Stare de alertă în sistemul de gaze: În mod neobișnuit, România se confruntă cu excedent de gaze, în mijloc de iarnă/ Prețurile s-au prăbușit, piața este bulversată- UDPATE

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Duminică, 22 decembrie 2019, 21:04 Economie | Energie


Linepack Transgaz
Foto: Transgaz
​Sistemul național de transport se află de câteva zile în stare de prealertă, iar în ultimele ore s-a apropiat foarte mult de starea de alertă, potrivit indicatorului Line Pack, care arată volumul de gaze efectiv aflat în sistemul Transgaz. Cum s-a ajuns aici? Pur și simplu România se confruntă cu un excedent de gaze. Ca în niciun an, depozitele sunt arhipline, iar pe fondul unor temperaturi neobișnuit de ridicate, s-a ajuns în situația de a avea mult prea mult gaz pe conducte. Când este prea mult gaz, există pericolul dezechilibrelor în sistem. În această situație, prețurile de pe piață s-au prăbușit efectiv.

UPDATE 3 Transgaz a modificat luni dimineață, la ora 7.00, limitele normale de funcționare ale sistemului național de transport și astfel l-a scos din starea de alertă, aflându-se acum în stare de prealertă.

UPDATE 2 La ora 1.00 noaptea, sistemul a intrat în stare de alertă, depășindu-se limita de 50 mil mc aflate în conductele de transport. Vezi graficul.


Transgaz arăta într-un document de acum câteva zile că "deși se află în starea de prealertă, Sistemul Național de Transport gaze naturale funcționează fără probleme". Potrivit documentului Transgaz, pe 23 decembrie, la ora 7.00, ar urma să fie modificate limitele de funcționare ale Sistemului Național de Transport gaze naturale, în sensul creșterii acestora pe toate intervalele de funcționare. Transgaz susține că au fost puse în funcțiune noi conducte de transport, după reabilitări.

Un actor de pe piață ne spune că dacă nu vom avea în următoarele două luni iarnă autentică, pentru a fi eliminat excedentul, se va prăbuși complet piața.

Starea normală a Sistemul Național de Transport este atunci când Line Pack arată între 38 și 43 milioane metri cubi de gaze sau între 45 și 48 milioane mc. Stare de prealertă, cum este acum, apare când LinePack arată între 33 milioane mc și 38 mil mc, ceea ce înseamnă deficit, sau între 48 și 50 mil mc, ceea ce înseamnă excedent. În acest moment, după cum arată și tabelul atașat, cu 49,6 mil mc se apropie periculos de mult de 50 mil mc, ceea ce înseamnă stare de alertă. Sub 33 mil. mc sau peste 50 mil. mc reprezintă stare de alertă. Starea optimă este între 43 și 45 mil. mc.

UPDATE 1 Datele de la ora 20.00 arată că pentru dimineață, ora 7.00, este estimată intrarea în stare de alertă, cu o cantitate de 51 mil mc.


Click pentru a deschide


În condițiile în care există mult prea mult gaz, prețurile au scăzut neobișnuit de mult. Pe piața SPOT, au ajuns în ultimele zile chiar și sub 50 lei/MWh, mult chiar și sub prețul plafonat de 68 lei/MWh, cât a fost impus prin OUG 114/2018 pentru gazele destinate consumului casnic și producerii de energie termică. Pentru comparație, în ceilalți ani, în mijlocul iernii, prețurile depășeau cu mult 100 lei/MWh. Erau duble sau chiar triple față de cât este acum. Prețuri joase sunt, de obicei, vara, când consumul este redus. Dar nici vara nu ajungeau la un nivel atât de scăzut.

Cantitățile de gaze din depozite sunt aproape duble față de cât erau în alți ani în această perioadă. În primul rând, au fost umplute pe timpul verii până aproape de maxim, ca în niciun an, iar în condițiile unor temperaturi crescute, consumul a fost mult prea redus pentru a elibera din cantități. Prețurile au început să scadă încă din luna octombrie. De altfel, și lunile de toamnă au fost neobișnuit de calde.

