Președintele american Donald Trump a promulgat vineri legea prin care sunt impuse sancțiuni companiilor și țărilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania, relatează presa internațională., potrivit Mediafax.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

Scopul declarat al măsurii luate de congresmeni este acela de a contracara influența rusă în Europa, însă liderii politicieni europeni au îndemnat SUA să nu se amestece în politica energetică europeană.

Sancțiunile vizează inclusiv companii care furnizează servicii de instalare a conductelor submarine, întrucât Washingtonul încearcă să oprească finalizarea conductei care ar urma să permită transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltică. Donald Trump a promulgat vineri Legea privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru anul 2020, care include și măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania, precum și a celor care sunt implicate în construcția unui alt gazoduct rusesc, Turk Stream, care trece prin Marea Neagră către Turcia.

Administrația Trump ar acum 60 de zile pentru a identifica companiile și persoanele care furnizează servicii pentru acest proiect. Sancțiunile se referă la anularea vizelor pentru SUA și blocarea proprietăților acestor persoane. Cei vizați de sancțiuni ar avea apoi 30 de zile pentru a-și opri activitatea în cadrul proiectului Nord Stream 2. Oficialii americani consideră că gazoductul va crește dependența Europei de energia rusă, va spori veniturile Moscovei și va amplifica influența președintelui rus Vladimir Putin.

Cu toate acestea, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a îndemnat SUA să nu se implice în politica energetică europeană.