor de stat ilegal, potrivit unei investigații a Comisiei Europene. Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. Vezi aici amănunte.

În noiembrie 2018,după decizia Comisiei, HotNews.ro arăta că singurul lucru pe care îl mai poate face Complexul Energetic Hunedoara este să intre în lichidare. Se află într-o situație financiară foarte dificilă de mulți ani și nu are de unde plăti suma de 60 de milioane de euro.

În vara acestui an, în ciuda constatărilor Comisiei, Guvernul a decis să acorde din nou un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor. În acest sens a fost aprobată o Ordonanță de Urgență. Ministrul demis al finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea că CE Hunedoara va fi una dintre companiile care ar putea beneficia de prevederile amnistiei fiscale.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi a minelor de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.