Ceea ce părea în urmă cu câteva luni o chestiune de laudă, faptul că depozitele au fost umplute la maxim, acum se dovedește a fi o decizie nepotrivită. În luna octombrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunța triumfător că stocurile de gaze realizate pentru iarnă reprezintă circa 96% din capacitatea existentă la nivel național. Pe fondul panicii, operatorii au depozitat chiar și mai mult decât a cerut ANRE. Citește aici despre stocurile de gaze.
 • Afaceri dubioase cu importuri de gaze care au inundat piața
Legat de panică, trebuie precizat că și ANRE a avut un rol. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pomenit despre pericolul sistării tranzitului de gaze prin Ucraina de către Rusia într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene, la sfârșitul lunii august. ANRE a scris despre un fenomen speculativ în privința prețurilor la gaze, pe "fondul unei probabilități semnificative a întreruperii în furnizarea gazelor naturale provenite de pe direcția Ucraina".

ANRE a mai scris despre pericolul sistării tranzitului de gaze prin Ucraina și într-un document publicat în august, pentru scurt timp, pe site-ul său. Atunci arăta că pentru următoarea iarnă există "suspiciuni rezonabile" ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, motiv pentru care ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice pe păcură. Documentul ANRE a fost retras pentru câteva minute de pe site, chiar dacă a fost preluat de presă, și înlocuit cu unul din care au fost eliminate paragrafele referitoare la posibilitatea ca Rusia să reducă tranzitul de gaze.

În primăvară și vară, când în mod obișnuit consumul se bazează aproape în întregime pe producția internă, s-au făcut importuri masive de gaze, la prețuri mici. A fost pur și simplu o afacere controlată de câteva firme. Atunci, piața fiind inundată de gaze, mare parte din cantități s-au dus în depozite. Astfel, în luna august deja se atinsese minimul necesar impus de ANRE pentru depozitare. Importurile de atunci au reprezentat o mare afacere pentru niște actori nou intrați pe piață, ale căror fire ar duce până la Moscova. Un SRL cu doi angajați, Valahia Gaz SRL, ajunsese în luna aprilie chiar cel mai mare importator de gaze. O altă firmă este AIK Energy LTD. Cele două firme urmează să fuzioneze. Aceste firme nu sunt foarte cunoscute în spațiul public, însă au atras atenția actorilor din domeniu prin faptul că au intrat în forță pe piața gazelor în doar un an de la înființare. Valahia Gaz ajunsese în primăvară-vară să fie unul dintre cei mai mari importatori de gaze. De altfel, autoritatea de reglementare din România și cea din Ungaria au avut o investigație comună asupra activității acestei firme.

Cele două firme s-au înființat în 2017 și au sediul în aceeași clădire, pe Șoseaua București-Ploiești. Surse HotNews.ro spun că ar exista o legătură între cei doi furnizori. În 2018, practic în primul lor an de activitate, Valahia Gaz SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 341,8 milioane lei și o pierdere de 44,2 milioane lei, iar AIK Energy o cifră de afaceri de 179,4 milioane lei și un profit de 10,2 milioane lei. Nu e clar cine se află în spatele acestor furnizori, însă surse HotNews.ro spun că firele duc către Rusia.

