Ministrul Economiei Virgil Popescu îi cere primarului Capitalei Gabriela Firea să explice de ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe Gigacalorie deși, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN. Ministrul spune că prin subvenția alocată pentru consumatori sunt, de fapt, acoperite pierderi uriașe de pe rețeaua avariată. Ministrul a prezentat și un document privind prețurile la energia termică din București.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Oare nu cumva din așa zisa subvenție, pe care spune că o plătește pentru cetățenii ”din blocurile vechi de apartamente, care nu și-au permis financiar să se mute în blocuri noi sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov”, acoperă de fapt și pierderile de pe rețeaua avariată, pe care nu a fost în stare să o modernizeze?!? Nu este o noutate pentru nimeni că sistemul de termoficare din București, aflat în grija Primăriei Municipiului București, este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Dar primarul Capitalei, doamna Firea, în loc să prezinte soluții aruncă cu acuzații nefondate!

Ce se întâmplă cu suma de 299,51 lei?!?! Ce acoperiți de fapt cu această sumă? Cred că bucureștenii au dreptul să afle aceste informații!", scrie Virgil Popescu pe contul său de Facebook.

Acesta a mai spus că definirea consumatorului vulnerabil nu are nicio legatură cu subvenția pe care Consiliul General o acordă bucureștenilor. "Consumatorul vulnerabil va fi definit de un comitet interministerial, care va fi condus de Ministerul Muncii, pentru că acolo este materia de drept, unde va fi prezent și Ministerul Dezvoltării, pentru că acolo sunt primariile. Și va fi implicat și Ministerul Ecomomiei și Energiei. Definirea consumatorului vulnerabil nu împiedică nicio primărie să dea subvenții în continuare", a precizat Virgil Popescu.

Precizăm că definirea consumatorului vulnerabil este o temă foarte veche, încă din 2012 de când a început procedura de liberalizare a prețului la energie, conform negocierilor cu UE. Prețul gazelor va fi liberalizat în iulie, iar cel al energiei electrice în decembrie, iar consumatorul vulnerabil tot nu este definit. Comisia Europeană solicită statelor membre UE să renunțe la prețurile reglementate, lăsând piața liberă, introducând în același timp măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În fiecare program de guvernare a existat promisiunea definirii consumatorului vulnerabil, însă niciun Guvern nu a reușit să facă acest lucru.

Reamintim că Virgil Popescu se află într-un conflict cu Gabriela Firea, după ce două sectoare din București (2 și 3) au rămas fără apă caldă și căldură în weekend, în urma unei avarii majore fără precedent. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susținut că a fost "un sabotaj industrial" din partea ELCEN, companie din subordinea Ministerului Economiei, care a livrat agent termic la o temperatură mai mare cu 20 de grade. În schimb, Elcen dă vina pe rețeaua extrem de veche de conducte. Parametrii agentului termic livrat din CTE București Sud înaintea apariției avariei pe rețeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menținut constant la valorile solicitate de Termoenergetica, a tramsmis Elcen.

Ulterior, primarul Gabriela Firea a acuzat că în noul program de guvernare, prezentat de Ludovic Orban, se prevede interzicerea subvenționării gigacaloriei pentru consumatorii casnici.

În replică, ministrul Economiei Virgil Popescu a spus că nu va fi interzisă subvenționarea gigacaloriei, așa cum acuză primarul Gabriela Firea, ci vor fi protejați consumatorii cu adevărat vulnerabili.

Citește pe aceeași temă