Directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, miercuri, la Sibiu, citat de NewsIn, ca o mare parte din pretul mare platit de romani pentru gazele naturale se datoreaza monopolului detinut de Romgaz si ca privatizarea companiei, ar putea aduce Romaniei investitii de circa sase miliarde dolari.

“Romania poate fi un depozit pentru Europa Centrala si de Est, pentru ca are o capacitate de depozitare de 20 miliarde metri cubi. Cine detine robinetul detine si controlul acestor gaze, dar din cauza luptelor politice suntem pe cale sa pierdem acest avantaj. Privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona. Este insa o decizie politica si nu cred ca ea va putea fi luata pana la alegeri. Dupa asta insa, eu sunt convins ca se va intampla”, a spus Patriciu.

Romgaz: Patriciu este interesat de anumite perimetre detinute de Romgaz

In replica, directorul Romgaz a precizat pentru Mediafax ca grupul Rompetrol este interesat de preluarea unor perimetre de exploatare a gazului detinute de Romgaz.

""Declaratiile domnului Patriciu nu sunt noi si sunt de inteles, pentru ca el vrea sa obtina niste perimetre care il intereseaza, dar nu poate sa cumpere Romgaz. Problema e ca proprietarul (Romgaz, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor - n.r.) nu reactioneaza. Problema energiei este a tarii, nu a companiei, iar decizia (de vanzare a companiei - n.r.) trebuie sa o ia Ministerul Economiei si Finantelor, Guvernul, nu stiu cine", a declarat directorul general al companiei din Medias, Alexa Iakob.

Vosganian: Romgaz e profitabila si strategica

Nu in cele din urma, ministrul economiei Varujan Vosganian, a replicat miercuri pentru Mediafax, ca "Romgaz Medias este profitabila si are o importanta strategica pentru economia Romaniei".

""Romgaz a avut in 2006 o cifra de afaceri de peste 850 milioane de euro si un profit brut considerabil, de 204 milioane euro. Societatea a ocupat, in 2006, locul 12 in topul celor mai puternice companii din Romania. Romgaz este o companie strategica pentru economia romaneasca", a afirmat Vosganian.

Comisia Europeana atenta ca Romania sa nu acorde ajutoare de stat

Pe de alta parte, la inceputul acestei saptamani, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a atentionat ca Romania este atent monitorizata de Comisia Europeana privind pretul gazelor naturale.

"Comisia Europeana nu cere alinierea pretului la gaze, deoarece fiecare stat are un alt pret, dar ar putea demara proceduri de infringement, daca pretul gazelor in Romania este mai mic decat cel de productie, a declarat Leonard Orban, citat de NewsIn.

Preocuparea Bruxelles-ului este ca Romania sa nu acorde ajutoare de stat companiilor care opereaza pe teritoriul tarii, situatie nepermisa de aquis-ul comunitar.

"In cazul in care pretul gazului este mai mic decat costul de productie, inseamna ca se subventioneaza indirect, ca se acorda ajutoare de stat companiilor care opereaza pe teritoriul Romaniei, ceea ce nu este compatibil cu aquis-ul comunitar. In acest caz, Comisia va analiza posibilitatea de deschidere a unor proceduri de infringement, adica de incalcare a Tratatului", a explicat comisarul roman.

In prezent, Romania importa 38,31% din gazele naturale, restul fiind din productie proprie. Pretul pentru gazul autohton este 180 dolari de mia de metri cubi, in timp ce gazul din import costa 370 dolari mia de metri cubi.

Gazele la consumator s-au scumpit cu 8,5%. Guvernul a promis ajutor pentru plata facturii din profitul Petrom si Romgaz

Din aceasta luna, pretul gazelor la consumator a crescut cu 8,5%. Astfel, potrivit datelor prezentate pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), "pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) va fi de 989,55 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 RON /1000 mc in cazul EON Gaz Romania".

Autoritatea a precizat ca decizia majorarii a fost luata ca urmare evolutiei pretului gazelor naturale din import si a ajustarii tarifelor pentru distributia gazelor naturale. Ca urmare a acestei scumpiri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat ca Guvernul va suplimenta fondurile alocate personelor cu venituri reduse pentru plata facturii la gazele naturale si ca fondurile vor proveni din profiturile Petrom si Romgaz.