Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că vineri va fi notificat ANAF cu privire la datoriile pe care noua companie a Primăriei Capitalei, Termoenergetica, a început să le acumuleze deja către producătorul de energie termică ELCEN. Este vorba de o datorie de 167 milioane lei. "Vă spun sincer, vă veți trezi, dumneavoastră presa, cu o știre de la Ministerul Finanțelor că a poprit conturile Primăriei. Banii sunt și va lua banii direct de la Primărie", a spus Virgil Popescu. Vezi în text cum.

Virgil PopescuFoto: Hotnews

ELCEN are de recuperat 167 milioane lei de la Termoenergetica. În același timp, ELCEN are datorie restantă la ANAF. ELCEN va cesiona către ANAF creanța pe care o are la Termoenergetica. Mai exact, ANAF poate prelua creanța Termoenergetica în contul banilor pe care trebuie să-i dea ELCEN către Fisc. "Cesionați creanța la ANAF. Știe ANAF cum s-o ia. Și întâmplător Primăria Capitalei are bani în Trezoreria Statului și are bani cu destinație, dați prin hotărâre de Consiliu. Deci îi vom lua, ne vom plăti datoriile și îi spun primarului general și Termoenergetica că datoriile trebuie plătite. Și dacă nu le plătesc, le vom lua direct din conturi bani", a spus Virgil Popescu.

Declarațiile ministrului pe tema relației ELCEN- Termoenergetica- Primăria Capitalei

  • Sunt dezamăgit de Termoenergetica. RADET a intrat în faliment, greaua moștenire- nu și-a plătit datoriile. Observ că Termoenergetica a moștenit aceleași năravuri. Ne-am chinuit, am ieșit de nenumărate ori și am spus ca Termoenergetica să încheie contract, să facem acea convenție de plată în avans a gazului, haideți să punem odată lucrurile la punct în așa fel încât să nu mai avem acele probleme pe care le-am avut între Elcen și Radet. Iar am ajuns cu datorii scadente, cu 167 milioane lei scandente.
  • Astăzi, Elcen a notificat Termoenergetica, are datorie scadentă de 167 milioane lei, în condițiile în care Primăria a garantat convenția de plată în avans a gazului, în condițiile în care există hotărârea Consiliului general prin care Termoenergetica a fost capitalizată cu bani, bani care existau din celelalte companii municipale, 217 milioane de euro.
  • Am ajuns practic să ieșim din termenele de plată. Acest lucru nu mai poate continua, eu nu pot să accept ca să tragă în groapă Termoenergetica sau Primăria și Elcen. Mâine vom notifica ANAF. ANAF are dreptul să preia această creanță pe care noi o avem la Termoenergetica, garantată de Primăria Capitalei. Elcen are datorii la ANAF, deci ANAF are dreptul și are dreptul să se îndrepte împotriva garanțiilor, împotriva Primăriei, a banilor care există la Primărie.
  • Nu am vorbit cu primarul general, am vorbit cu administratorul judiciar de la Elcen. Dânșii au ținut legătura, dar cu administratorul primăriei, domnul Chiriță. Nu o să înțeleg niciodată, de la mine au avut toată deschiderea de ce nu își fac plățile. Am înțeles cu RADET, care venea cu datorii din urmă, dar acum când ai venit pe zero cu Termoenergetica și să nu-ți plătești datoriile, să tragi de ele, chiar nu mai înțeleg.
  • Nu va mai merge, pentru că vă spun sincer, vă veți trezi dumneavoastră presa probabil cu o știre de la Ministerul Finanțelor că a poprit conturile Primăriei. Banii sunt și va lua banii direct de la Primărie. Elcen are datorie restantă la ANAF. Cesionăm această creanță, se practică peste tot. Când le-am spus-o lichidatorilor și administratorilor speciali: Cum de nu ne-am gândit la acest lucru? Ei, am gândit eu. M-am gândit la lucrul ăsta, este un lucru pe care îl știm din practică toți care ne-am lovit de-a lungul timpului în zona privată de recuperarea datoriilor. Cesionați creanța la ANAF! Știe ANAF cum s-o ia. Și întâmplător Primăria Capitalei are bani în Trezoreria Statului și are bani cu destinație, dați prin hotărâre de Consiliu. Deci îi vom lua, ne vom plăti datoriile și îi spun primarului general și Termoenergetica că datoriile trebuie plătite. Și dacă nu le plătesc, le vom lua direct din conturi bani.
  • Nu ne permitem să ne jucăm cu sistemul energetic național. Elcen asigură și energia electrică. Trebuie să facem investiții în Elcen și sper ca viitorul primar al Capitalei să facă investiții în rețeaua de distribuție a energiei termice, pentru că degeaba noi o să investim și o să retehnologizăm Elcen, să punem centrale noi, eficiente, dacă energia termică se va duce prin aceleași țevi găurite, aceleași pierderi le vom avea... Dacă și următorul primar pierde iar o sută și ceva de milioane de euro din fonduri, pentru că așa trebuie să spunem, doamna Firea a pierdut 157 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea rețelei de distribuție a energiei termice. Prima investiție a viitorului primar pe reabilitarea rețelei de energie termică.

Vezi interviul integral aici: VIDEO-TEXT Ministrul Economiei Virgil Popescu, la interviurile HotNews.ro: Dacă mai stăm mult cu gazul din Marea Neagră, s-ar putea să nu mai aibă aceeași valoare pe care o are acum