Dinu Patriciu vrea privatizarea gazelor. UE preseaza pentru pretul corect
“Romania poate fi un depozit pentru Europa Centrala si de Est, pentru ca are o capacitate de depozitare de 20 miliarde metri cubi. Cine detine robinetul detine si controlul acestor gaze, dar din cauza luptelor politice suntem pe cale sa pierdem acest avantaj. Privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona. Este insa o decizie politica si nu cred ca ea va putea fi luata pana la alegeri. Dupa asta insa, eu sunt convins ca se va intampla”, a spus Patriciu.
Romgaz: Patriciu este interesat de anumite perimetre detinute de Romgaz
In replica, directorul Romgaz a precizat pentru Mediafax ca grupul Rompetrol este interesat de preluarea unor perimetre de exploatare a gazului detinute de Romgaz.
""Declaratiile domnului Patriciu nu sunt noi si sunt de inteles, pentru ca el vrea sa obtina niste perimetre care il intereseaza, dar nu poate sa cumpere Romgaz. Problema e ca proprietarul (Romgaz, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor - n.r.) nu reactioneaza. Problema energiei este a tarii, nu a companiei, iar decizia (de vanzare a companiei - n.r.) trebuie sa o ia Ministerul Economiei si Finantelor, Guvernul, nu stiu cine", a declarat directorul general al companiei din Medias, Alexa Iakob.
Vosganian: Romgaz e profitabila si strategica
Nu in cele din urma, ministrul economiei Varujan Vosganian, a replicat miercuri pentru Mediafax, ca "Romgaz Medias este profitabila si are o importanta strategica pentru economia Romaniei".
""Romgaz a avut in 2006 o cifra de afaceri de peste 850 milioane de euro si un profit brut considerabil, de 204 milioane euro. Societatea a ocupat, in 2006, locul 12 in topul celor mai puternice companii din Romania. Romgaz este o companie strategica pentru economia romaneasca", a afirmat Vosganian.
Comisia Europeana atenta ca Romania sa nu acorde ajutoare de stat
Pe de alta parte, la inceputul acestei saptamani, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a atentionat ca Romania este atent monitorizata de Comisia Europeana privind pretul gazelor naturale.
"Comisia Europeana nu cere alinierea pretului la gaze, deoarece fiecare stat are un alt pret, dar ar putea demara proceduri de infringement, daca pretul gazelor in Romania este mai mic decat cel de productie, a declarat Leonard Orban, citat de NewsIn.
Preocuparea Bruxelles-ului este ca Romania sa nu acorde ajutoare de stat companiilor care opereaza pe teritoriul tarii, situatie nepermisa de aquis-ul comunitar.
"In cazul in care pretul gazului este mai mic decat costul de productie, inseamna ca se subventioneaza indirect, ca se acorda ajutoare de stat companiilor care opereaza pe teritoriul Romaniei, ceea ce nu este compatibil cu aquis-ul comunitar. In acest caz, Comisia va analiza posibilitatea de deschidere a unor proceduri de infringement, adica de incalcare a Tratatului", a explicat comisarul roman.
In prezent, Romania importa 38,31% din gazele naturale, restul fiind din productie proprie. Pretul pentru gazul autohton este 180 dolari de mia de metri cubi, in timp ce gazul din import costa 370 dolari mia de metri cubi.
Gazele la consumator s-au scumpit cu 8,5%. Guvernul a promis ajutor pentru plata facturii din profitul Petrom si Romgaz
Din aceasta luna, pretul gazelor la consumator a crescut cu 8,5%. Astfel, potrivit datelor prezentate pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), "pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) va fi de 989,55 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 RON /1000 mc in cazul EON Gaz Romania".
Autoritatea a precizat ca decizia majorarii a fost luata ca urmare evolutiei pretului gazelor naturale din import si a ajustarii tarifelor pentru distributia gazelor naturale. Ca urmare a acestei scumpiri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat ca Guvernul va suplimenta fondurile alocate personelor cu venituri reduse pentru plata facturii la gazele naturale si ca fondurile vor proveni din profiturile Petrom si Romgaz.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
dar aici Patriciu are dreptate.
