​Federația Patronală Petrol și Gaze, din care fac parte și marii producători Romgaz și OMV Petrom, atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real.

Piata gazelor naturaleFoto: Freepik.com

Cu alte cuvinte, orice posibilă încercare a marilor furnizori, precum Engie sau E.ON, de a crește prețurile la gaze odată cu liberalizarea de la 1 iulie nu ar fi justificată. Motiv pentru care au fost lansate deja pe piață zvonuri legate de scumpiri.

UPDATE După acest mesaj al producătorilor de gaze, marele furnizor Engie a transmis presei câteva precizări:

  • Engie spune că a transmis o ofertă de gaze naturale, care s-a adresat doar unei părți din portofoliul de clienți existenți ai companiei, aceștia optatând deja pentru serviciul de factură prin e-mail, fiind o ofertă dedicată pentru a anticipa dereglementarea pieței de gaze naturale la data de 1 iulie 2020.
  • "Oferta prevede un preț fix, valabil un an de zile, la același nivel cu prețul reglementat final practicat în prezent. Precizăm că prețul reglementat actual pentru clienții ENGIE Romania este de 125,17 lei/MWh fără TVA, pentru categoria de clienți C1 (cu un consum anual mai mic de 280 MWh), preț care este cu circa 8% mai redus decât în luna februarie 2019.
  • În plus, oferta ENGIE Romania, lansată la începutul anului 2020, prevede o reducere de 5% pentru primele 3 luni (pe perioada sezonului rece) dacă este accesată până la data de 29 februarie 2020. Oferta include și o componentă de abonament zilnic de 0.28 lei pentru a acoperi costurile operaționale de furnizare", mai arată Engie.
  • Compania precizează că structura prețului final al gazului natural este compusă din costul de achiziție al gazului ca marfă (pe piața angro) la care se adaugă tarifele reglementate, valabile pentru oricare dintre furnizori, cu scopul de a acoperi costurile de transport, de dezechilibru, de înmagazinare, și de distribuție.

În acest moment, evoluțiile de pe piața internațională cât și de pe platformele de tranzacționare interne indică un trend descrescător al prețurilor la gaze. Vremea favorabilă și optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele, arată Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG).

România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum și de resurse naturale aflate în exploatare, dar și o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse piețe pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere – ofertă. Ținând cont de aceste elemente, nu există un motiv real pentru o inflație semnificativă odată cu liberalizarea pieței. Solicităm autorităților publice stabilitate și predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piață”, a declarat Directorul de Relații Externe FPPG, Daniel Apostol.

Potrivit datelor furnizate de BRM - membru FPPG - prețul mediu ponderat al gazelor naturale la nivelul lunii ianuarie 2020 tranzacționate pe termen mediu și lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma SPOT (termen scurt) a fost de 70,81 lei/MWh. În perioada 01.02.2020 – 10.02.2020 pe platforma SPOT s-a inregistrat un preț mediu ponderat de 65,27 lei/MWh.

Companiile membre ale FPPG cred că liberalizarea pieței, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atât consumatorilor casnici cât și clienților industriali.

Engie și E.ON au mare interes ca prețul gazelor să fie mai mare la consumatorul casnic, începând cu 1 iulie când prevederile controversatei OUG 114/2018 nu vor mai produce efecte. Guvernul Orban a eliminat prin OUG 1/2020 prevederile din controversata OUG 114/2018, care prevedea prețuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni și tarife reglementate la energia folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022. Cei mai mari beneficiari ai OUG 114 au fost exact marii distribuitori de gaze și energie electrică. Mai multe voci din piață afirmă că OUG 114 a fost scrisă, pe partea de energie, special pentru ei.

Chiar ministrul energiei Virgil Popescu a afirmat, recent, că OUG 114/2018 a fost dată cu dedicație pentru furnizorii de energie electrică și de gaze naturale.

OUG 114/2018 a fost dată cu dedicație pentru furnizorii de energie electrică și de gaze naturale. În momentul în care duci prețul în jos la producător, iar la populație nu scazi prețul, asta înseamnă că ecartul între producător și clientul casnic sau industrial s-a mărit. Cine este în acest lanț? Distribuția și furnizarea. Deci cine a avut de câștigat? Distribuitorii și furnizorii. Deci este evident pentru ce a fost dată”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei, la Digi24.

Acum, legea de aprobare a OUG 1/2020 care elimină aceste prevederi se află în Parlament. Zilele trecute, Senatul tocmai a respins legea, urmând ca bătălia politică să se ducă în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Reamintim că prin OUG 114, producătorii interni au fost forțați să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Pe partea de energie, controversata OUG 114/2018 impunea producătorilor să vândă la tarife reglementate până în 28 februarie 2022. Aceasta în condițiile în care piața energiei era deja liberalizată. Aceste prevederi au creat haos pe piața energiei și gazelor. Pe timpul verii, prețurile au crescut foarte mult pe piața liberă, iar importurile, atât de gaze, cât și de energie electrică, au fost mai mari decât în alți ani. Cei care au avut de câștigat au fost marii distribuitori și furnizori, care au cumpărat energie și gaze ieftine de la producători, și le-au vândut scump către consumatorii non-casnici, care se află pe piața liberă.

Citește și

Prețul gazelor, motiv de bătălie politică/ Romgaz: Nu am identificat niciun motiv real pentru scumpirea gazelor de la 1 iulie