Ministrul Economiei Virgil Popescu spune că nu va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei, așa cum acuză primarul Gabriela Firea, ci vor fi protejați consumatorii cu adevărat vulnerabili. Răspunzând acuzațiilor lansate de Firea, ministrul a spus că acum facturile consumatorilor vulnerabili sunt încărcate cu pierderile din rețea.

Virgil PopescuFoto: Hotnews

"Dumnevoastră, prin pierderile din rețelele fostei RADET, încărcați chiar și facturile consumatorilor vulnerabili pe care îi deplângeți, în mod ipocrit. Fiți sigură că orice minciună aruncată de dvs. în spațiul public nu va rămâne fără un răspuns din partea noastră", a scris Virgil Popescu pe contul său de Facebook.

Primarul Gabriela Firea acuză că în noul program de guvernare, prezentat de Ludovic Orban, se prevede interzicerea subvenționării gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Dacă măsura va fi implementată, facturile la apă caldă și căldură s-ar tripla, atrage atenția Firea. În București, pretul gigacaloriei cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este platit populatie (consumatorul casnic) și diferența de 332,48 lei este platită de Primăria Capitalei prin subvenție. Primesc subvenție de la municipalitate toți abonații Termoenergetica (fostul Radet), indiferent de cât câștigă.

Anul trecut, municipalitatea a aprobat o subvenție de aproape 1 miliard lei pentru RADET.

În programul de guvernare al Guvernului Orban se specifică o evaluare a celor care primesc subvenție, astfel încât să o primească doar cazurile sociale.

”Ministrul Economiei va promova necesitatea îmbunătățirii politicilor publice în domeniul eficienței energetice și a protecției consumatorilor vulnerabili de energie. În prezent, România risipește foarte multă resursă energetică, iar protecția socială a consumatorilor vulnerabili nu este nici eficientă, nici suficientă. Este nevoie ca aceia care nu își pot plăti facturile la energie să fie identificați și ajutați mai mult decât în prezent. Modul de lucru de până acum, prin care toată populația României primește indirect subvenție, trebuie să înceteze. România trebuie să încerce să aducă în dezbatere la nivel UE problematica socială a sectorului energetic, inclusiv nevoia definirii unui concept European în privința sărăciei energetice și, eventual, definirea consumatorului vulnerabil la nivel european”, se arată în programul de guvernare. ​

Citește și