"Nu există nicio posibilitate ca Turk Stream să ocolească Bulgaria, mai ales că o mare parte din proiect este pregătit pe teritoriul bulgar. Însă noi suntem recidivişti cu privire la sistarea proiectelor majore din energie: să ne amintim de South Stream", a spus fostul ministru bulgar al energiei, Rumen Ovcearov, la BTV, cu privire la avertizarea președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit căreia Bulgaria întârzie construcția proiectului. Până la sfârșitul anului, parţial cel puţin, acest proiect trebuia să fie gata - cel puțin conexiunea cu Serbia, a spus Ovcearov, potrivit Rador care citează 24Chasa.bg.

Conducte de gazeFoto: OMV Petrom

Acuzaţiile acestuia la adresa Bulgariei ar fi mai puţin dure pentru că nu ea ar întârzia întreruperea tranzitului de gaze prin Ucraina. Motivul real al întârzierii este construcția conductei Nord Stream, care depășește, de asemenea, termenele prevăzute, pentru că acolo s-a întârziat construcția prin Danemarca.

În orice caz, în opinia lui Ovcearov, fluxul invers de gaze naturale și faptul că, de la Anul Nou, vom primi gaz rusesc nu prin România, ci printr-un punct de frontieră cu Turcia, asta nu va determina oprirea livrării de combustibil prin Bulgaria.

Ovcearov a comentat şi aşteptata vizită a specialiştilor americani la Centrala Nucleară de la Kozlodui. El a spus că "dacă vin specialişti americani, înseamnă că SUA vor cere ceva. Fie să cumpărăm avioane de vânătoare, fie să schimbăm combustibilul nuclear rusesc de la Centrala Nucleară din Kozlodui cu unul american". Ovcearov a amintit că SUA încearcă de mai multă vreme să vândă un asemenea combustibil. În Cehia, de exemplu, tot anul au avut loc experimente; în Ucraina, la fel, însă fără succes.

În opinia lui Rumen Ovceraov, lupta de culise din Partidul Socialist Bulgar (BSP) este departe de a se fi încheiat, cu toate că nu există diferende. Opoziţia din partid este însă de principiul "Haideţi să renunţăm la asta pentru că nu ne place sau pentru că e împotriva Convenţiei de la Islanbul" şi nu ar avea niciun fel de bază politică.