Diplomatul argentinian Rafael Grossi a fost ales marți să conducă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), potrivit The New York Times, care citează Associated Press. Principalul său contracandidat a fost diplomatul român Cornel Feruță, în prezent director interimar al Agenției.

Cornel FeruțăFoto: mae.ro

AIEA a început procesul de selecţie a unui nou director general după decesul, în iulie, al japonezului Yukiya Amano. Patru candidați au participat în cadrul procesului inițial de selecție. După două tururi de scrutin, au rămas în cursă argentinianul Rafael Grossi și românul Cornel Feruță, situându-se aproape la egalitate. Luni, după un nou tur de scrutin, Rafael Grossi a obținut majoritate de voturi, însă nu două treimi de care ar fi avut nevoie pentru a deveni director. Marți, după o nouă rundă, Grossi a obținut cele două treimi din voturile necesare.

După acest rezultat, Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a scris pe Facebook, că "din pacate am pierdut, din nou, la limita". Și Răzvan Nicolescu a candidat în 2018 la o funcție importantă, cea de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), o agenție afiliată la sistemul ONU. La fel ca în cazul lui Feruță, a pierdut la limită.

"Supriza neplacuta pentru mine este ca o importantă tara UE (Franta) a ales sa sustina activ un candidat din afara UE. Acest lucru, decisiv pentru rezultatul final, ma face sa cred ca solidaritatea europeana este, cel putin deocamdata, mai mult un concept decat o realitate", a mai spus Nicolescu.

  • Cine este Cornel Feruță

Cornel Feruță era coordonator-șef al AIEA, fostul șef de cabinet al lui Yukiya Amano.

Feruță este diplomat de carieră cu o activitate de peste 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe.

Experienţa sa în cadrul serviciului diplomatic național include funcții de execuție și conducere în direcțiile OSCE, Balcanii de Vest, exercitarea funcțiilor de director de Cabinet al ministrului afacerilor externe, director general pentru afaceri politice. A deținut funcția de Reprezentant Permanent al României la Organizațiile Internaționale de la Viena în perioada 2007-2012. De asemenea, experiența internaţională a diplomatului român include funcțiile de vice-președinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA (2008-2010), președinte al celei de-a 55-a Conferințe Generale a AIEA (2011) și președinte al celui de-al doilea Comitet Pregătitor al Conferinței de Revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (2013), potrivit site-ului MAE.