Investiţiile Hidroelectrica ar fi fost blocate în acest an, din cauza prevederilor din OUG 114/2018 privind creșterea salariului minim în construcţii, susține Bogdan Badea, directorul general al companiei. Majorarea salariului minim în construcții la 3.000 lei a dus la creșterea costurilor în construcții. Astfel, constructorii au început să ceară prețuri mai mari pentru lucrări.

Bogdan BadeaFoto: AGERPRES

"2019 a fost, din păcate, un an de blocaj pentru investiţiile noi, pentru că un efect la fel de pervers pe care OUG 114 l-a avut în piaţa de energie a fost în zona de investiţii: s-a introdus acel celebru salariu în sectorul construcţiilor, care a generat, imediat după introducere, presiune din partea tuturor contractorilor de creştere a preţurilor pe toate liniile la investiţiile aflate în curs", a declarat Bogdan Badea, citat de Agerpres.

Acesta spune că Hidroelectrica nu a mai putut să înainteze cu investițiile și au fost negocieri de luni de zile cu constructorii asupra prețurilor. Potrivit lui Badea, unii constructori au cerut prețuri mult mai mari. "Unii au forţat, au cerut creşteri de 90% la preţul manoperei, pentru că au înţeles că cel mai prost plătit angajat din firma de construcţii trebuie să ia 3.000 de lei şi apoi se vor aplica nişte coeficienţi până la nivel de director şi au ajuns că preţul manoperei trebuie să urce cu 90%. Dar noi avem limite de rentabilitate. Abia acum, pe final de an, am reuşit să semnăm contractele pentru investiţiile pe care le aveam, la tarifele vechi, în limitele aprobate de AGA, dar din punctul de vedere al investiţiilor introducerea acestui salariu minim a fost un dezastru, cel puţin pentru noi", a precizat Badea.