AIK Energy este o filală a unei AIK Energy LTD Londra. Administrator este un anume Cristian Ion Stan. Printre cei care controlează compania se află Natalia Niță (Rybchenko), de naționalitate rusă. În perioada 2000 - 2007 a fost manager la Lukoil. HotNews.ro a scris despre Valahia Gaz aici și despre AIK Energy aici.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25265 vizualizari

 • +12 (24 voturi)    
  Excelent (Duminică, 22 decembrie 2019, 21:16)

  seb_h [utilizator]

  Anul asta ne-au tras-o rushii cu aprovizionarea de gaze, pe fondul Ordonantzei cretine 114 clocita de pasionatul de tablouri Vilcov shi lansata de nepotul kgbistului Dragnea. Bravo, tovarisci, le-atzi umplut conturile importatorilor rushi!
 • +14 (24 voturi)    
  o tara consuda ca in Africa (Duminică, 22 decembrie 2019, 22:00)

  nonpostac [utilizator]

  Este incredibil cum majoritatea satelor din RO se incalzesc cu lemne... padurile sun rase pur si simple ... dar in fapt batranii isi incalzec doar o camera intre orele 17-22, in sobe cu randament scazut... in fapt stau in frig. Guvernanti nu au un plan de a introduce gaz in toate locuintele, poate cu fonduri europene.. EXCENDENUL DE GAZ = INCOMEPENTA = CORUPTIA DIN RO
  • -4 (24 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 decembrie 2019, 22:40)

   [anonim] i-a raspuns lui nonpostac

   • +15 (17 voturi)    
    vezi sa nu (Luni, 23 decembrie 2019, 0:32)

    CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui

    Am avut centrala pe lemn si am trecut pe gaz.
    Gaz-ul e de 2-3 ori mai ieftin decat lemnul + comoditatea!
    • 0 (2 voturi)    
     Nu e chiar așa (Luni, 23 decembrie 2019, 13:34)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

     Să tragi gaz îți trebuie și proiect și execuție - se amortizează în 50 de ani.
     Reviziile la instalație și centrală, dacă consumi puțin, COSTĂ MAI MULT DECÂT GAZUL.
     Trebuie luat în seamă toate detaliile, inclusiv unele proiecte de lege care te obligă să SCHIMBI ȘI CENTRALA după un nr de ani...
    • +2 (2 voturi)    
     despre ce vorbim?.. (Luni, 23 decembrie 2019, 18:35)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

     Oamenii aia care se incalzesc cu lemne platesc 200 de lei / m3 la Romsilva. Multi trec iarna cu 3-4 metri cubi de lemne, intr-o casuta care nu valoreaza nici macar cat instalatia ta de gaz + calorifere. Ca sa nu mai vorbim de minunea de a avea o baie functionala in casa, cu apa calda si canalizare...
   • +4 (8 voturi)    
    S-o crezi tu ! (Luni, 23 decembrie 2019, 8:04)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

    Pe lemne este ieftin dacă ai pădurea ta.
 • +6 (12 voturi)    
  Efectul NGL (Duminică, 22 decembrie 2019, 22:21)

  coco04 [utilizator]

  E supraproductie in lume de gaz natural si NGL datorită fracking-ului.Si asa va fi mult timp.
  • +11 (11 voturi)    
   Pai gazul natural i 1-2$ la americani (Luni, 23 decembrie 2019, 3:41)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui coco04

   Gazul rusesc e 5-6$....fain de tot!!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Imi spui ceva.... (Marţi, 24 decembrie 2019, 16:17)

    coco04 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    ce stiu de demult!
 • +4 (12 voturi)    
  Acordati-ne facilitati (Duminică, 22 decembrie 2019, 22:28)

  coco04 [utilizator]

  Si facem petrochimie.Metanol,uree,etc.
  • 0 (0 voturi)    
   E o industrie prea POLUANTĂ (Luni, 23 decembrie 2019, 13:36)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui coco04

