Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat vineri că proiectul de construire a gazoductului Nord Stream 2 „nu privește pe nimeni în afara țărilor care sunt implicate în acest proiect din punct de vedere geografic sau financiar”, informează Mediafax citând agenția de presă TASS.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

Declarația oficialului rus vine în condițiile în care Washingtonul a anunțat că va impune sancțiuni companiilor implicate în construirea Nord Stream 2.

„Dacă Nord Stream 2 ar fi implicat vreun teritoriu al Statelor Unite, aș fi înțeles interesul Washingtonului în această privință. Este un subiect care ține doar de Europa. Acest proiect nu privește pe nimeni în afara țărilor implicate din punct de vedere geografic sau financiar”, a spus Zakharova. Președintele american Donald Trump a promulgat luna aceasta legea prin care sunt impuse sancțiuni companiilor și țărilor implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania.

Sancțiunile vizează inclusiv companii care furnizează servicii de instalare a conductelor submarine, întrucât Washingtonul încearcă să oprească finalizarea conductei care ar urma să permită transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltică. Scopul declarat al măsurii luate de congresmeni este acela de a contracara influența rusă în Europa, însă liderii europeni au îndemnat SUA să nu se amestece în politica energetică europeană.

Oficialii americani consideră că gazoductul va crește dependența Europei de energia rusă, va spori veniturile Moscovei și va amplifica influența președintelui rus Vladimir Putin. Germania a acuzat Washingtonul de amestec în afacerile sale interne, iar oficiali din Rusia și UE au criticat și ei sancțiunile.