Președintele iranian Hassan Rohani a anunțat duminică descoperirea unui imens zăcământ de petrol, care ar putea majora cu o treime rezervele certe ale țării sale, scrie AFP.

Sonda petrolFoto: Flickr

"Am găsit un zăcământ de petrol cu (rezerve estimate la) 53 de miliarde de barili", a declarat Rohani, într-un discurs la Yazd (centru) transmis de televiziunea de stat.

"Zăcământul se întinde de la Bostan la Omidiyeh", două localități în provincia Khuzestan, în nord-vestul Iranului, a adăugat Rohani, potrivit căruia "suprafața sa este de 2.400 km2 și adâncimea de 80 de metri."

"Este un mic cadou al guvernului către poporul iranian", a adăugat Rohani, în condițiile în care economia țării se confruntă cu dificultăți sub efectul sancțiunilor economice restabilite de Statele Unite în august 2018.

Potrivit celei mai recente ediții a "Bilanțului statistic al energiei mondiale", publicată anual de grupul petrolier britanic BP, Iranul se află pe locul patru în clasamentul rezervelor certe de petrol în lume, după Venezuela, Arabia Saudită și Canada, cu 155,6 miliarde de barili.