   Chiar cu gazul ieftin, UE te obligă SĂ NU POLUEZI, deci filtre, coșuri înalte, plată de certificate de O2.
   • +1 (1 vot)    
    Esti chimist cumva?! (Marţi, 24 decembrie 2019, 16:16)

    coco04 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Dacă nu,de ce vorbesti?! Ce intelegi tu prin poluare?
 • +13 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 decembrie 2019, 23:47)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Asa e (Luni, 23 decembrie 2019, 15:03)

   amicugri [utilizator] i-a raspuns lui

   Bietii astia destepti de la ANRE trebuie sa primeasca niste vizite de la procurori.
  • +1 (1 vot)    
   stai ca nu e asa simplu (Luni, 23 decembrie 2019, 18:37)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   se pare ca gazul ala rusesc este deja in conductele nationale. daca rusii au semnat contractele de livrare inca din vara, boul este ala care a votat coruptii, care la randul lor au semnat contractele.
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 0:29)

  [anonim]

 • -2 (24 voturi)    
  Pai ! (Luni, 23 decembrie 2019, 0:34)

  Observatory [utilizator]

  A-ți gonit americanii
  De la EXXON ca nu va place vouă de freza lui Trump !
  Compania americană o duce bine și fără Romanika bolșevică cu Macron și Merkel la putere, noii Împărați ai Europei socialiste .

  Când ma gândesc ca sunt originar de pe acolo, zău ca simt o remușcare.
  Am avut vise, ca mulți alti după ‘89 dar zău ca meritați comunismul nou, cu alt nume și cu iubitul vostru împușcat !

  Aveți cea ce votati sau nu votati de loc, Cârnații și berea este mai
  Important ca tzara și viitorul copiilor !
  • -3 (15 voturi)    
   "a-u" gonit pe cine? (Luni, 23 decembrie 2019, 2:23)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   EXXON, cum scrii tu cu caps, si-a restrans prin propria decizie strategica activitatile, din multe domenii si tari. Sau si acolo a dat valcov 114?

   https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-23506048-exxonmobil-cea-mai-mare-vanzare-active-din-ultimele-decenii-americanii-renunta-zacamintele-gaze-din-europa.htm?nomobile=

   Dupa nivelul gandirii profunde, pari deja naturalizat in USA, la propriu si la figurat.
 • +1 (13 voturi)    
  aha (Luni, 23 decembrie 2019, 6:15)

  Toni_Romania [utilizator]

  multinationalele îs deci supărate că nu e ger și că nu le mai facem vînzare la preturile alea de coșmar este?...
 • -3 (9 voturi)    
  măi să fie (Luni, 23 decembrie 2019, 7:35)

  Toni_Romania [utilizator]

  Multinationalele din distributia gazelor sunt suparate ca nu e ger si nu fac vanzare - sa vedeti ce scumpire o sa ne traga in ianuarie, sa-si scoata parleala... Deci ”Rusine Ceausescu!” - sau cum?
 • +6 (8 voturi)    
  Din cauza debransarilor abuzive (Luni, 23 decembrie 2019, 7:57)

  Greu_de_Cap [utilizator]

  E un "sport" nou național în Romania. In preajma sărbătorilor furnizorii de gaze inventează la abonați instalații neconforme pe părțile comune pentru a-i șantaja cu frigul ca să le facă actualizări la instalații și multe, foarte muu...ulte verificări individuale inutile.
  Pe noi ne-au debranșat pe 16.12.2019 și apoi ne-au stors de bani,
  • +3 (3 voturi)    
   Cum adica debransati si storsi de bani? (Luni, 23 decembrie 2019, 10:51)

   C.Flo [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

   Mergeti in instanta.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai așa! După actualizare instalație (Luni, 23 decembrie 2019, 15:17)

   Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

   ... făcută în bășcălie: montat senzori gaz pe casa scării și un electroventil afară în ploaie, tot montajul a rămas nealiment electric sub pretext ”altă meserie”, În instalațla rămasă ”la fel de periculoasă” ca înainte.de lucrare s-a dat drumul la gaz dar ”șeful de robinet furnizor” a stabilit că trebuie reverificate toate centralele și aragazele care nu erau pe unde a lucrat el ci în apartamente. Verificările au costat cât a vrut el, altfel stăteam în frig până după 06 ianuarie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by