Grupul petrolier ungar MOL a anuntat, vineri, ca a realizat un profit net de 254,1 miliarde forinti in anul 2007, in scadere cu 23 de procente fata de 2006, transmite Reuters. O buna parte din banii MOL au fost folositi pentru rascumpararea propriilor actiuni, in incercarea de a evita o preluare agresiva din partea companiei austriece OMV.

Chiar daca profitul anual a fost in scadere, in trimestrul patru al anului trecut MOL a inregistrat o crestere spectaculoasa atit a profitului net cit si a celui operational, datorita imbunatatirii performantelor in sectorul explorare - productie si in cel de distributie. In acelasi trimestru veniturile companiei au crescut cu 25 de procente pina la 785,3 miliarde forinti.

Profitul operational a crescut si el in mod semnificativ in trimestrul patru . "In perioada octombrie-decembrie 2007 profitul operational a crescut cu 68 de procente in dolari pe fondul cresterii vinzarilor de produse petrochimice si al cresterii pretului petrolului", a anuntat grupul petrolier ungar intr-un comunicat de presa.

Deprecierea dolarului a sters o parte din impactul pozitiv astfel ca profitul operational in forinti a crescut cu 44 de procente pina la 67,4 miliarde forinti, ca urmare a deprecierii de 14 procente a dolarului in raport cu forintul.

De asemenea, MOL a anuntat ca anul trecut a cheltuit 2,8 miliarde dolari pentru rascumpararea actiunilor proprii, in incercarea de a se apara de o tentativa de preluare din partea OMV, grupul ungar reluind luna trecuta acest program de rascumparare a actiunilor proprii.