Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că este "ultimul ceas" pentru România să mai poată folosi zăcămintele de gaze pe care le are la o valoare bună. În timp, gazul urmează să se devalorizeze având în vedere tranziția către o energie verde, motiv pentru care autoritățile trebuie să clarifice mai repede Legea Offshore, care să deblocheze investițiile din Marea Neagră. Ministrul spune că "putem discuta despre scoaterea gazelor din Marea Neagră la nivelul anului 2022", dacă Legea Offshore va fi clarificată în următoarea sesiune parlamentară.

Foraj Marea NeagraFoto: AGERPRES

În opinia ministrului este nevoie de voință politică și consens din partea tuturor partidelor parlamentare. "Am avut o surpriză neplăcută din partea Băncii Europene de Investiții, care a scos posibilitatea finanțării producției energiei electrice pe bază de gaze, începând cu anul 2021. S-ar putea ca dacă mai stăm cu gazul din Marea Neagră, să ne uităm la el, să nu mai prezinte o valoare economică sau Europa să nu ne putem folosi, să nu aibă aceeași valoare pe care ar avea-o dacă l-am folosi acum. (...)Dacă mai stăm mult cu gazul în pământ, că și la onshore avem Caragele care nu a început, și în offshore, ne trezim că gazul ca și combustibil de tranziție în Europa nu va mai fi un combustibil, nu va mai avea valoare. Acum este ultimul ceas să putem folosi la o valoare bună gazul pe care îl avem", a spus ministrul.

Acesta a precizat că după ce va începe exploatarea în Marea Neagră, gazul va fi consumat în special în România: pentru construirea de centrale pe gaz, pentru consumul populației, dar și în petrochimie. Romgaz ar urma să înceapă de la zero o investiție în petrochimie, dar "poate vor fi și alți invesitori care vor dori să facă petrochimie în România", a spus Virgil Popescu. Însă condiția este să înceapă exploatarea în Marea Neagră, deoarece "nu putem face aceste investiții (în petrochimie) cu gaze din import".

"Sesiunea parlamentară începe la 1 februarie. De atunci putem discuta în Parlament despre acest aspect. Dacă în această sesiune parlamentară legea offhsore va fi aprobată, putem discuta despre scoaterea gazelor din Marea Neagră la nivelul anului 2022", a mai spus ministrul. Potrivit acestuia există discuții la nivel de grup în Parlament.

Pe lângă problema Legii offshore mai este cea legată de dorința ExxonMobil de a-și vinde participația din proiectul Neptun din Marea Neagră pe care o deține alături de OMV Petrom. Virgil Popescu a precizat încă o dată că dorește ca Romgaz să fie cotă parte dintr-un consorțiu cu OMV Petrom și compania de gaze din Polonia pentru preluarea participației. Pe lângă acest consorțiu, ar mai fi interesați și companiile Lukoil și Black Sea Oil&Gas.

Pentru mai multe amănunte citește Afacerea Exxon din Marea Neagră, în atenția unui consorțiu format din Compania naţională de gaze din Polonia, Romgaz și OMV/ Pe de altă parte, este interesat și Lukoil