Daca ati fi avut "koaie" sa fiti mai abitiosi si mai cu stofa imperialista Petromul si Rompetrolul ar fi fost o companie - si poate cea mai influenta din Europa centrala si de Est. Daca mai facea si vre-o alianta cu Ascom din Chisinau care detine campuri de petrol si gase in Rusia, Kazahstan si Ciad atunci politica energetica a UE nu se facea fara voi.
Trageti si voi conluzii ce ati facut......
P.S. mai datii in cap si acum cu licentele si chiar ca o sa fiti la mana GAZPROMULUI
PATRICIU!!! NE LASI!!!!!!!
Apropos : cate miliarde de dolari ii mai ies si din privatizarea asta ?
Serios vorbind, averile astora care au golit tara ca sa-si umple buzunarele, ar trebui confiscate si folosite in profitul tarii si al societatii civile.
dar, ce conteaza?! voi sunteti cei neprihaniti si puteti arunca cu piatra.
oare neimplinirile voastre sunt cauzate numai de patriciu?
NU FA PE DESTEPTUL CA NU ESTI.
Romania nu a reusit de la revolutie (si nici inainte... pt curiosi) sa negocieze preturi direct cu Rusia, decat pe perioade de maxim un an. Nu am avut un acord multianual si nici niste clauze specifice unui asftel de contract. Rusia a negociat cu nemtii (wintershall) si da, importam gaz rusesc, dar de fapt, daca e sa ne uitam ce scrie pe factura, e cam nemtesc... prin intermediari.
In acest context, stirile de genul "rusii au marit pretul gazelor" e discutabil, nu avem contract direct. Poate s-o gasi in romania un jurnalist sa afle cine e actionar la wintershall, dar inca o data, reafirm, luam gaze de la "en-gross-istii de gaze".
Parerea mea de nespecialist e ca politic, in zona gaze, am fost si vom fi varza, nu e nimic nou sub soare. N-a folosit in zona asta, unde se discuta de bani certi, nici macar politica precauta Iliesciana, as spune chiar prorusa, daramite politica pronato de acum.
Inca o precizare, Patriciu are deja gaze! Refer gazele de sonda. Nu sunt putine (chit ca un petrolist le-ar considera "deseuri") au o cota semnificativa din extractia de gaze a Romaniei.
Ce se intelege, in acest context, din stirea de mai sus ? Or fi alegerile ?
statul nu doreste asta ca ne are la mana si "sug" accize cand vor ei
se creaza o atitudine ostila in jurul romgaz pentru a descuraja pe orice investitor sa investeasca
Patriciu are dreptate, multi investitori ar baga 6 miliarde in productia de gaze din Romania
nicidecum nu se doreste investiitii gen OMV
PS: multi, dar culti!
'Gazprom este interesat de achiziţionarea pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, atunci când compania va fi scoasă la privatizare, se specifică într-un comunicat al firmei Lowe Public Relations, transmis din partea Ministerului rus al Tehnologiei Informatice şi Comunicaţiilor.
"Gazprom intenţionează să participe la apropiata privatizare a companiei Romgaz, de extracţie a gazelor", se spune în comunicat.''
Vine baiatuuu!
In al doilea an pretul gazelor va creste din nou deoarece barilul de petrol s-a scumpit.
In al treilea an se va observa ca investitiile nu s-au facut din cauza scumpirii materialelor si a fortei de munca. Oricum din cauza devalorizarii leului pretul va trebuii iarasi sa creasca.
In al patrulea an brusca intarire a leului va provoca mari probleme exportatorilor si prin urmare pretul gazelor va creste din nou.
In al cincilea an domnul Patriciu va incheia afacerea secolului vanzand Romgazul unei companii din Bostwana. Noii proprietari vor constata ca utilajele si tehnicile de exploatare sant invechite , deci trebuie sa faca investitii si iarasi pretul gazelor va creste. In urmatorul an...